|
© Vatican Media |
Papa Leon al XIV-lea: Discurs adresat participanților la Adunarea Plenară a "Reuniunea Operelor pentru Ajutorul dat Bisericilor Orientale" (ROACO) (26 iunie 2025)
În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.
Pacea să fie cu voi!
Eminenți și Excelențe,
Dragi preoți, fraților și surorilor,
Pacea să fie cu voi! Vă adresez bun-venit, bucuros să vă întâlnesc la sfârșitul Adunării Plenare. Îl salut pe Eminența Sa cardinalul Gugerotti, pe ceilalți superiori ai dicasterului, pe oficiali și pe voi toți, membri ai Agențiilor ROACO.
"Dumnezeu îl iubește pe cel care dă cu bucurie" (2Cor 9,7). Știu că pentru voi a susține Bisericile Orientale nu este înainte de toate o muncă, ci o misiune exercitată în numele evangheliei care, așa cum arată cuvântul însuși, este veste de bucurie, care înveselește înainte de toate inima lui Dumnezeu, care nu se lasă niciodată întrecut în generozitate. Vă mulțumesc, pentru că, împreună cu binefăcătorii voștri, semănați speranță în ținuturile din Orientul creștin, acum mai mult ca niciodată devastate de războaie, secate de interese, înfășurate într-o mantie de ură care face aerul irespirabil și toxic. Voi sunteți rezervorul de oxigen al Bisericilor Orientale, epuizate de conflicte. Pentru atâtea populații, sărace în mijloace, dar bogate în credință, voi sunteți o lumină care strălucește în întunericul urii. Vă rog, cu inima în mână, să faceți întotdeauna tot posibilul pentru a ajuta aceste Biserici atât de prețioase și încercate.
Istoria Bisericilor catolice orientale a fost adesea marcată de violența îndurată; din păcate, nu au lipsit samavolnicii și neînțelegeri chiar și în interiorul comunității catolice, incapabilă să recunoască și să aprecieze valoarea altor tradiții diferite de cea occidentală. Dar astăzi violența războiului pare să lovească teritoriile Orientului creștin cu o vehemență diabolică nemaivăzută până acum. Și sesiunea voastră anuală a fost afectată, cu absența fizică a celor care ar fi trebuit să vină din Țara Sfântă, dar nu au putut întreprinde călătoria. Inima sângerează gândindu-ne la Ucraina, la situația tragică și inumană din Gaza și la Orientul Mijlociu, devastat de extinderea războiului. Noi toți, întreaga omenire, suntem chemați să evaluăm cauzele acestor conflicte, să le verificăm pe cele reale și să încercăm să le depășim și să le respingem pe cele false, rod al simulărilor emoționale și al retoricii, demascându-le cu hotărâre. Oamenii nu pot muri din cauza știrilor false (fake news).
Este cu adevărat trist să asistăm astăzi, în multe contexte, la impunerea legii celui mai puternic, pe baza căreia propriile interese sunt legitimate. Este descurajant să vedem că forța dreptului internațional și a dreptului umanitar nu mai pare să oblige, fiind înlocuită de presupusul drept de a-i obliga pe ceilalți cu forța. Acest lucru este nedemn de om, este rușinos pentru omenire și pentru responsabilii națiunilor. Cum se poate crede, după secole de istorie, că acțiunile de război aduc pacea și nu se întorc împotriva celor care le-au condus? Cum se poate gândi să se pună bazele viitorului de mâine fără coeziune, fără o viziune de ansamblu animată de binele comun? Cum se poate continua să se trădeze dorințele de pace ale popoarelor cu falsele propagande ale reînarmării, în iluzia deșartă că supremația rezolvă problemele, mai degrabă decât să alimenteze ura și răzbunarea? Oamenii sunt din ce în ce mai necunoscători ai cantității de bani care intră în buzunarele negustorilor morții și cu care s-ar putea construi spitale și școli; și în schimb cele deja construite sunt distruse!
Și mă întreb: Fiind creștini, pe lângă faptul că ne indignăm, că ne ridicăm glasul și că ne suflecăm mânecile pentru a fi constructori de pace și a favoriza dialogul, ce putem face? Cred că, înainte de toate, trebuie să ne rugăm cu adevărat. Depinde de noi să facem din fiecare știre și imagine tragică ce ne lovește un strigăt de mijlocire către Dumnezeu. Și apoi să ajutăm, așa cum faceți voi și așa cum fac și pot să facă mulți, prin voi. Dar este mai mult, și spun asta gândindu-mă mai ales la Orientul creștin: există mărturia. Este chemarea de a rămâne fideli lui Isus, fără a ne lăsa prinși în tentaculele puterii. Este imitarea lui Cristos, care a învins răul iubind de pe cruce, arătând un mod de a domni diferit de cel al lui Irod și Pilat: unul, de teama de a fi detronat, ucisese copii, care astăzi continuă să fie sfâșiați cu bombele; celălalt și-a spălat mâinile, așa cum riscăm să facem zilnic până la pragul ireparabilului. Să privim la Isus, care ne cheamă să vindecăm rănile istoriei numai cu blândețea crucii sale glorioase, din care se eliberează forța iertării, speranța de a reîncepe, datoria de a rămâne onești și transparenți în marea corupției. Să-l urmăm pe Cristos, care a eliberat inimile de ură, și să dăm exemplu ca să se iasă din logica diviziunii și a represaliilor. Aș vrea să mulțumesc și, în mod ideal, să îmbrățișez toți creștinii orientali care răspund răului cu binele: vă mulțumesc, fraților și surorilor, pentru mărturia pe care o dați mai ales atunci când rămâneți în țările voastre ca discipoli și ca martori ai lui Cristos.
Dragi prieteni de la ROACO, în munca voastră voi vedeți, pe lângă numeroasele mizerii cauzate de război și terorism - mă gândesc la recentul atentat teribil în Biserica "Sfântul Ilie" din Damasc - înflorind și vlăstare ale evangheliei în deșert. Descoperiți poporul lui Dumnezeu care perseverează îndreptându-și privirea spre cer, rugându-se lui Dumnezeu și iubindu-l pe aproapele. Atingeți cu mâna harul și frumusețea tradițiilor orientale, a liturgiilor care îl lasă pe Dumnezeu să locuiască în timp și în spațiu, a cântecelor străvechi încărcate de laudă, glorie și mister, care înalță o cerere neîncetată de iertare pentru omenire. Întâlniți figuri care, adesea ascunzându-se, se alătură marilor cete de martiri și de sfinți din Orientul creștin. În noaptea conflictelor sunteți martori ai luminii Orientului.
Aș vrea ca această lumină de înțelepciune și de mântuire să fie mai cunoscută în Biserica Catolică, unde există încă multă ignoranță pe această temă și unde, în unele locuri, credința riscă să fie sufocată și pentru că nu s-a realizat fericita speranță exprimată de multe ori de Sfântul Ioan Paul al II-lea, când acum 40 de ani a spus: "Biserica trebuie să învețe din nou să respire cu cei doi plămâni ai săi, cel oriental și cel occidental" (Discurs adresat Sacrului Colegiu al Cardinalilor, 28 iunie 1985). Totuși, Orientul creștin poate fi protejat numai dacă este iubit; și este iubit numai dacă este cunoscut. În acest sens, este necesar să se pună în aplicare invitațiile clare ale magisteriului de a-i cunoaște comorile, de exemplu începând să se organizeze cursuri de bază despre Bisericile orientale în seminarii, în facultățile teologice și în centrele universitare catolice (cf. Sfântul Ioan Paul al II-lea, Scrisoarea apostolică Orientale lumen, 24; Congregația pentru Educația Catolică, Scrisoarea circulară Eu regard au développement, nr. 9-14). Și este nevoie și de întâlnire și de împărtășire a acțiunii pastorale, deoarece catolicii orientali de astăzi nu mai sunt veri îndepărtați care celebrează rituri necunoscute, ci frați și surori care, din cauza migrațiilor forțate, trăiesc alături de noi. Simțul lor față de sacru, credința lor cristalină, făcută granit de încercări, și spiritualitatea lor care parfumează cu mister divin pot fi benefice pentru setea de Dumnezeu care este latentă, dar prezentă în Occident.
Să încredințăm această creștere comună în credință mijlocirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și a apostolilor Petru și Paul, care au unit Orientul și Occidentul. Eu vă binecuvântez și vă încurajez să perseverați în caritate, animați de speranța lui Cristos. Vă mulțumesc!
LEO PP. XIV
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu