|
© Vatican Media |
Papa Leon al XIV-lea: Audiență acordată Fraților Școlilor Creștine (15 mai 2025)
În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, pacea să fie cu voi!
Eminență,
Iubiți frați și surori, bine ați venit!
Sunt foarte bucuros să vă primesc în al treilea centenar al promulgării bulei In apostolicae dignitatis solio, cu care Papa Benedict al XIII-lea a aprobat Institutul vostru și Regula voastră (26 ianuarie 1725). El coincide și cu a 75-a aniversare a proclamării, din partea Papei Pius al XII-lea, a Sfântului Ioan Baptist de La Salle ca "patron ceresc al tuturor educatorilor" (cf. Scrisoarea apostolică Quod ait, 15 mai 1950: AAS 12, 1950, 631-632).
După trei secole, este frumos de constatat cum prezența voastră continuă să poarte cu sine prospețimea unei realități educative bogate și vaste, cu care încă, în diferite părți ale lumii, cu entuziasm, fidelitate și spirit de sacrificiu, vă dedicați formării tinerilor.
Tocmai în lumina acestor aniversări, aș vrea să mă opresc ca să reflectez cu voi asupra a două aspecte ale istoriei voastre pe care le consider importante pentru noi toți: atenția față de actualitate și dimensiunea ministerială și misionară a învățământului în comunitate.
Începuturile operei voastre vorbesc mult despre "actualitate". Sfântul Ioan Baptist de La Salle a început răspunzând la cererea de ajutor a unui laic, Adrian Nyel, care cu greu ținea în picioare "școlile săracilor". Fondatorul vostru a recunoscut în cererea sa de ajutor un semn al lui Dumnezeu, a acceptat provocarea și s-a pus pe treabă. Astfel, dincolo de propriile sale intenții și așteptări, a dat viață unui sistem de învățământ nou: cel al școlilor creștine, gratuite și deschise pentru oricine. Între elementele inovatoare introduse de el în această revoluție pedagogică amintim învățământul adresat claselor, și nu fiecărui elev în parte; adoptarea, ca limbă didactică, în locul latinei, a francezei, accesibilă tuturor; lecțiile duminicale, la care puteau participa și tinerii constrânși să lucreze în zilele din timpul săptămânii; implicarea familiilor în parcursurile școlare, conform principiului "triunghiului educativ", valabil și astăzi. Astfel problemele, treptat ce se prezentau, în loc să-l descurajeze, l-au stimulat să caute răspunsuri creative și să intre pe cărări noi și adesea neexplorate.
Toate acestea nu pot decât să ne facă să ne gândim, provocând și în noi întrebări utile. Care sunt, în lumea tineretului din zilele noastre, provocările cele mai urgente de înfruntat? Care sunt valorile de promovat? Care sunt resursele pe care să ne bazăm?
Tinerii din timpul nostru, ca aceia din orice epocă, sunt un vulcan de viață, de energii, de sentimente, de idei. Se vede asta din lucrurile minunate pe care știu să le facă, în atâtea domenii. Însă au nevoie de ajutor și ei, pentru a face să crească în armonie atâta bogăție și pentru a depăși ceea ce, deși în mod diferit față de trecut, încă poate împiedica dezvoltarea sănătoasă.
Dacă, de exemplu, în secolul al XVII-lea folosirea limbii latine era pentru mulți o barieră comunicativă insurmontabilă, astăzi există alte obstacole de înfruntat. Să ne gândim la izolarea pe care o provoacă modele relaționale răspândite, din ce în ce mai mult marcate de superficialitate, individualism și instabilitate afectivă; la răspândirea unor modele de gândire slăbite de relativism; la prevalența ritmurilor și stilurilor de viață în care nu există suficient spațiu pentru ascultare, reflecție și dialog, la școală, în familie, uneori chiar între colegi, cu singurătatea care decurge de aici.
Este vorba de provocări angajante, din care și noi, asemenea Sfântului Ioan Baptist de La Salle, putem face tot atâtea trambuline de lansare pentru a explora căi, a elabora instrumente și a adopta noi limbaje, cu care să continuăm să atingem inimile elevilor, ajutându-i și încurajându-i să înfrunte cu curaj orice obstacol pentru a da tot ce e mai bun din ei înșiși în viață, conform planurilor lui Dumnezeu. În acest sens, este lăudabilă atenția pe care o acordați în școlile voastre formării profesorilor și realizării de comunități educaționale în care efortul didactic este îmbogățit de aportul tuturor. Vă încurajez să continuați pe aceste căi.
Dar aș dori să menționez un alt aspect al realității lasalliene pe care îl consider important: învățătura trăită ca slujire și misiune, ca o consacrare în Biserică. Sfântul Ioan Baptist de La Salle nu a voit preoți printre profesorii din Școlile creștine, ci numai "frați", pentru ca toate eforturile voastre să fie îndreptate, cu ajutorul lui Dumnezeu, spre educația elevilor. Îi plăcea să spună: "Altarul vostru este catedra", promovând astfel în Biserica din timpul său o realitate necunoscută până atunci: aceea a învățătorilor și cateheților laici investiți, în comunitate, cu o adevărată și proprie "slujire", conform principiului de a evangheliza educând și a educa evanghelizând (cf. Francisc, Discurs adresat participanților la Capitulul General al Fraților Școlilor Creștine, 21 mai 2022).
Astfel, carisma școlii, pe care voi o îmbrățișați prin al patrulea vot de învățământ, pe lângă faptul că este o slujire adusă societății și o prețioasă operă de caritate, apare și astăzi ca una dintre cele mai frumoase și elocvente explicații ale acelui munus sacerdotal, profetic și regal pe care l-am primit cu toții la Botez, așa cum subliniază documentele Conciliului al II-lea din Vatican. Astfel, în realitățile voastre educative, călugării fac vizibilă profetic, prin consacrarea lor, ministerialitatea baptismală care îi îndeamnă pe toți (cf. Constituția dogmatică Lumen gentium, 44), fiecare după starea sa și îndatoririle sale, fără diferențe, să "contribuie ca membre vii [...] la creșterea Bisericii și la sfințirea ei permanentă" (ibid., 33).
Din acest motiv, sper ca vocațiile la consacrarea călugărească lasalliană să crească, să fie încurajate și promovate, în școlile voastre și în afara lor, și ca, în sinergie cu toate celelalte componente formative, să contribuie la a suscita în rândul tinerilor care le frecventează căi bucuroase și rodnice de sfințenie.
Mulțumesc pentru ceea ce faceți! Mă rog pentru voi și vă împart binecuvântarea apostolică, pe care o extind de bunăvoie la întreaga Familie lasallienă.
LEO PP. XIV
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu