Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media

Colocviu cu arhiepiscopul de Caracas, Raúl Biord Castillo

Jose Gregorio Hernández și sora Carmen Rendiles, "sfinți pentru toți"

"Va fi o mare sărbătoare pentru Venezuela." Arhiepiscopul de Caracas, Raúl Biord Castillo, are un impuls contagios și vorbe de mare entuziasm, în timp ce într-un interviu acordat la mass-media vaticane vorbește despre "aprobarea canonizării primilor doi sfinți venezuelani", José Gregorio Hernández și sora Carmen Rendiles, "chiar în acest an jubiliar". Monseniorul Biord, care se află la Roma pentru a primi pallium arhiepiscopal din mâinile Papei Leon al XIV-lea mâine, duminică, 29 iunie 2025, de solemnitatea lui Petru și Paul, explică modul în care José Gregorio și sora Carmen "trec peste toate barierele care ne despart, cele economice, sociale, politice și aș spune chiar și religioase".

Primul, numit "medicul săracilor", a fost un laic "care și-a dedicat întreaga viață cercetării științifice, învățământului universitar și mai ales practicii profesionale a medicinii pentru binele atâtor persoane", în special al celor mai săraci, cărora le asigura personal achiziționarea de medicamente; în timp ce sora Carmen, o "femeie foarte curajoasă, născută fără un braț, cu o condiție de dificultate deosebită", care, după ce a fost respinsă de diverse institute călugărești, a reușit totuși să devină soră: ba chiar, ea însăși a fondat în Venezuela congregația Surorile Slujitoare ale lui Isus, dedicată în mod expres educației, într-o țară care în cursul secolului al XIX-lea a rămas fără călugări și călugărițe timp de 70 de ani. Așadar, recunoașterea sfințeniei lui Carmen, pe lângă faptul că este o invitație de a promova vocațiile la viața consacrată, "este o recunoaștere pentru toate femeile venezuelene: bunici, mame" care transmit valorile și credința creștină, precum și "surorile care în spitale, în școli, în diferite cartiere au desfășurat și continuă să desfășoare o mare misiune". Mamele și călugărițele "sunt prezența duioșiei lui Dumnezeu în mijlocul poporului său", spune el.

José Gregorio, adaugă Biord, are un "profil" internațional atât de mare, încât astăzi devoțiunea sa este "nu numai în Venezuela și pe întreg continentul", ci și în multe alte părți ale lumii. Emigrarea "a peste 8 milioane de compatrioți aflați în străinătate" a făcut ca acesta să fie cunoscut aproape peste tot. "Pentru noi este un simbol de unire, de exemplu, dar și de virtuți creștine, al acelei Venezuele la care visăm, al acelei Venezuele care este posibilă, al acelei Venezuele unde valorile sunt mai presus de interesele personale". Istoria sa este cea a "unui om extraordinar", "un laic care și-a dedicat întreaga viață altora": născut într-un sat din Anzi, la granița cu Columbia, numit Isnotú, în statul Trujillo, și orfan foarte devreme, a reușit totuși să exceleze în studii. Și după ce a absolvit medicina, a mers să-și perfecționeze studiile mai întâi la Paris, apoi la Berlin, New York, Madrid. A aflat despre progresul pe care îl făcea știința, aducându-l înapoi în țara sa, unde a fondat catedra de microbiologie și bacteriologie la Universitatea Centrală din Venezuela. Totuși, "în culmea carierei sale", spune arhiepiscopul, a decis să lase totul pentru a-l urma pe Cristos și pentru a deveni călugăr al ordinului Sfântului Bruno la "Certosa di Farneta" din Lucca. Chiar dacă experiența nu a durat mult, deoarece, din cauza unei boli grave, a trebuit să se întoarcă acasă pentru îngrijiri. A încercat din nou să parcurgă formarea călugărească la colegiul "Pio latinoamericano" din Roma, dar încă o dată a fost forțat să renunțe din cauza unor probleme fizice. Și atunci a înțeles că Dumnezeu îl chema la sfințenie în viața seculară. În ciuda faptului că trăia într-un mediu ostil creștinismului, "deoarece pozitivismul de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea era foarte puternic în mediul academic, în Venezuela și în întreaga lume", a reușit întotdeauna să unească știința, credința și rațiunea, exprimându-și ideile și câștigând respectul "pentru onestitatea și munca sa".

"Sfințenia nu este o chestiune de preoți sau surori: sfințenia este pentru toți" este convingerea lui Biord, care reflectă ceea ce este indicat de Lumen gentium a Conciliului Vatican II și reprezintă motoul Bisericii venezuelene pentru canonizări: Santos para todos. "În acest moment cu atâtea diviziuni în lume, dar și în Venezuela, avem nevoie să căutăm simboluri" ale "celor trei valori călăuzitoare pe care le-am ales: speranță, întâlnire, exemplu (în spaniolă, cele trei «E» de esperanza, encuentro, ejemplo)". Mărturia celor doi sfinți poate fi, de asemenea, o inspirație pentru pace într-un context internațional marcat de violență: "José Gregorio și-a oferit viața pentru sfârșitul Primului Război Mondial și a murit pe 29 iunie 1919, a doua zi după semnarea Tratatului de la Versailles." Sora Carmen a concentrat în schimb totul pe educație, demonstrând că "dacă nu există educație la pace și la respectarea celorlalți, a merge înainte împreună este imposibil".

"Prin urmare, îi suntem recunoscători Papei Francisc", conchide Biord, pentru că a aprobat canonizările cu câteva zile înainte de moartea sa, și Papei Leon, "pentru că a convocat consistoriul" și a stabilit celebrarea pe 19 octombrie, Ziua Misionară Mondială 2025, nu întâmplător intitulată "Misionarii speranței printre oameni". După această dată, pe 25 octombrie, este planificată și o mare Liturghie de mulțumire în Venezuela, la care sunt așteptate cel puțin 100.000 de persoane. Între 29 iunie și 19 octombrie, în fiecare săptămână pe rețelele de socializare vor fi lansate videoclipuri care relatează istoria lui José Gregorio și a sorei Carmen, și în aceleași săptămâni ofrandele colectate vor fi destinate operelor sociale.

Roberto Paglialonga

(După L’Osservatore Romano, 28 iunie 2029)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat