Sfântul Părinte a trecut la Domnul
Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea a trecut la Domnul sâmbătă, 2 aprilie, la ora 22.37. Moartea a avut loc în apartamentul său din Vatican alături de cei mai apropiați colaboratori. Cei prezenți spun că a murit privind spre geam, a schițat o binecuvântare și a spus "Amin". Zeci de mii de credincioși se aflau în Piața "Sfântul Petru" în momentul morții papei. Au urmat momente de rugăciune, mulți credincioși rămânând în priveghere până dimineața. Duminică, 3 aprilie, la ora 11.30, în Piața "Sfântul Petru" s-a celebrat o Liturghie pentru sufletul Sfântului Părinte, prezidată de cardinalul Angelo Sodano.
O sfântă Liturghie cu prohod, prezidată de PS Petru Gherghel pentru Sfântul Părinte, a avut loc duminică dimineața, la ora 7.00, în catedrala din Iași, cu participarea preoților și credincioșilor de la catedrală. Un catafalc străjuit de lumânarea pascală, având imaginea papei, Evanghelia și câteva semne episcopale (mitra și stola) a fost așezat în fața altarului. La toate Liturghiile se fac rugăciuni pentru Sfântul Părinte și pentru viitorul Bisericii.
La sediul Episcopiei de Iași, precum și la celelalte biserici catolice, steagurile Vaticanului și diecezei sunt în bernă și au fost puse semne de doliu. În toate bisericile catolice din Moldova, din cele 130 de parohii, răsună clopotele și se fac rugăciuni speciale. În fiecare seară până în ziua înmormântării vor fi Liturghii și prohoade solemne. În catedrala din Iași noaptea de marți spre miercuri (5/6 aprilie) va fi noapte de priveghere.
Toți cei care doresc să lase un gând legat de Sfântul Părinte o pot face folosind "Cartea de oaspeți" de pe acest sit (http://www.ercis.ro/servicii/guestbook.asp).
* * *
Papa, care ar fi împlinit la 18 mai 85 de ani, a condus Biserica aproape 26 de ani. Cel de-al 264-lea suveran pontif, este omul care a schimbat istoria. Cu o deschidere largă față de toți, Sfântul Părinte a intrat în dialog cu oamenii, înlăturând barierele și diviziunile. A avut un rol deosebit în căderea comunismului; a fost preocupat pentru apropierea dintre Biserici, dialogul cu evreii și cu musulmanii; a căutat mereu să-i facă pe tineri să fie aproape de Cristos; i-a întâlnit pe credincioși la ei acasă prin vizitele pastorale; a ținut cateheze și predici; s-a întâlnit cu președinți și cu lideri de stat și de organizații, a scris numeroase documente, mesaje și cărți. Cerul a câștigat un sfânt, pământul a pierdut un stâlp de lumină și de iubire. Preocupat pentru om, Cristos și Evanghelie, papa rămâne în memoria românilor prin vizita din 7-9 mai 1999, în special prin Liturghia din Parcul "Izvor" din București, când peste 200.000 de persoane i-au întrerupt discursul cu aplauze și au strigat "Unitate". Rămâne pentru toți cel care a dat curaj: "Nu vă temeți! Deschideți larg porțile lui Cristos!"
Starea sănătății papei începând cu joi seara, 31 martie, s-a agravat tot mai mult. Suferind, a adunat mulțimi de oameni, ultimele zile ale vieții devenind o predică și o chemare la a ne lega viața de cer. Unele surse spun că ultimul său mesaj scris, redactat cu dificultate cu ajutorul secretarului particular, a fost: "Sunt fericit și voi să fiți la fel. Să ne rugăm împreună cu bucurie. Îi încredințez bucuros viața mea Fecioarei Maria".
"Dragi frați și surori, la 21.37 (ora Italiei), iubitul nostru Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea s-a întors în Casa Domnului. Să ne rugăm pentru el", a anunțat Mons. Leonardo Sandri, arhiepiscop, substitut al Secretariatului de Stat, în Piața "Sfântul Petru", sâmbătă noaptea, 2 aprilie. În Piața "Sfântul Petru" erau zeci de mii de credincioși, care s-au rugat, mulți dintre ei având lacrimi în ochi.
La ora 21.00, înainte de a trece la Domnul, a început celebrarea sfintei Liturghii din Duminica Divinei Îndurări, prezidată de arhiepiscopul Stanislaw Dziwisz, în prezența papei. Joaquin Navarro-Valls, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, a precizat că "în timpul Liturghiei, Sfântul Părinte a primit viaticul și, încă o dată, sacramentul Ungerii bolnavilor". Ultimele momente de viață ale Sfântului Părinte au fost marcate de rugăciunea celor care l-au asistat.
Urmează nouă zile de doliu. Trupul neînsuflețit al papei, îmbrăcat în haine liturgice roșii, a fost depus duminică, 3 aprilie, în Sala Clementină, urmând să fie dus luni după-amiază în bazilica "Sfântul Petru". Tot luni, 4 aprilie, începând cu ora 11.00, în aula "Bologna" a Palatului Apostolic va avea loc prima Adunare Generală a cardinalilor. Înmormântarea va avea loc miercuri sau joi.
Toate procedurile de înmormântare și de alegere a noului papă vor fi urmate din constituția "Universi Dominici gregis" (22 februarie 1996). Conducerea Bisericii este asigurată de doi cardinali: Eduardo Martinez Somalo, care va gestiona afacerile curente ale Vaticanului, și Joseph Ratzinger, președintele Congregației pentru Doctrina Credinței și decanul Colegiului Sacru. A fost redactat documentul de convocare a cardinalilor; sunt anunțați șefii de state și corpul diplomatic. Încetează funcțiile șefilor de departament, rămânând secretarii. În 15-20 de zile, cei 117 cardinali se vor reuni în Capela Sixtină pentru a desemna un nou papă.
Pr. Cornel Cadar
* * *
Repere biografice
* 18 mai 1920 - s-a născut la Wadowice, în Polonia, Karol Josef Wojtyla; a mai avut doi frați, ambii au murit; a rămas fără mamă la vârsta de 9 ani, iar fără tată la 21 de ani; a primit prima sfântă Împărtășanie la vârsta de 9 ani și a fost miruit la 17 ani; începe studiile în orășelul natal * 1938 - se înscrie la cursurile Universității "Jagellone" din Cracovia; are preocupări teatrale * 1939 - în timpul ocupației naziste a Poloniei lucrează ca muncitor * octombrie 1942 - frecventează cursurile clandestine ale Facultății de Teologie a Universității "Jagellone" * 1 noiembrie 1946 - este hirotonit preot; pleacă la Roma la studii * 1948 - își ia doctoratul în teologie cu o teză despre credința în operele sfântului Ioan al Crucii * 1948 - se întoarce în Polonia; activează ca vicar, fiind și capelan al studenților * 1951 - își reia studiile filozofice și teologice * 1953 - prezintă la Universitatea Catolică din Lublin teza cu titlul "Evaluarea posibilității fondării unei etici catolice în sistemul etic al lui Max Scheler"; devine profesor de teologie morală și de etică socială * 4 iulie 1958 - este numit episcop auxiliar de Cracovia, fiind consacrat la 28 septembrie * 13 ianuarie 1964 - este numit arhiepiscop de Cracovia * 26 iunie 1967 - este numit cardinal * 16 octombrie 1978 - este ales papă, sub numele de Ioan Paul al II-lea * 22 octombrie 1978 - inaugurează ministerul său de păstor suprem și universal al Bisericii * 13 mai 1981 - este victima unui atentat în Piața "Sfântul Petru" din Roma * 1 decembrie 1989 - se întâlnește cu Mihail Gorbaciov, conducătorul URSS * 16 octombrie 1998 - celebrează al XX-lea an de pontificat.
lecturi: 123.