Iași: Trei ani de speranță, sprijin și educație pentru copiii ucraineni
Joi, 12 iunie 2025, la Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri "Don Bosco" Iași, situat lângă Biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", coordonat de Centrul Diecezan Caritas Iași, a avut loc festivitatea de final de an și de proiect - un moment special pentru copiii ucraineni, dar și un prilej de recunoștință pentru toți cei care le-au fost alături în cei trei ani de activitate.
Din septembrie 2022 și până în prezent, Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași a devenit pentru zeci de copii ucraineni un spațiu sigur în mijlocul unei realități marcate de incertitudine și dor de casă.
Programul socio-educațional a fost gândit inițial ca răspuns la nevoile urgente ale familiilor refugiate din Ucraina. Într-un context în care continuitatea educației era esențială pentru stabilitatea emoțională a copiilor, Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași a pus la dispoziție două săli de clasă dotate corespunzător, în care 40 de copii de clasele I-IV au fost ajutați să înțeleagă și să învețe mai ușor lecțiile din programa școlară de pe platforma ucraineană pentru învățământ online. Activitățile au fost susținute de cadre didactice și specialiști ucraineni, într-un efort comun de a păstra legătura copiilor cu propriul sistem educațional.
"Plini de emoții, copiii au pășit în clasele special amenajate pentru ei, au primit ghiozdane, rechizite, cadouri, dar și o primă lecție prin jocuri și concursuri. Pentru câteva ore, i-am transpus în atmosfera pașnică a unei școli din Ucraina. Copii, părinți, baloane, flori, bucurie și emoții... o zi de poveste." - povesteau învățătoarele.
Odată cu schimbările legislative privind protecția refugiaților și cu adaptarea familiilor la noua realitate, programul s-a schimbat. Din al doilea an, activitățile au continuat sub forma unui program de tip afterschool socio-educațional.
Protecția oferită de către statul român familiilor refugiate din Ucraina a fost etapizată, iar ultimele reglementări legislative au oferit oportunitatea integrării copiilor ucraineni în sistemul de învățământ românesc.
În ultimul an, programul a avut ca scop sprijinirea copiilor ucraineni care frecventează școala românească, copiilor care urmează cursurile online ale școlii din Ucraina sau care urmează ambele forme de învățământ, atât cei cu statut de elevi, cât și cei cu statut de audienți.
Dificultățile de integrare în sistemul educațional din România au fost diverse. În primul rând, au fost dificultățile de înțelegere a limbii române, pentru cei mai puțin familiarizați cu sistemul nostru de învățământ. Au avut oportunitatea de a fi sprijiniți de un profesor de limba română, care zi de zi le oferea ajutorul în acest sens.
Facilitarea învățării limbii române în acest context nu a fost singurul scop. S-a încercat, împreună cu învățătoarea, o integrare cât mai bună a tuturor copiilor, atât în mediul școlar, cât și în comunitate. Socializarea cu alți copii ucraineni, dar și contactul permanent cu elevii români aflați în centru, desfășurarea de activități dedicate lor, într-un mediu sigur, au făcut ca acest program să fie de mare ajutor familiilor. Părinții, care între timp au găsit de lucru în orașul nostru, au apreciat această oportunitate, știind că sunt într-un mediu sigur și pot continua să se dezvolte armonios, așa cum este de dorit pentru toți copiii.
Mărturie
Una dintre cele mai emoționante mărturii vine din partea Yulianei Yasenchuk, învățătoare și psiholog implicat în proiect încă de la început:
"Proiectul a început cu lecții zilnice pentru copiii ucraineni care locuiau temporar în Iași. Activitățile educaționale au fost desfășurate în limba ucraineană, conform standardelor Ministerului Educației din Ucraina. Scopul principal a fost nu doar asigurarea continuității învățării, ci și sprijinul emoțional al copiilor și adaptarea lor la un nou mediu, fără a-și pierde identitatea. Din septembrie 2023, proiectul a căpătat forma unui program afterschool - adică o activitate educativă și formativă extrașcolară, care a devenit o continuare a învățământului școlar și un spațiu pentru refacerea copilăriei. Copiii au găsit aici prieteni, inspirație și încredere în sine și într-un viitor mai luminos. Suntem profund recunoscători tuturor celor care s-au implicat în această misiune importantă: profesori, părinți, voluntari și sponsori".
Rezultate și impact
În cei trei ani de activitate, zeci de copii ucraineni au beneficiat de:
continuitatea educației în limba maternă;
sprijin pentru integrarea în școala românească;
ajutor zilnic la realizarea temelor pentru acasă;
activități de învățare a limbii române și engleze;
masa caldă zilnică, excursii, tabere și evenimente comunitare.
În plus, copiii au fost implicați în activități diverse care au susținut dezvoltarea personală și integrarea în comunitate: jocuri de socializare și recreere, activități de integrare socială, dezvoltarea abilităților pentru o viață independentă, comunicare și cooperare în grup, solidaritate față de cei în nevoie, activități artistice (desen, muzică, teatru), activități sportive/recreative.
Le mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi în acești trei ani: profesorilor și învățătorilor dedicați, specialiștilor și voluntarilor care s-au implicat cu suflet, părinților care ne-au oferit încredere și în mod special, Confederației Caritas România, pentru sprijinul constant.
Petronela Maftei
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
12 iunie: Iași: Trei ani de speranță, sprijin și educație pentru copiii ucraineni