29 septembrie: Pr. Caietan Liverotti
Acum mai bine de o sută de ani, în condiții grele, părintele Caetan Liverotti termina biserica din Săbăoani cu hramul: Sfântul Mihail Arhanghelul. A murit la 26 iulie 1902 și a fost înmormântat în biserica de el construită.
S-a născut în Italia la Loro-Boleano (Marche), la 9 septembrie 1840. Părinții săi, fiind creștini zeloși, i-au insuflat încă de mic respectul și devoțiunea față de tainele sacre. La vârsta de 18 ani și-a dat seama că viața sa este un dar pe care trebuie să-l ofere altora. Pentru a reuși să facă acest lucru, la 8 decembrie 1858 a intrat în mănăstirea părinților franciscani minori conventuali din Osimo. Voturile religioase le-a făcut la 17 ianuarie 1860.
În acea perioadă lupta pentru unificarea Italiei (Risorgimento) se îndrepta spre final, tânărul Caietan fiind silit să fugă, împreună cu colegii săi, mai întâi la Cave și apoi la Roma, unde și-a terminat studiile și a fost sfințit preot la 29 ianuarie 1864. În același an, părintele Liverotti a cerut permisiunea superiorilor de a merge în misiune. Primind aprobarea, a venit în Moldova la 3 octombrie 1864, încredințându-i-se imediat Parohia Văleni (județul Bacău). Aici a rămas timp de 16 ani ocupându-se îndeaproape de fiecare enoriaș al său. Copiii îl iubeau pentru simplitatea sa, tinerii îl stimau pentru înțelegerea pe care le-o arăta, iar adulții vedeau în păstorul lor un exemplu de imitat.
Calitățile părintelui Liverotti au fost notate și de superiorii săi. Zelul pastoral și precizia cu care părintele Liverotti își îndeplinea atribuțiile la Văleni, l-au determinat pe episcopul Fedele Dehm, vizitator apostolic al Moldovei între anii 1878-1880, să-l transfere în 1880 la Săbăoani, una dintre cele mai importante parohii ale Misiunii. Aici, părintele Liverotti s-a dovedit a fi un adevărat ctitor de biserici și suflete. Fiind un caracter sever, dar totodată înțelegător și răbdător, a reușit să transforme întreaga comunitate. Numai după câteva luni oamenii și-au dat seama că au de-a face cu un sfânt. Bunătatea și iubirea față de enoriașii săi i-au atras stima și respectul acestora.
Puțin timp după venirea sa la Săbăoani, părintele Liverotti și-a exprimat dorința de a înființa o școală-internat pentru dascăli, însă lipsa de bani l-a obligat să se limiteze la deschiderea unei școli care să aibă numai cursuri de zi.
A construit bisericile din Săbăoani, Pildești și Corhana.
Cea mai mare realizare a sa este - fără îndoială - construirea bisericii din Săbăoani, "fala satului nostru", căreia i-a jertfit totul. Dorința construirii unei mari biserici la Săbăoani a fost prezentă în inima părintelui Liverotti încă din primul an al păstoririi sale aici. Însă mulți se arătau neîncrezători. Fără să aștepte nici un miracol, părintele Liverotti a început noua biserică în vara anului 1894. Documentele ne descriu pe larg ajutorul în bani și muncă pe care săbăonenii l-au dat păstorului comunității. Chiar dacă la început oamenii nu erau de acord cu ideea unei noi biserici, ei au devenit mai optimiști în momentul în care au văzut dăruirea cu care părintele Liverotti urmărea lucrările.
Datorită pregătirii și seriozității cu care își îndeplinea îndatoririle preoțești, părintele Liverotti a fost numit de episcopul Iosif Camilli vicar general, apoi, după demisia acestuia, a ocupat funcția de administrator apostolic (22 mai 1894 - 8 ianuarie 1895), iar spre sfârșitul vieții, episcopul Dominic Jaquet l-a numit vicar general onorific al Diecezei de Iași.
Obosit de activitatea multilaterală pe care a desfășurat-o ca paroh de Săbăoani, părintele Liverotti și-a dat sufletul la 26 iulie 1902, fiind înmormântat în fața altarului "sfântul Iosif" din nava sudică a bisericii pe care tocmai o terminase de construit. Și astăzi se poate citi pe zidul bisericii o inscripție care sintetizează în câteva cuvinte viața și activitatea acestui mare păstor.
Părintele Ulderic Cipolloni, în cuvântarea pe care a ținut-o la înmormântarea pr. Liverotti, spunea: "Părintele Liverotti a fost cinstit de toți și cine s-a apropiat de el n-a putut să nu admire agerimea minții, înțelepciunea, iubirea pentru cele dumnezeiești, grija pentru sufletele încredințate lui, și pentru aceasta și-a făcut un nume nepieritor între frați și între admiratorii săi".
Prezența în Săbăoani a acestui "bărbat mare dintre franciscanii din Moldova" a fost continuă. Despre el vorbesc nu doar zidurile "celui mai măreț monument din Moldova, chiar și din România veche", ci și oamenii care au auzit de la străbunii lor despre lucrările materiale și spirituale săvârșite de părintele Liverotti la Săbăoani.
Pr. Fabian Doboș
lecturi: 123.