Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Stema Papei Leon al XIV-lea: explicație (14 mai 2025)

Blazon

Tăiat: în prima parte albastră cu un crin de argint; în partea a doua albă cu o inimă care arde și străpunsă de o săgeată pusă oblic, în întregime roșie și susținută de o carte închisă.

Scutul este timbrat cu o mitră de argint, împodobită cu trei benzi de aur unite printr-o prăjină din același fel, cu infule fluturânde, căptușite cu roșu, încrucișate și franjurate cu aur, și susținute de cheile petrine încrucișate și așezate una lângă alta, una într-o bandă de aur și una într-o bară de argint, legate printr-un șnur roșu.

Motou

IN ILLO UNO UNUM.

Explicație:

Stema Sfântului Părinte Leon al XIV-lea înalță, într-un câmp albastru, o culoare care amintește de înălțimile cerurilor și este caracterizată de semnificația sa mariană, un simbol clasic cu referire la Preasfânta Fecioară Maria, crinul (flos florum).

În cealaltă zonă albă iese în evidență emblema Ordinului Augustinian, o inimă arzătoare străpunsă de o săgeată. Această figură reprezintă simbolic cuvintele Sfântului Augustin relatate în cartea Confesiunilor: "Sagittaveras tu cor meum caritate tua" ("Mi-ai rănit inima cu iubirea ta"). Este vorba de un element care, începând cu secolul al XVI-lea, va fi mereu prezent în emblema augustinienilor, deși cu diferite variații, cum ar fi prezența cărții care simbolizează Cuvântul lui Dumnezeu și care poate transforma inima fiecărui om, așa cum a fost pentru Augustin. Cartea amintește și de lucrările iluminate pe care Doctorul Harului le-a dăruit Bisericii și umanității. Albul (în stema papală în tonuri de fildeș) este o culoare care reapare și în alte steme ale ordinelor călugărești și poate fi interpretată ca un simbol al sfințeniei și al curăției.

Motoul "In Illo uno unum" ("În unicul Cristos suntem una") preia cuvintele rostite de Sfântul Augustin într-o predică, Expunere despre Psalmul 127, pentru a explica faptul că "deși noi, creștinii, suntem mulți, în unicul Cristos suntem una".

Pr. Antonio Pompili,
vicepreședinte al Institutului Heraldic Genealogic Italian

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat