|
© Vatican Media |
Papa Leon al XIV-lea: Audiența generală de miercuri, 21 mai 2025
Ciclu de cateheze. Jubileul 2025. Isus Cristos, speranța noastră. II. Viața lui Isus. Parabolele. 6. Semănătorul. El le spunea multe în parabole (Mt 13,3a)
Iubiți frați și surori,
Sunt bucuros să vă primesc în această primă audiență generală a mea. Reiau astăzi ciclul de cateheze jubiliare, despre tema "Isus Cristos, speranța noastră", începute de Papa Francisc.
Continuăm astăzi să medităm asupra parabolelor lui Isus, care ne ajută să regăsim speranța, pentru că ne arată cu Dumnezeu acționează în istorie. Astăzi aș vrea să mă opresc asupra unei parabole un pic deosebite, pentru că este vorba de un soi de introducere la toate parabolele. Mă refer la cea a semănătorului (cf. Mt 13,17). Într-un anumit sens, în această relatare putem recunoaște modul de a comunica al lui Isus, care are atât de mult să ne învețe pentru vestirea evangheliei astăzi.
Fiecare parabolă relatează o istorie care este luată din viața de toate zilele, dar care vrea să ne spună ceva mai mult, ne trimite la o semnificație mai profundă. Parabola ridică în noi întrebări, ne invită să nu ne oprim la aparență. În fața istoriei care este relatată sau a imaginii care mi se oferă, mă pot întreba: Unde mă aflu eu în această istorie? Ce spune această imagine vieții mele? Termenul parabolă provine, de fapt, din verbul grec paraballein, care înseamnă a arunca înainte. Parabola îmi aruncă în față un cuvânt care mă provoacă și mă împinge să mă întreb.
Parabola semănătorului vorbește tocmai despre dinamica cuvântului lui Dumnezeu și despre efectele pe care el le produce. De fapt, fiecare cuvânt al evangheliei este ca o sămânță aruncată în pământul vieții noastre. Isus folosește imaginea seminței de multe ori, cu diferite semnificații. În capitolul 13 din Evanghelia lui Matei, parabola semănătorului introduce o serie de alte mici parabole, dintre care unele vorbesc tocmai despre ceea ce se întâmplă în pământ: grâul și neghina, grăuntele de muștar, comoara ascunsă în ogor. Deci, ce este acest pământ? Este inima noastră, dar este și lumea, comunitatea, Biserica. De fapt, cuvântul lui Dumnezeu fecundează și provoacă fiecare realitate.
La început, îl vedem pe Isus care iese din casă și o mare mulțime se adună în jurul lui (vezi Mt 13,1). Cuvântul său fascinează și intrigă. Desigur, există multe situații diferite între oameni. Cuvântul lui Isus este pentru toți, dar lucrează în fiecare persoană într-un mod diferit. Acest context ne permite să înțelegem mai bine sensul parabolei.
Un semănător, destul de original, iese să semene, dar nu se preocupă unde cade sămânța. Aruncă semințe chiar și acolo unde este puțin probabil ca să dea rod: pe drum, printre pietre, printre spini. Această atitudine îl surprinde pe cel care ascultă și îl face să se întrebe: cum așa?
Suntem obișnuiți să calculăm lucrurile - și uneori este necesar -, dar acest lucru nu este valabil în iubire! Modul în care aruncă sămânța acest semănător "risipitor" este o imagine a modului în care Dumnezeu ne iubește. Este adevărat de fapt că soarta seminței depinde și de modul în care solul o primește și de situația în care se află, dar înainte de toate în această parabolă Isus ne spune că Dumnezeu aruncă sămânța cuvântului său pe orice tip de teren, adică în oricare dintre situațiile noastre: uneori suntem mai superficiali și distrași, alteori ne lăsăm cuprinși de entuziasm, alteori suntem asupriți de grijile vieții, dar există și momente în care suntem disponibili și primitori. Dumnezeu este încrezător și speră că, mai devreme sau mai târziu, sămânța va înflori. El ne iubește astfel: nu așteaptă ca să devenim cel mai bun pământ, ci ne dăruiește întotdeauna cu generozitate cuvântul său. Poate că tocmai văzând că el are încredere în noi, se va naște în noi dorința de a fi un pământ mai bun. Aceasta este speranța, întemeiată pe stânca generozității și milostivirii lui Dumnezeu.
Relatând modul în care sămânța aduce rod, Isus vorbește și despre viața sa. Isus este Cuvântul, este Sămânța. Și sămânța, ca să aducă rod, trebuie să moară. Așadar, această parabolă ne spune că Dumnezeu este gata să "risipească" pentru noi și că Isus este dispus să moară pentru a transforma viața noastră.
Am în minte acel tablou foarte frumos al lui Van Gogh: Semănătorul la apus. Acea imagine a semănătorului sub soarele arzător îmi vorbește și despre truda fermierului. Și mă impresionează că, în spatele semănătorului, Van Gogh a reprezentat grâul deja copt. Mi se pare tocmai o imagine a speranței: într-un fel sau altul, sămânța a dat rod. Nu știm exact cum, dar așa este. În centrul scenei, însă, nu se află semănătorul, care stă într-o parte, ci întreaga pictură este dominată de imaginea soarelui, poate pentru a ne aminti că Dumnezeu este cel care mișcă istoria, chiar dacă uneori ni se pare absent sau distant. Soarele este cel care încălzește bulgării de pământ și face sămânța să se coacă.
Iubiți frați și surori, în ce situație de viață ajunge astăzi cuvântul lui Dumnezeu la noi? Să-i cerem Domnului harul de a primi mereu această sămânță care este cuvântul său. Și dacă ne-am da seama că nu suntem un pământ fertil, să nu ne descurajăm, ci să-i cerem lui să lucreze mai departe asupra noastră pentru a ne face să devenim un pământ mai bun.
APEL
pentru populația din Fâșia Gaza
Este tot mai îngrijorătoare și dureroasă situația din Fâșia Gaza. Reînnoiesc apelul meu din inimă să se permită intrarea de ajutoare umanitare demne și să se pună capăt ostilităților, al căror preț sfâșietor este plătit de copii, de bătrâni, de persoanele bolnave.
LEO PP. XIV
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu