29 septembrie: Centenarul bisericii din Săbăoani
Sărbătorile Săbăoaniului, începute sâmbătă, 28 septembrie, au continuat duminică, 29 septembrie, când a avut loc Liturghia de hram, de consacrare a noului altar, de reconsacrare a biserici și de centenar. Liturghia a fost prezidată de fiul satului, PS Aurel Percă. Au participat PS Petru Gherghel și ÎPS Ioan Robu, PS Ludwig Schwarz, pr. Ioan Ciuraru, provincialul franciscanilor... Împreună cu preoții (peste 50) și credincioșii prezenți, episcopii i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra comunității catolice din Săbăoani.
"Un confesional, zidurile unei biserici poartă o întreagă istorie. Și această biserică are o istorie a ei", a spus arhiepiscopul de București, care a ținut predica. Preasfinția sa a apreciat curajul oamenilor și și-a exprimat speranța că biserica va fi folositoare multor credincioși peste ani și ani...
Acum mai bine de o sută de ani, în condiții grele, părintele Caetan Liverotti termina biserica cu hramul: Sfântul Mihail Arhanghelul. A murit la 26 iulie 1902 și a fost înmormântat în biserica de el construită.
La finalul Liturghiei părintele Toma Encuță, parohul comunității, pentru munca sa în Săbăoani a primit numirea de consilier episcopal și brâul roșu.
Tot duminică, dar după-amiază la ora 18,00, a avut loc întâlnirea fiilor satului, eveniment emoționant pentru sutele de săbăoneni care au părăsit localitatea natală cu ani în urmă și au revăzut-o acum total schimbată.
Într-un montaj, special pregătit, s-a rememorat istoria comunității.
A fost amintit într-un mod deosebit primul episcop român al Diecezei de Iași, Mihai Robu, care este tot din Săbăoani...
Sfințirea noii biserici ieri și centenarul celei vechi astăzi au putut să amintească multora de cuvintele psalmistului: "Mai mult valorează o zi în lăcașurile tale, Doamne, decât mii de zile în altă parte".
Pr. Cornel Cadar
Evenimentul este prezentat și la secțiunea "Album foto".
lecturi: 123.