Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Capitulul extraordinar al Fraților Minori Capucini din România

În perioada 26-28 iunie 2025, a avut loc la Onești, în cadrul Mănăstirii "Fericitul Ieremia", capitulul extraordinar al Fraților Minori Capucini din România.

Capitulul a avut un caracter deosebit, deoarece este primul capitul spiritual al Fraților Capucini din România.

De la venirea primilor capucini din Napoli în România, în anul 1992, capitulele capucinilor au avut întotdeauna un caracter electiv, adică frații se adunau din întreaga țară pentru a alege noul custode. De această dată însă, frații s-au reunit pentru a discuta și a găsi soluții cu privire la cum pot trăi mai bine propriile Constituții, mai ales cu privire la viața fraternă și la viața de rugăciune. Capitulul extraordinar al capucinilor a avut loc cu ocazia aniversării a 400 de ani (1625-2025) de la trecerea la Domnul a Fericitului Ieremia, patronul Custodiei Fraților Minori Capucini din România.

La capitul, au participat 34 de frați capucini, printre ei numărându-se și fr. Giampiero Canelli, viceprovincial al Provinciei de Campania-Basilicata (Italia), precum și fr. Cristinel Ghiurca, custode al Fraților Capucini din România.

Fiecare din cele trei zile ale capitulului a fost dedicată unei teme specifice: viața fraternă, viața de rugăciune și Fericitul Ieremia.

Capitulul a fost deschis joi, 26 iunie, cu adunarea fraților capucini în jurul mormântului Fericitului Ieremia din cripta Sanctuarului diecezan din Onești, urmată de celebrarea rugăciunii Laudelor și a Liturghiei.

Capitulul a continuat în sala capitulară cu citirea scrisorii ministrului provincial Gianluca Savarese de către delegatul său, fr. Giampiero Canelli, scrisoare prin care ministrul îi încredința pe frații adunați în capitul Sfintei Fecioare Maria de la Pompei și Fericitului Ieremia.

A urmat apoi conferința fr. Adrian Joca-Benchea cu privire la Constituții și la viața fraternă pe care acestea o propun fraților. S-a subliniat, printre altele, faptul că Constituțiile sunt o actualizare a carismei inițiale și că ele sunt o carte de ținut mereu aproape, cu care trebuie să înceapă de dimineața fiecare zi a fratelui capucin și care trebuie să fie trăită în fiecare zi, pe parcursul întregii vieți. De asemenea, s-a scos în evidență cât de important este să se dea timp momentelor comunitare, să se stea împreună, dar și cât de important este ca întâlnirea dintre frați să fie discretă, liniștită și respectuoasă, fără a se abate vreodată de la Dumnezeu. Au urmat apoi discuțiile în grupuri, pornind de la câteva întrebări esențiale, urmate ulterior de împărtășirea fraternă în capitul. Discuțiile în grupuri au reliefat dificultățile din viața concretă care apar în trăirea Constituțiilor și a vieții fraterne, dar și aspectele frumoase.

A doua zi, dedicată rugăciunii, meditația a fost ținută de fr. Albert Goșman și a avut titlul: "Din toată inima și din tot sufletul". S-a subliniat faptul că pentru a ne ruga bine este necesar să ne îndepărtăm de toate lucrurile superficiale, apropiindu-ne de ceea ce este esențial, să rămânem în tăcere, încredințându-ne în totalitate lui Dumnezeu. La momentul de împărtășire, unul dintre aspectele care a reieșit în mod repetat a fost cel privitor la cât de important este să rămânem fideli rugăciunii atunci când nu simțim tragere de inimă pentru aceasta, momente care apar adeseori în viața concretă.

Ultima zi a capitulului a fost cea dedicată Fericitului Ieremia. Prima prezentare a fost cea a părintelui Alois Moraru, care le-a creionat fraților, în cuvinte simple, dar pline de patos istoric, contextul istoric (militar, politic, social și religios) al Moldovei Fericitului Ieremia. Părintele Alois a creat un tablou cât se poate de realist al Moldovei secolelor al XVI-lea și al XVII-lea, cu multe invazii, sărăcie, dispariții și apariții ale unor sate de catolici, scoțând în evidență și dificultățile de care istoricii se lovesc adeseori.

Ultima prezentare a fost cea a fr. Leonard Ghiurca, care a terminat de curând la Roma prima lucrare de doctorat referitoare la Fericitul Ieremia Valahul. Fratele Leonard a făcut, într-un prim moment, o sinteză cronologică a biografiilor existente ale Fericitului Ieremia (de la cea mai veche până la cea mai recentă, de la cele în limbile latină și italiană, la cele în limbile română, franceză și germană), iar apoi, într-un al doilea moment, a prezentat o sinteză a proceselor canonice desfășurate în vederea recunoașterii vieții sfinte a Fericitului Ieremia de către Biserică.

Capitulul extraordinar s-a încheiat, în contextul Anului Jubiliar al Speranței, cu un mic pelerinaj al Fraților Capucini în Sanctuarul Fericitului Ieremia, declarat biserică jubiliară, în vederea obținerii indulgenței.

Procesiunea a fost urmată de Liturghia de încheiere a capitulului în jurul mormântului fericitului frate capucin.

Fie ca Fericitul Ieremia, care prin sfințenia sa a făcut posibilă nașterea Custodiei Fraților Minori Capucini în România, să mijlocească de la bunul Dumnezeu, pentru confrații săi români, harurile de care au nevoie pentru a crește în sfințenie, pentru a fi și ei plini de zel pentru desăvârșirea evanghelică și alinarea suferințelor semenilor!

Fr. Lucian Dămoc, OFMCap.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26-28 iunie: Onești: Capitulul extraordinar al Fraților Minori Capucini din România




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat