"Împăcați-vă cu Dumnezeu", îndeamnă Episcopul Aurel
Vineri, 26 iulie 2002, PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași, a susținut cea de a doua cateheză a sa pentru tinerii din România participanți la a XVII-a Zi Mondială a Tineretului din Toronto, Canada. Tema catehezei din această zi a fost: "Împăcați-vă cu Dumnezeu" (2 Corinteni 5,20), tema generală a zilei de vineri fiind reconcilierea cu Dumnezeu și cu ceilalți, sesiunea catehetică de dimineață pregătindu-i pe tineri în mod special pentru celebrarea personală a Sacramentului Reconcilierii.
În prima parte, Episcopul Aurel a vorbit despre faptul că "Creștinii sunt chemați la o viață bazată pe reconciliere". Deoarece orice creștin este supus ispitelor și cade adesea în păcat, "Biserica, din porunca lui Cristos, predică și practică pocăința în viață și în liturgie, pentru ca creștinii să se convertească și să se împace cu Dumnezeu. Îndemnul la reconciliere, la împăcare, la convertire răsună în fiecare pagină a Sfintei Scripturi... Vocația omului la reconciliere, la împăcarea cu Dumnezeu nu este numai un cuvânt, nu este un strigăt... Acestă chemare este o acțiune! O acțiune născută din profunzimea iubirii Tatălui și a Fiului."
În continuare, Episcopul auxiliar de Iași le-a descris tinerilor "Lumea și omul în căutarea împăcării". "Caracteristica dominantă a epocii noastre pare să fie aceea a tensiunilor și diviziunilor": tensiuni și diviziuni în interiorul familiilor, al diferitelor grupuri sociale și economice; tensiuni care se abat asupra unor popoare, care se ridică unele împotriva altora; și tensiuni și diviziuni care contaminează și lumea religioasă. Episcopul a arătat că "rădăcina cea mai profundă a multor rele care se abat asupra omului" este "păcatul, adică un rău pe care omul îl săvârșește liber înaintea lui Dumnezeu".
În acest context, PS Percă a vorbit despre semnificația împăcării și a penitenței. "Dumnezeu, fidel planului Său de prietenie cu creaturile Sale, a luat inițiativa împăcării cu omenirea, arătându-se milostiv și gata să ierte. Dumnezeu s-a împăcat cu omenirea în Isus Cristos, Dumnezeu adevărat și om adevărat, care a murit pentru păcatele noastre și a înviat. Acum șezând la dreapta Tatălui, Cristos vrea ca opera de împăcare - reconciliere - să continue între oameni. De aceea a făcut din apostolii Săi miniștri ai împăcării."
În situația de astăzi, Biserica are misiunea de a oferi un răspuns de speranță și de mântuire, pe care o îndeplinește proclamând "vestea cea bună" a împăcării. "Este o invitație urgentă, un apel urgent la credință, o chemare la deschiderea inimii la acțiunea lui Dumnezeu care singur poate opera împăcarea în lumea divizată și în omul înstrăinat de Dumnezeu, de sine și de frați, cu scopul de a recrea omul nou și de a instaura `civilizația iubirii`."
În ultima parte a catehezei sale, Preasfințitul a vorbit despre "Penitența: răspunsul omului la reconcilierea lui Dumnezeu". Acest răspuns "cere `convertirea`, adică o schimbare de direcție, o schimbare practică în modul de a trăi, la rândul său rod și semn al unei schimbări interioare de mentalitate (metanoia)." Convertirea "este întoarcere la Dumnezeul cel viu și adevărat, întoarcerea `fiului risipitor` la tatăl care așteaptă totdeauna". Episcopul a încheiat spunându-le tinerilor: "Biserica este așadar semn și instrument al împăcării. Ea continuă să repete și să lanseze îndemnul: `În numele lui Cristos: vă rugăm, împăcați-vă cu Dumnezeu!` Și o realizează prin Sacramentul Spovezii sau al Penitenței".
Textul integral al catehezei PS Aurel Percă este disponibil la secțiunea Documente episcopale.
Catholica
lecturi: 123.