2 noiembrie: Invitație pentru o inaugurare la București
Duminică, 3 noiembrie, la ora 10.30, va avea loc în catedrala "Sfântul Iosif" din București o sfântă Liturghie pontificală prezidată de ÎPS Ioan Robu, cu ocazia binecuvântării și inaugurării oficiale a clădirii Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfânta Tereza" din București. La acest eveniment a fost invitat și PS Petru Gherghel, episcop de Iași.
La ora 12.00 va fi adunarea festivă în auditorium magnum "Anton Durcovici" unde vor lua cuvântul: ÎPS dr. Ioan Robu; PS dr. Reinhard Lettman; PS dr. Erdö Péter; Mons. dr. Vladimir Petercă; conf. dr. Francisca Băltăceanu; absolvent Sebastian Lucaci; student Florina Ciobotaru. Între cuvântări vor fi și momente muzicale unde își vor da concursul Tatiana Moroșanu, conf. univ. la Universitatea de Muzică; Alexandru Moroșanu, conf. univ. la Universitatea de Muzică, solist al Orchestrei Naționale Radio; Cristina Radu, studentă în anul V la Universitatea de Muzică; Corul Institutului "Sfânta Tereza". Vor fi piesele: Percy Kehn, Ave Maria; Franz Schubert, Litanie; C. Dimitrescu, Dans țărănesc. Adunarea festivă va fi urmată de o recepție.
Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfânta Tereza", București
Înființat încă la sfârșitul secolului trecut și reorganizat conform Legii Cultelor în anul 1930 sub numele de Academie Teologică, apoi desființat în anul 1948 o dată cu instaurarea regimului comunist, institutul a fost reînființat la 15 iulie 1991 de arhiepiscopul mitropolit de București dr. Ioan Robu, având menirea în primul rând de a forma laici competenți în teologie și alte domenii necesare societății. Guvernul României a aprobat reînființarea Institutului Teologic Romano-Catolic de Grad Universitar din București prin Hotărârea nr. 484 din 12 iulie 1991.
În primul an după reînființare, institutul a funcționat cu o Facultate de Teologie Didactică cu frecvență redusă (10 ore la fiecare sfârșit de săptămână), cu o durată a studiilor de 5 ani.
Începând cu anul universitar 1992-1993, institutul a cuprins:
- Facultatea de Teologie-Didactică: cursuri cu frecvență redusă, cu o durată de studii de 5 ani, iar din 1995 și cursuri de zi cu o durată de 4 ani;
- Facultatea de Teologie-Litere, cursuri de zi, cu o durată de studii de 4 ani;
Aceste facultăți au primit autorizația de funcționare provizorie conform Legii 88/1993, prin HG nr. 568/1995 și 225/1996.
- Facultatea de Teologie-Asistență Socială, cursuri de zi, cu o durată a studiilor de 4 ani. Aceasta din urmă a fost afiliată Universității București la 1 octombrie 1995.
În anul academic 1999-2000 Senatul a decis, din motive administrative, reorganizarea institutului, cuprinzând o singură Facultate de Teologie Romano-Catolică, cu două specializări: Teologie-Didactică și Teologie-Litere (limba și literatura română / o limbă și literatură străină). În anul 2001 institutul a fost acreditat prin Ordonanța de urgență 129/2001. În anul 2002 institutul a fost acreditat prin Legea 485/11 iulie.
Academia Teologică "Anton Durcovici"
Anticipând într-un fel accentele pe care Conciliul Vatican II le-a pus asupra misiunii poporului lui Dumnezeu, episcopul Anton Durcovici, de fericită amintire, pe când era rectorul Academiei Teologie din București a avut inițiativa de a organiza cursuri de filozofie și teologie de înaltă ținută adresate laicilor. Prima prelegere a avut loc la 3 noiembrie 1936, la catedrala "Sfântul Iosif" din București și trata despre doctrina sacră, pe baza Summei teologice a sfântului Toma d'Aquino.
În dorința de a înnoda această tradiție, arhiepiscopul Ioan robu și Mons. Vladimir Petercă, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din București, au inițiat pe lângă acest institut un program de manifestări adresate marelui public. El s-a concretizat în anul academic 2001-2002 printr-un ciclu de conferințe sub genericul "Religie și cultură". Sub același generic va continua seria conferințelor și se vor organiza și alte tipuri de activități.
Prima conferință din acest an universitar va fi ținută de Mons. dr. Erdö Péter, rectorul Universității Pázmány Péter din Budapesta, la 4 noiembrie 2002, la 66 de ani de la prima conferință a Mons. Durcovici...
"Și pentru că toate acestea trebuie să poarte un nume" - li s-a spus Academia Teologică Anton Durcovici. "Academie" în sensul clasic, de spațiu în care oamenii se întâlnesc ca să învețe, să discute, să reflecteze împreună.
lecturi: 123.