Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerini ai speranței la Fatima

În perioada 1-8 mai 2025, Irina și Marius Pușcașu, responsabilii Oficiului pentru Pelerinaje în Dieceza de Iași, au organizat un pelerinaj la sanctuarul marian de la Fatima (Portugalia) la care au participat 46 de persoane din zona Bacău, însoțiți de pr. Isidor Dâscă și prof. Emilia Baciu.

Cerro de los Angeles
Madrid - poarta spre o călătorie interioară

Pelerinajul nostru în inima spiritualității europene a început sub cerul Madridului, un oraș în care cultura și credința se împletesc armonios la fiecare pas. Pe parcursul șederii noastre în capitala Spaniei ne-a fost ghid pr. Leonard Diac care, cu vaste cunoștințe despre spiritualitatea, istoria, arta și cultura Spaniei, ne-a făcut să înțelegem mai profund fiecare loc în care am ajuns.

Catedrala din Avila
În prima zi a călătoriei noastre am pășit agale prin centrul Madridului, lăsându-ne purtați de farmecul piețelor largi, străduțelor pietruite și clădirilor cu arhitectură impresionantă. Printre obiectivele vizitate s-au numărat: Catedrala Almudena, cea mai importantă și impunătoare biserică din Madrid, construită în decursul a 110 ani și dedicată Fecioarei de la Almudena, patroana Madridului, și Bazilica "Sfântul Isidor" (Real Basílica Colegiata de San Isidro), una dintre cele mai vechi biserici din oraș, loc de mare importanță religioasă, istorică și culturală. Altarul principal adăpostește mormântul Sfântului Isidor, patronul spiritual al Madridului.

Avila
A doua zi am vizitat Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial, unul dintre cele mai grandioase edificii spaniole, după care ne-am îndreptat spre Cerro de los Angeles (Dealul Îngerilor) situat în orașul Getafe, considerat centrul geografic al Spaniei. În acest loc se află Monumentul Inimii Preasfinte lui Isus, o statuie colosală a lui Isus Cristos, cu o înălțime de 11,5 metri, așezată pe un piedestal de 26 metri înălțime. În cadrul complexului spiritual se află, de asemenea, Capela Sfintei Fecioare a Îngerilor, Seminarul Diecezan "Maica Domnului a Apostolilor" și o mănăstire a Maicilor Carmelite. Pe Dealul Îngerilor, în tăcerea contemplativă, am simțit cum sufletul ni se deschide spre ceea ce urma să fie o călătorie a transformării interioare.

Pe urmele sfinților

Liturghie Avila
De la Madrid, am pornit, în a treia zi, spre Avila, un oraș înconjurat de impresionante ziduri medievale, unde am vizitat catedrala gotică, cea mai veche din Spania și casa natală a Sfintei Tereza de Avila. Ne-am continuat drumul spre Alba del Tormes, unde am avut privilegiul să ne rugăm la mormântul acestei mari mistice și reformatoare carmelitane.

Fatima - locul în care cerul îmbrățișează pământul

Bom Jesus
În a patra zi, am ajuns în nordul Portugaliei unde am vizitat Sanctuarul Neprihănitei Zămisliri a Sfintei Fecioare Maria de la Sameiro, al doilea sanctuar marian ca importanță din Portugalia, după care ne-am deplasat către Sanctuarul Bom Jesus do Monte, situat pe vârful muntelui Espinho. Spre seară, într-o atmosferă de liniște și așteptare, am ajuns la Fatima. Purtând în suflet dorința întâlnirii cu Maica Sfântă, ne-am îndreptat cu toții spre sanctuar pentru a lua parte la rugăciunea Rozariului și procesiunea cu lumânări. A fost impresionant să auzim cum "Ave Maria" răsuna în atâtea limbi, unindu-ne toți în aceeași rugă înălțată către cer.

Valinhos, Calea crucii
Fatima
Am început ziua a cincea cu Calea Crucii la Valinhos, refăcând, în rugăciune, drumul păstorașilor. Am ajuns la locul unde a apărut Sfânta Fecioară a patra oară, precum și la locul unde Îngerul Păcii s-a arătat celor trei copii. Apoi, ne-am îndreptat spre micul sat Aljustrel, aflat la 2 km de Fatima, pentru a vizita casele celor trei vizionari: Iacinta, Francisc și Lucia.

Procesiune la Fatima
Sanctuar Fatima
Sanctuarul este construit în zona unde cei trei copii au avut viziunile cu "Doamna din Lumină" și cuprinde mai multe clădiri, biserici, altare și monumente cu semnificație religioasă.
 

Sanctuar Fatima
Seara, sub cerul luminat de mii de lumânări, am participat la rugăciunea Rozariului și procesiunea mariană. Am trăit clipe pline de har și emoție atunci când, două seri la rând, unii dintre membrii grupului nostru au fost invitați să poarte statuia Sfintei Fecioare în procesiune.

Zile de reflecție și revelație

Muzeul de Ceară
În dimineața următoare am vizitat Muzeul de Ceară "Vida de Cristo", în care sunt redate 30 de scene din viața Mântuitorului - de la Naștere, la Răstignire și Înviere. Pe măsură ce ghidul (îmbrăcat în straie asemănătoare celor purtate de Iosif din Arimateea) ne descria fiecare moment în parte, figurinele din ceară, realizate în mărime naturală, păreau că prind viață sub privirile noastre. Era ca și cum, pentru câteva clipe, am fost martori ai acelor momente sacre. A fost o experiență deosebită, care ne va rămâne mereu vie în suflet.

A urmat o plimbare pe malul Oceanului Atlantic, unde cerul și marea păreau că se roagă în tăcere, împreună. Ziua s-a încheiat la sanctuarul din Fatima, cu rugăciunea Rozariului și procesiunea cu lumânări.

Santarém
În a șaptea zi de pelerinaj am mers pe urmele Fericitului Carlo Acutis, la biserica din Santarém, unde s-a petrecut un miracol euharistic în secolul al XIII-lea. Aici, în fața unei minuni vii, am trăit unul dintre cele mai profunde momente de întâlnire cu realitatea sacră a prezenței lui Cristos în Sfânta Euharistie. Relicvariul, în care se află ostia însângerată, este expus deasupra tabernacolului și l-am putut privi de aproape, printr-un geam de sticlă, de pe o scară special amenajată în spatele altarului.

A fi pelerin al speranței

Un pelerinaj este o călătorie a inimii spre Dumnezeu, o trezire interioară, o redescoperire a propriei credințe. La Fatima, am învățat că a fi pelerin al speranței înseamnă să porți în suflet lumina încrederii, să mergi cu pasul credinței chiar și atunci când drumul este lung și greu și să devii, prin rugăciune și exemplu, un semn viu al iubirii lui Dumnezeu în lume. Fatima ne-a chemat, ne-a transformat și ne-a trimis mai departe ca martori ai unei speranțe care nu moare niciodată.

În timp ce avionul ateriza pe aeroportul din Bacău, cu inimile pline de bucurie și sufletele încărcate cu pace, am încheiat pelerinajul prin intonarea cântecului Cristos a înviat, spre uimirea și încântarea echipajului de zbor, precum și a celorlalți pasageri aflați la bord.

Gând de mulțumire

Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru harul de a păși pe acest pământ binecuvântat, în locurile unde Sfânta Fecioară s-a arătat celor trei copii, la 13 mai 1917, prima oară, și, apoi, în fiecare lună în ziua de 13, până în luna octombrie. Astfel, dorința noastră arzătoare de a ajunge la Fatima s-a împlinit.

Acest pelerinaj a devenit realitate prin intermediul Agenției Estera Tour, care ne-a fost alături pas cu pas prin grija și profesionalismul Irinei și a lui Marius Pușcașu. Le suntem profund recunoscători pentru modul impecabil în care au organizat această călătorie de suflet, trăită în comuniune și har.

Un gând special de mulțumire îndreptăm către pr. Isidor Dâscă, om al rugăciunii care, cu o credință profundă, ne-a călăuzit pe drumul spiritual al pelerinajului prin Sfintele Liturghii celebrate, spovezi, rugăciuni și cuvinte pline de învățătură.

Îi mulțumim părintelui Leonard Diac pentru timpul prețios petrecut alături de noi la Madrid și pentru ghidajul excepțional oferit în descoperirea frumuseților arhitecturale ale Spaniei.

Emilia Baciu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat