Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Profesiune religioasă la Oituz

Sâmbătă, 10 august 2002, pentru trei tinere această zi a avut o semnificație aparte. Soarele parcă a strălucit într-un mod deosebit deasupra localității Oituz, din județul Bacău și asupra clădirii bisericii catolice cu hramul "Preasfânta Treime". Aici trei tinere catolice, după un stagiu de pregătire, au făcut un pas important, alegând să trăiască vocația creștină în cadrul Congregației "Surorile Benedictine ale Divinei Providențe". Iustina Pârgaru și Mihaela Baciu au făcut profesiunea perpetuă, conștiente fiind de chemarea pe care Dumnezeu le-a adresat-o, răspunzând cu un da hotărât. Novicea Irina Tulbure, cea mai tânără dintre ele, a făcut prima profesiune religioasă.

Afară se auzea glasul clopotelor, care îi chemau pe credincioși să vină să îmbrace haina de nuntă și să participe la această sărbătoare. În biserică, Mirele Cristos privea pe cele trei fecioare care au venit în fața altarului să aducă ofranda vieții lor, alegând să i se consacre cu inima și trupul. De acolo, de pe lemnul crucii, Isus părea că le întâmpină cu brațele deschise pe cele trei fecioare care au păstrat candela aprinsă, pregătite pentru întâlnirea cu Mirele lor. La altar au fost aprinse trei lumânări, simbolizând cele trei voturi care urmau să fie pronunțate. Simultan de la cor s-au auzit acordurile instrumentelor, la care s-au adăugat glasurile cristaline ale membrelor corului, alcătuit în special din măicuțe și tinere. Erau apoi rugăciunile pe care cei prezenți (dintre care mulți erau rude sau prieteni ai sărbătoritelor) le înălțau către bunul Dumnezeu, ca el să le binecuvânteze cu harurile sale pe aceste tinere, pentru ca ele să dea mărturie în lume despre iubirea cu care Domnul le înconjoară pe creaturile sale.

Liturghia solemnă, prezidată de Mons. Alois Fechet (alături de Sfinția sa au fost parohul comunității și alți trei preoți), a început cu o ceremonie simplă, prin care cele trei viitoare măicuțe au fost invitate să se apropie de sfântul altar. Totul a fost marcat de emoția vizibilă de pe chipurile celor prezenți, dar sesizabilă mai ales în glasurile celor trei tinere. În cuvintele predicii, Mons. Fechet a subliniat încadrarea acestui moment festiv între sărbătoarea Schimbării la Față a lui Isus și sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului. Patronul acestei zile de sâmbătă, Laurențiu, a dat mărturie cu prețul vieții despre adevăratele comori ale Bisericii: cei săraci, cei marginalizați. Mons. Alois Fechet a accentuat, de asemenea, că o călugăriță îi iubește pe cei săraci, pe cei mici, mânată de dragostea pentru Cristos, Mirele. "Dumnezeu să privească cu milostivire asupra voastră pentru ca tot ce v-ați propus astăzi să puteți păstra cu statornicie și să fiți mirese preaiubite ale lui Isus". În continuare, părintele a adăugat: "Unele persoane doresc să demonstreze că-l iubesc pe Dumnezeu printr-un gest prin care îi oferă lui Dumnezeu întreaga lor ființă. Prin voturile depuse, aceste persoane doresc să nu-și mai aparțină lor, ci cu totul se oferă lui Dumnezeu: inima, gura, mâinile toată ființa lor. (...) O călugăriță exprimă public hotărârea luată, verificată și analizată, dovedind că este capabilă să fie la înălțimea acestei consacrări". Parabola bobului de grâu din pericopa evanghelică va fi far călăuzitor pentru aceste tinere: "Murind, bobul încolțește, crește, se dezvoltă, produce spice și dă roade". Adresându-se tinerelor, Mons. Alois Fechet le-a spus: "Dragi surori, care v-ați decis să faceți promisiunea religioasă, să aveți mereu în fața ochilor voștri pe acela pe care l-ați ales azi. Ați studiat doctrina: urmează să o trăiți și să o propuneți în mijlocul celor pe care îi veți sluji. Viața voastră să fie ca bobul de grâu, să producă roade în Biserica lui Cristos. El, Mirele, va fi mulțumit de voi și vă va da putere să duceți mai departe misiunea voastră".

A urmat ritualul rostirii profesiunii în fața reprezentantelor congregației și a Mons. Alois Fechet.

La împărtășanie, toți cei care s-au apropiat de masa euharistică au trecut pe lângă cele trei mirese care, așezate în bănci acoperite de un voal alb, își celebraseră căsătoria mistică, unindu-se cu cel pe care, în fața credincioșilor și a reprezentanților ierarhiei bisericești, au făgăduit să-l slujească într-un chip deosebit prin voturile de castitate, sărăcie și ascultare - cele trei pietre de hotar ale trăirii creștine.

Aplauzele celor prezenți, la încheierea celebrării, au răsunat în biserică, manifestând bucuria de a lua parte la un astfel de eveniment.

Am ieșit din biserică și soarele m-a întâmpinat și mai strălucitor. Era oare o reflexie a strălucirii Soarelui-Cristos? Oricum, în suflet mi-a rămas amintirea noilor surori care s-au adăugat lucrătorilor din via Domnului. Mi-am îndreptat privirea spre cele trei sărbătorite care tocmai ieșeau din biserică și le-am văzut înconjurate de rude și de cunoscuți, care le copleșeau cu îmbrățișări și cu urări de bine. În ochii multor dintre ei strălucea o licărire deosebită de lumină: erau lacrimi de bucurie și emoție. În urma lor, ușa bisericii s-a închis și parcă acolo sus, pe firmamentul cerului, soarele a avut pentru o clipă forma unei cruci, de pe care, cu brațele larg deschise, Isus, Mirele ceresc, le cuprindea într-o îmbrățișare mistică pe miresele sale.

Ovidiu Bișog
 


lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat