15 decembrie: Sfințiri de diaconi la Iași
Duminică, 15 decembrie, Duminica "Gaudete", a treia din Advent, la ora 11.00, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a avut loc o sfântă Liturghie pontificală prezidată de PS Petru Gherghel în cadrul căreia a hirotonit întru diaconat 10 studenți din anul VI de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. Ei au făcut o săptămână de exerciții spirituale la Luncani (jud. Bacău), sub coordonarea pr. Eduard-Mihai Coșa, spiritual la Seminarul mic din Bacău.
La celebrarea hirotonirii diaconilor au fost prezenți: ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, pr. Ioan Ciuraru, provincialul Fraților Minori Conventuali, pr. Wilhelm Dancă, rectorul Seminarului din Iași, preoți profesori, preoți din țară (aproape 60), călugări, călugărițe și mulți credincioși.
PS Petru Gherghel a salutat la începutul Liturghiei pe toți cei prezenți: "Dumnezeu este aproape cu darurile sale. Biserica din Iași și din București trăiește un moment deosebit prin sfințirea diaconilor".
Unul dintre viitori diaconi a citit lectura din Faptele Apostolilor care arată alegerea celor șapte diaconi. Rectorul Seminarului din Iași, după ce a proclamat Evanghelia, i-a chemat pe cei zece (trei pentru Arhidieceza de București, șapte pentru Dieceza de Iași) să se apropie de altar.
La omilie, ÎPS Ioan Robu a vorbit despre timpul pe care îl trăim, Adventul, și despre cuvântul ascultat: "Dumnezeu este aproape". "Este aproape nu în sensul distanței, ci suntem invitați să descoperim că este aproape de noi, în noi. Acest adevăr ni-l redescoperă Adventul și ne cheamă la bucurie". Li s-a adresat apoi candidaților la diaconat: "Voi vă bucurați pentru că azi spuneți da-ul vostru de a vă consacra și a fi slujitori în Biserică. A da mărturie despre lumină și a fi slujitori înseamnă a ști ce este altarul, rugăciunea, cuvântul și aproapele". Altarul trebuie căutat pentru că acolo e o prezență: Cristos. "Voi trebuie să fiți oameni ai altarului și ai rugăciunii. Fără asta nu veți putea fi slujitori în Biserică". Cu privire la rugăciune le-a spus: "Breviarul. Să nu pierdeți niciodată această șansă de a grăi prin rugăciune prezența lui Dumnezeu".
"Lumea nu iubește jertfa; nu am văzut spectacole, filme... care să laude jertfa. Altarul trebuie să vă inspire curajul la jertfire. Slujitorul își dăruiește ființa... Ca să dați din cuvânt trebuie să-l asimilați mai întâi voi, altfel va fi searbăd... astfel veți fi slujitori ai poporului lui Dumnezeu, ai aproapelui... Cuvintele meditate dau un alt cuvânt arca, arca slujirii voastre cu care să înaintați în larg... Să nu vă inspirați din alte modele, ci de la Cristos. Slujirea este unica modalitate de a vă împlini în Biserică și în lume... Nu lăsați să pătrundă în voi închinarea la idoli: zgârcenia, necurăția... nu vă apropiați de ceea ce ar putea să vă ardă aripile avântului".
Cei 10 tineri au răspuns afirmativ la întrebările episcopului, de șapte ori, pentru a indica plinătatea celor șapte daruri ale Duhului Sfânt. S-au angajat la trăirea celibatului; și-au asumat obligațiile slujirii diaconale; s-au angajat la trăirea acestei slujiri în umilință și iubire, ca ajutoare ale ordinului preoțesc; s-au angajat, de asemenea, la păstrarea misterului credinței pentru a o vesti prin cuvânt și faptă; au spus da-ul lor pentru rugăciune și Liturgia orelor; au promis că își vor conforma viața după exemplul lui Cristos euharisticul și că vor respecta și asculta de episcop.
Cuvintele esențiale ale sfințirii diaconale, centrul întregii celebrări, au fost cuvintele invocării Duhului: "Te implorăm, Doamne, revarsă în ei Duhul Sfânt care să-i întărească cu cele șapte daruri ale harului tău, pentru ca să poată împlini slujirea lor".
Rugăciunea, litania tuturor sfinților, impunerea mâinilor, îmbrăcarea hainelor, încredințarea Evangheliei ("Primește Evanghelia al cărui crainic ai devenit; ceea ce citești, să crezi, ceea ce crezi, să predici, ceea ce predici, să practici"), oferirea păcii - au făcut parte din ritul hirotonirii diaconilor.
Doi dintre cei sfințiți au slujit la altar. La finalul Liturghiei unul dintre ei a vorbit, mulțumind lui Dumnezeu episcopilor, profesorilor, preoților parohi, binefăcătorilor, părinților și credincioșilor, care i-au ajutat să ajungă la acest pas.
Înainte de binecuvântare păstorul diecezei a transmis gândul de mulțumire pentru toți participanții: "Sunt bucuros să văd atâțea tineri, seminariști și atâta popor creștin". Vă îndemn să faceți ca acest moment să fie cu adevărat spre înaintare în larg. Tuturor vă transmit urarea de a înainta în larg".
Pr. Cornel Cadar
* * *
Diaconii
Pentru Dieceza de Iași
Valentin Aenoaei (10.06.1978 - Pralea),
Petru Antonică (25.06.1978 - Tămășeni),
Adrian Chili (24.05.1978 - Tămășeni),
Cristian Ignat (05.05.1978 - Pustiana),
Daniel-Ionel Medveș (30.01.1978 - Adjudeni),
Ciprian Petre (26.04.1978 - Bacău "Sf. Cruce"),
Augustin Pușcașu (25.08.1978 - Bacău "Sf. Nicolae")
Pentru Arhidieceza de București
Ciprian Barticel (24.08.1978 - Gherăeștii Noi),
Marcel Lungeanu (28.06.1977 - Câmpulung Muscel),
Vasile Ureche (05.02.1978 - Vulcan)
lecturi: 123.