Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Conferința "Karma și reîncarnarea. Origine, semnificație, dovezi și relația cu credința creștină catolică"

Dr. Ernest Valea a susținut conferința "Karma și reîncarnarea. Origine, semnificație, dovezi și relația cu credința creștină catolică" joi, 15 mai 2025, în Aula "Fericitul Anton Durcovici" a Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină", la inițiativa Centrului Cultural Catolic al Diecezei Romano-Catolice din Iași.

Pentru început, pr. Iosif Antili, coordonatorul Centrului Cultural Catolic și moderatorul evenimentului, a salutat auditoriul și a făcut o scurtă prezentare a invitatului, creionând preocuparea acestuia către dialogul interreligios, precum și către religiile orientale.

Domnul Valea, pornind de la cuvintele Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, a subliniat faptul că noi, creștinii, trebuie să dăm mărturie despre credința noastră în Isus, dar, pentru o mărturie autentică, avem nevoie de cunoașterea acesteia. Un ajutor în acest sens, afirma domnul profesor, este că putem învăța despre creștinism punându-l în paralel cu religiile orientale și, astfel, putem extrage tocmai acele elemente care nu sunt propovăduite de creștini, ca de exemplu karma sau reîncarnarea.

În continuarea expunerii, domnul Valea a evidențiat faptul că cele două elemente, "karma" și "reîncarnarea", apar în jurul secolelor IX-VIII î.Cr., în contextul politeismului hindus. Făcând trimitere la scrierile lui Mircea Eliade, conferențiarul a expus pe larg implicațiile celor trei generații de zei ai hinduismului, pentru a explica creația, iar scopul omului este comuniunea deplină cu zeii. De asemenea, mântuirea omului nu ține de moralitatea sa, nici de harul divin, ci de puterea magică a preoților care îndeplinesc anumite sacrificii.

Apariția ascezei a jucat un rol deosebit în filosofia hindusă, implicit practicile yoga și exercițiile de respirație. Foarte important în această religie este ca omul să-și cunoască adevărata identitate, acea "sămânță divină", de esență cu Brahman, acea realitatea supremă, impersonală, eternă, infinită, esența din care totul provine și în care totul revine. Rezultatul ignoranței în ceea ce privește identificarea propriei identități declanșează pe plan spiritual un proces asemănător legii acțiune-reacțiune din lumea fizicii, proces numit "karma". Aceasta este o lege impersonală: toate faptele, gândurile și vorbele bune sau rele atrag după sine un efect, fie bun sau rău, în conformitate cu acțiunile omului.

După legea karmei urmează reîncarnarea, care este modul practic prin care omul își culege roadele acțiunilor sale printr-o nouă stare de viață, fie ea animală, vegetală sau chiar celestă. Acest proces se repetă ciclic - naștere, moarte, renaștere - până când sufletul este eliberat.

În continuare, conferențiarul a explicat de ce fenomenul reîncarnării atrage atât de mulți adepți: mai întâi explică răul din lume; astfel, sărăcia este explicată prin faptul că cei defavorizați au avut o viață anterioară neconformă. De asemenea, această ideologie ar putea oferi un sens mai profund al vieții, o idee de justiție cosmică și poate ajuta la acceptarea mai ușoară a realității morții, fiind văzută doar ca o trecere, o tranziție spre o nouă existență.

Totodată, domnul Valea a oferit câteva date care ar putea dovedi reîncarnarea, ca de exemplu regresia hipnotică, criptoamnezia sau personalitatea multiplă. S-a încercat și fundamentarea scripturistică a acestui fenomen: "Căci toți Profeții și Legea au profețit până la Ioan și, dacă vreți să admiteți, el este Ilie care trebuie să vină" (Mt 11,13-14); "Discipolii lui l?au întrebat, zicând: Rabbi, cine a păcătuit că s-a născut orb, el sau părinții lui?" (In 9,2). De fapt, în Sfânta Scriptură este prezent un procedeu al tipologiei, prefigurare-împlinire, care nu are nicio legătură cu reîncarnarea. De asemenea, la cel de-al doilea Conciliu din Constantinopol s-a definit clar că în Biblie nu există ideea reîncarnării, fiind condamnat și Origene, care afirma preexistența sufletelor.

În finalul expunerii, conferențiarul a expus o imagine a lui Isus Cristos răstignit, invitând auditoriul să o privească și să se gândească dacă poate afirma ideea reîncarnării. Cu siguranță că nu! Niciun creștin nu poate afirma reîncarnarea, cu atât mai puțin a lui Cristos! A meritat el moartea? A avut el o viață anterioară prin care să merite un așa sfârșit cutremurător?

După prelegere a urmat o sesiune de întrebări, prin care s-au clarificat anumite aspecte ale temei propuse. Răspunsurile oferite de domnul Valea au conturat mai clar ceea ce creștinul trebuie să creadă și să învețe. În egală măsură, a invitat auditoriul să fie vestitori ai învățăturii creștine într-o lume care are nevoie de o mărturie de credință fundamentată pentru a putea evita pericolul pe care răspândirea ideologiilor privind reîncarnarea și legea karmică îl reprezintă pentru viața spirituală.

Daniel Mîrț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 mai: Iași: Conferința "Karma și reîncarnarea. Origine, semnificație, dovezi și relația cu credința creștină catolică"




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat