Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Relicvele Sfântului Augustin și ale mamei Monica în crucea pectorală a lui Leon al XIV-lea

În crucea pectorală purtată de papă în ziua în care a fost ales, 8 mai, se ascunde un adevărat program de sfințenie episcopală. Fragmentele osoase conținute aparțin unor martori ai sfințeniei legați de Ordinul Augustinian, care întruchipează fidelitatea, reforma, slujirea și martiriul.

În centrul relicvelor Sfântului Augustin, marele părinte al Bisericii, care învață să parcurgem calea interiorității pentru a-l găsi pe Dumnezeu și să înțelegem cuvântul său cu credință și rațiune pentru a o împărtăși după aceea cu alții. Există un mesaj prețios și profund de perceput în crucea pectorală purtată de Leon al XIV-lea la 8 mai, ziua alegerii sale, când s-a prezentat lumii arătându-se la Loja Centrală a Bazilicii "Sfântul Petru". În interiorul său se află în afară de un fragment din oasele episcopului de Hipona, părinte spiritual al Ordinului Sfântului Augustin, care cu Regula sa și scrierile sale a inspirat frați, călugărițe, surori și laici și îmbrățișeze evanghelia drept constructori de comuniune și promotori ai binelui comun, alte patru relicve: ale Sfintei Monica, ale Sfântului Toma de Villanova, ale Fericitului Anselmo Polanco și ale venerabilului Giuseppe Bartolomei Menochio.

Un dar al curiei generale augustiniene

Le-a ales postulatorul general al ordinului augustinian Josef Sciberras pentru darul pe care curia generală a voit să-l ofere confratelui Robert Prevost în ziua în care a fost creat cardinal, la 30 septembrie 2023, și evocă figuri de sfințenie ale familiei augustiniene care întrupează fidelitate, reformă, slujire și martiriu. Călugărul, care la mass-media vaticane nu ascunde bucuria pentru alegerea noului pontif, relatează că fostul cardinal Prevost "era emoționat" când i-a fost înmânată crucea pectorală, în timpul sărbătorii pregătite pentru el în sufrageria de la Colegiul internațional "Sfânta Monica", conștient că va avea la piept relicvele Sfântului Augustin și ale mamei Monica. "În ziua dinaintea conclavului, marțea trecută, i-au trimis un mesaj recomandându-i să poarte crucea pe care i-au dăruit-o, pentru a avea ocrotirea sfinților Augustin și Monica - destăinuiește părintele Sciberras -. Nu sunt sigur că a purtat-o datorită sugestiei mele, dar când am văzut că a purtat-o pentru jurământ și că a ținut-o pentru a se arăta de la bazilica vaticană, preferând-o față de altele pe care le putea purta, am fost foarte bucuros."

Augustin și Monica

Acel fragment din oasele episcopului de Hipona în crucea pectorală a lui Leon al XIV-lea vrea să amintească și Ordinul Sfântului Augustin, care, întemeiat de Scaunul Apostolic în 1244, a asimilat progresiv idealul său de viață, producând roade de sfințenie de-a lungul secolelor prin viața comună, o activitate apostolică intensă, de studiu și de o profundă spiritualitate, explică postulatorul ordinului augustinian. Relicva Sfintei Monica este semn și al legăturii lui Augustin cu mama, femeie puternică și tenace care cu lacrimile sale și rugăciunea sa neobosită a obținut convertirea fiului. În Confesiuni, sfântul episcop îi preamărește virtuțile ca daruri ale lui Dumnezeu. Era deosebit de evlavios Papa Francisc, care adesea a vizitat mormântul în Bazilica "Sant'Agostino in Campo Marzio" la Roma, fie atunci când era cardinal fie ca papă. Pentru ordinul augustinian, figura Monicăi este indisolubilă de experiența de convertire și consacrarea a fiului, fundament al spiritualității augustiniene.

Toma de Villanova

Sfântul Toma de Villanova, arhiepiscop de Valencia, care a trăit între secolul al XV-lea și al XVI-lea, a fost un reformator al vieții călugărești. Este model de păstor consumat pentru turma sa, "cu mirosul oilor sale, folosind expresia atât de îndrăgită de Papa Francisc", adaugă părintele Sciberras. A avut mare atenție față de săraci și a promovat misiunile în Lumea Nouă. Mare teolog, în 1550 a fondat la Valencia, în Spania, un seminar - activ și astăzi - înainte ca la Conciliul din Trento să se reglementeze formarea preoților.

Anselmo Polanco

Fericitul Anselmo Polanco, episcop de Teruel, martir al persecuției religioase din Spania (1936-1939), este păstorul care și-a dat viața până la sfârșit pentru sufletele încredințate lui. "Până când rămâne chiar și numai unul din dieceza mea, eu rămân", spunea el. Și a rămas fidel față de poporul său și față de papa, împușcat pentru mărturia sa de credință și pentru forța cuvântului său evanghelic.

Bartolomeo Menochio

Venerabilul Giuseppe Bartolomeu Menochio, episcop de Porfirio și prefect al Mausoleului Apostolic, sacristan pontifical din 1800, a slujit cu curaj Biserica în timpul furtunii napoleoniene, rămânând statornic în credință și fidel și el față de papa chiar și în momentele mai dificile. Figură de referință pentru Biserica din Roma a murit în faimă de sfințenie la 25 martie 1823, în 1991 Ioan Paul al II-lea a recunoscut trăirea eroică a virtuților din partea sa. Reprezintă păstorul curial, este unicul episcop care nu a voit să jure fidelitate față de Napoleon și s-a dedicat total pentru poporul roman.

O mărturisire de credință, o orientare pastorală

Relicvele sfinților Augustin, Monica, Toma de Villanova, ale fericitului Polanco și ale venerabilului Menochio erau păstrate în caseta pentru relicve sacre de la postulatura generală augustiniană, iar părintele Sciberras le-a încredințat relicvaristului Antonino Cottone pentru a le pune în crucea pectorală dăruită după aceea confratelui care acum este papă. "Nu este o simplă decorațiune - specifică el -, ci o mărturisire vizibilă de credință și o adevărată orientare pastorală. Relicvele care sunt în interiorul ei evocă figuri de sfințenie legate de Ordinul Augustinian care întrupează fidelitate, reformă, slujire și martiriu: toate sunt elemente care iluminează și sprijină slujirea noului pontif."

Tiziana Campisi

(După Vatican News, 10 mai 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat