Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Magisteriul papilor despre sfinții Petru și Paul, fundament al Bisericii de Roma

29 iunie este sărbătoarea celor doi apostoli care au fost frați în martiriu. Lui Petru, un pescar din Galileea, Isus îi spune: "Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea". Paul, cândva dușman și persecutor al creștinilor, devine martor al lui Cristos. Să retrăim, prin intermediul unor reflecții ale suveranilor pontifi, legătura acestor doi prinți ai credinței cu Roma.

Pe 29 iunie, solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Paul, Leon al XIV-lea va prezida celebrarea euharistică în Bazilica "Sfântul Petru", va binecuvânta pallium-urile și le va încredința noilor arhiepiscopi mitropoliți. În această sărbătoare se reflectă istoria Bisericii de Roma, întemeiată pe martiriul lui Petru și Paul. În reflecțiile pontifilor asupra acestor martori ai credinței, regenerați de întâlnirea cu Cristos, se evidențiază înainte de toate un orizont: cei doi apostoli, patroni ai Romei, sunt un exemplu de unitate în diversitate. Petru, un simplu pescar, a trăit în urmarea Domnului. Paul, un fariseu cult, a vestit evanghelia.

Pius al XII-lea: Credința Romei pecetluită cu sângele lui Petru și Paul

Petru și Paul, parcurgând drumuri diferite, au îmbrățișat și au mărturisit credința în Isus. Acestei fraternități le sunt dedicate cuvintele lui Pius al XII-lea în mesajul său radiofonic din 29 iunie 1941:

În această solemnitate a Sfinților Apostoli Petru și Paul, gândul și afectul vostru evlavios, fii iubiți ai Bisericii Catolice universale, se îndreaptă spre Roma cu strofa triumfală: O Roma felix quae duorum Principum es consecrata glorioso sanguine! "O, fericită Romă, care ai fost consacrată de sângele glorios al acestor doi Principi!". Dar fericirea Romei, care este fericire de sânge și de credință, este și a voastră; deoarece credința Romei, pecetluită aici, pe malul drept și stâng al Tibrului, cu sângele principilor apostolilor, este credința care v-a fost vestită, care este vestită și va fi vestită în întreaga lume. Voi tresăltați de bucurie în gândul și în salutul Romei, pentru că simțiți în voi saltul romanității universale a credinței voastre. De nouăsprezece secole, în sângele glorios al primului Vicar al lui Cristos și al Învățătorului neamurilor, Roma Cezarilor a fost botezată Roma lui Cristos, ca semn veșnic al principatului neclintit al autorității sacre și al magisteriului infailibil al credinței Bisericii; și în acel sânge au fost scrise primele pagini ale unei noi istorii magnifice a luptelor și victoriilor sacre ale Romei.

Ioan al XXIII-lea: Petru și Paul au făcut să strălucească evanghelia

Roma, Petru și Paul. În acest triptic sunt situate cuvintele rostite în omilia lui Ioan al XXIII-lea din 29 iunie 1961. Cu mărturia celor doi apostoli, subliniază Papa Roncalli, urbea a "devenit o discipolă a adevărului".

Sfântul Petru și Sfântul Paul sunt venerați pretutindeni în lume pentru cea mai înaltă demnitate a misiunii lor, așa cum s-a manifestat în planul lui Cristos. De fapt, Sfântul Leon cel Mare spune că cei doi apostoli. Petru și Paul, principalii vestitori ai evangheliei, sunt pe bună dreptate obiectul unui cult extraordinar în această Urbe glorioasă, centru al creștinătății, pentru că și-au consumat aici jertfa lor și au marcat prin asta de la Roma începutul exaltării lor universale. Ce cuvinte frumoase pentru această sărbătoare a lor, in die martyrii laetitiae principatus. "Aceștia sunt cu adevărat marile personaje care au făcut să strălucească evanghelia lui Cristos înaintea ta, o, Roma; și din învățătoare a erorii, ai devenit discipolă a adevărului."

Paul al VI-lea și frumusețea morală a Romei

"Roma, dacă vrea să fie fericită, trebuie să fie fidelă sieși, prin formarea sa religioasă, prin conștiința sa catolică, adică universală, prin demnitatea sa morală." Papa Paul al VI-lea la Angelus din 29 iunie 1972, asemenea predecesorilor săi, împletește figurile celor doi apostoli cu istoria Romei.

Petru și Paul, pe care îi putem numi primele coloane fundamentale ale creștinătății, au dat Romei mărturia slujirii lor apostolice și a martiriului lor; de aici derivă o angajare perenă pentru romanii din fiecare secol, și mai mult ca niciodată pentru cei din secolul nostru, de a păstra fața spirituală a urbei, în special în credință și în obiceiuri, și de a-i califica fizionomia sa caracteristică într-un mod creștin, neprofanată de josniciile pe care astăzi agnosticismul etic decadent le face, din păcate, atât de ușoare și obișnuite. Cui îi revine să apere frumusețea morală a Romei? Nouă, romanilor, nouă, creștinilor, în special, făcând din cultul celor doi mari apostoli, comemorați astăzi, nobilul scut de apărare și izvorul autenticei conștiințe civile și religioase a frumuseții sale nemuritoare.

Ioan Paul al II-lea: viața lui Petru și Paul rămâne în Dumnezeu

Viața apostolilor Petru și Paul este în centrul rugăciunii Angelus, din 29 iunie 1986, a lui Ioan Paul al II-lea. O viață extraordinară "prin puterea Duhului Sfânt":

Această viață - viața fiecăruia dintre ei - a fost atât de extraordinară datorită raportului cu Cristos, care i-a chemat să-l urmeze. L-a chemat pe Simon, fiul lui Iona, care a fost pescar în Galileea, și i-a dat numele de Petru, adică "piatră". L-a chemat și pe Saul din Tars, care a fost persecutor al creștinilor, și a făcut din el Apostolul Neamurilor, "instrument ales" (Fap 9,15). Viața amândurora este atât de extraordinară datorită puterii Duhului Sfânt, care le-a permis să dea mărturie despre Cristos răstignit și înviat: "El va da mărturie despre mine. Și voi veți da mărturie" (In 15,26-27). Moartea pe care amândoi au îndurat-o la Roma, în timpurile lui Nero, a fost ultimul cuvânt al acestei mărturii. A decis plinătatea sa definitivă. Tocmai datorită acestei morți de martiri, viața lor rămâne în mod deosebit în amintirea Bisericii. Ea rămâne mai ales în Dumnezeu, care "nu este Dumnezeul celor morți, ci al celor vii" (Mt 22,32); în Dumnezeu, în care "toate trăiesc".

Benedict al XVI-lea și certificatul de naștere al Bisericii de Roma

Moartea generează viață. De acest fundament al iubirii creștine Benedict al XVI-lea leagă reflecția sa de la Angelus din 29 iunie 2006. Petru și Paul, apostoli ai lui Cristos, sunt "coloane și fundament al cetății lui Dumnezeu".

Martiriul lor este considerat ca adevăratul certificat de naștere al Bisericii din Roma. Cei doi apostoli au dat mărturia lor supremă la scurtă distanță de timp și spațiu unul de celălalt: aici, la Roma, Sfântul Petru a fost răstignit și după aceea Sfântul Paul a fost decapitat. Sângele lor s-a contopit astfel aproape într-o singură mărturie adusă lui Cristos, ceea ce l-a determinat pe Sfântul Irineu, episcop de Lyon, la mijlocul secolului al II-lea, să vorbească despre "Biserica întemeiată și constituită la Roma de cei doi preaslăviți apostoli Petru și Paul" (Împotriva ereziilor 3, 3, 2). La scurt timp după aceea, Tertulian exclama din Africa de Nord: "Cât de fericită este această Biserică a Romei! Apostolii înșiși au revărsat asupra ei, cu sângele lor, toată doctrina."

Francisc: Poporul lui Dumnezeu este îndatorat față de Petru și Paul

29 iunie este, așadar, în mod special, sărbătoarea Bisericii Romei, întemeiată pe martiriul sfinților Petru și Paul. Dar este și o mare sărbătoare pentru Biserica universală, subliniază Francisc la Angelus din 29 iunie 2013:

Tot poporul lui Dumnezeu este debitor față de ei pentru darul credinței. Petru a fost primul care a mărturisit că Isus este Cristos, Fiul lui Dumnezeu. Paul a răspândit această veste în lumea greco-romană. Și Providența a voit ca amândoi să ajungă aici la Roma și aici să-și verse sângele pentru credință. Pentru aceasta Biserica din Roma a devenit, imediat, în mod spontan, punctul de referință pentru toate Bisericile răspândite în lume. Nu datorită puterii Imperiului, ci datorită forței martiriului, a mărturiei date lui Cristos! În fond, mereu și numai iubirea lui Cristos dă naștere la credință și poartă înainte Biserica.

Iubirea este cheia unui apostolat autentic. Cuvântul "Roma", citit invers, formează cuvântul "Amor". Această capitală antică a lumii, cruntă cu multe generații de creștini, a făcut ca primii apostoli ai lui Cristos să moară ca martiri. Dar în numele său se consolidează adevărul despre iubirea lui Dumnezeu, despre milostivirea Tatălui. Un adevăr mai mare decât moartea.

Amedeo Lomonaco

(După Vatican News, 28 iunie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat