Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

21 septembrie: Interviu cu PS Petru Gherghel după întrunirea de la Durău

După întoarcerea de la Durău, am cerut Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași, un scurt interviu despre cele întâmplate acolo și despre emoțiile pe care le-a trăit personal. Mai adăugăm că Preasfinția sa a fost și coorganizator al acestei întâlniri (17-19 septembrie) între episcopii din mai multe țări și aparținători celor trei Biserici: Ortodoxă, Romano-Catolică și Greco-Catolică.

Pr. I. Dorcu: Preasfințite, observ că de la Durău v-ați întors cu un entuziasm deosebit. Considerați că aici, la această întâlnire cu episcopii ortodocși, a fost un adevărat moment de comuniune?

PS. Petru Gherghel: Da, m-am întors cu un entuziasm particular, dar nu entuziasmul meu trebuie luat în seamă în primul rând, ci entuziasmul celorlalți, care au trăi cu adevărat un moment deosebit. Îl putem numi un moment unic, pentru că nu a mai fost și nici nu am auzit măcar să se fi petrecut un asemenea eveniment, în afară de dialogul dintre ortodocși și greco-catolici, dar pe alte teme. De data aceasta inițiativa a avut un scop precis și s-a discutat despre o misiune, care este cea mai înaltă în Biserică, adică despre misiunea episcopului. Am observat că toată lumea a fost de părere că această misiune este cu adevărat fundamentală în Biserică, și, mai ales, în Biserica ce intră acum într-un nou mileniu. Gândesc ca este o mare perspectivă dătătoare de noi speranțe.

Pr. I. Dorcu: Pe stema episcopală a Preasfinției voastre se poate citi o expresie-angajament: Ut unum sint (Ca toți să fie una). Credeți că acest dialog de la Durău a fost un moment important în decursul episcopatului Preasfinției voastre?

PS. Petru Gherghel: Eu m-am străduit să avem mai multe asemenea evenimente care să corespundă cu emblema și cu intenția mea în episcopat. Aceasta a fost, desigur, una dintre cele mai înalte întâlniri care încearcă să pună în practică dorința mea care este și dorința Domnului nostru Isus Cristos. Am ținut mult ca această întâlnire să aibă loc la noi în Moldova. Dacă la început era limitată doar la câțiva episcopi, pe parcurs ea s-a lărgit la un număr mult mai mare, și m-am bucurat că nimeni nu s-a dat înapoi în fața greutăților care s-au ivit. Eu personal consider că este o mare realizare. Dar mai vreau să spun că nu este de fapt numai ideea și propunerea mea; eu m-am asociat cu mare bucurie la inițiativa pe care a lansat-o arhiepiscopul de Padova, Antonio Mattiazzo, și mitropolitul de Iași, Înalt Preasfințitul Daniel. Meritul meu ar fi că am susținut pe toate căile ca această întâlnire să aibă loc. Ea constituie prima etapă pentru că va urma, cu siguranță, o altă întâlnire.

Pr. I. Dorcu.: Cu ce impresie au plecat de la Durău episcopii străini, mai ales cei din Grecia?

PS. Petru Gherghel: Bucuria noastră a fost mare că la această întâlnire, la care au participat episcopi romano-catolici, greco-catolici din România și din Italia; au participat și alți episcopi din Biserica Ortodoxă. Pe lângă cei din România au fost prezenți și doi ierarhi din Grecia, o surpriză pentru noi toți și l-aș putea numi chiar un eveniment. Și ei s-au exprimat că pentru prima dată au participat la o asemenea întâlnire. Au apreciat și s-au bucurat că au fost prezenți alături de alți episcopi la acest dialog dintre episcopi și despre episcopi. Consider, cu adevărat, că și ei s-au întors cu un gând poate schimbat în atitudinea lor. Chiar s-a spus că la ei ar fi aproape imposibil un asemenea dialog, dar se pare ca niște zori se ivesc și în acele părți.

Pr. I. Dorcu: Aveți cunoștință despre evenimente similare care s-au petrecut în alte țări?

PS. Petru Gherghel: N-aș spune că nu au mai fost inițiative și nu mai sunt încercări (mă gândesc la dialogul care s-a deschis între Biserici), dar o întâlnire de asemenea amploare și cu așa impact nu am auzit să fi avut loc. Eu personal mă bucur că a avut loc în România și chiar aici în Moldova. O consider, din partea lui Dumnezeu, ca o favoare, ca un dar și sper ca acest dar să producă roade mai departe.

Pr. I. Dorcu: Să înțeleg că această întâlnire ar trebui repetată?

PS. Petru Gherghel: S-a discutat mult despre asta și s-a scris și în Comunicatul final. Entuziasmul tuturor episcopilor s-a văzut clar, a fost evident. Chiar m-a impresionat faptul că mulți dintre episcopii ortodocși (erau numeroși cei din generația mai tânără) au apreciat foarte mult misiunea pe care o îndeplinește un episcop catolic într-o țară cum este Italia, referindu-mă în mod deosebit la arhiepiscopul Antonio Mattiazzo, dar și la ceilalți, desigur. Ca atare, ei au dorit și și-au exprimat speranța unei alte întâlniri. S-a și fixat, de fapt, o întâlnire viitoare, care, probabil, va fi în Italia. Sperăm, așa acum s-a și discutat, să fie organizată la Padova și așteptăm programările. Eu cred că toată lumea este interesată de astfel de inițiative. Mă mai bucur să spun că toți au văzut în această inițiativă un preambul la întâlnirea la cel mai înalt nivel, atât de mult așteptată: vizita la Vatican a Preafericitului Părinte Teoctist ca răspuns la vizita Sfântului Părinte în România. Iată că această vizită va avea loc îndată, în luna octombrie. Noi ne-am bucurat să considerăm această întâlnire a noastră ca un fel de avanpremieră a acestei vizite atât de așteptată și atât de importantă.

Pr. I. Dorcu: Preasfințite, vă mulțumesc!


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat