Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Alergarea lui Petru

Este frumos cuvântul cu care se indică obiectul pe care atleții și-l transmit, din mână în mână, în timpul concursului: ștafeta (în italiană: il testimone). Și este o imagine frumoasă, ștafeta, pentru a exprima ceea ce este Biserica. O ștafetă care se desfășoară, se deapănă, de douăzeci de secole, de-a lungul tuturor străzilor din lume. O istorie de prietenie contagioasă. O contagiune făcută din întâlniri și, întocmai, din mărturie. După cum o piatră care căzând în apă provoacă o serie infinită de valuri care se succed lărgindu-se încontinuu, tot așa Paștele Domnului înviat și aparițiile sale prietenilor săi, apostolii ("trimiși"), este ca Big bang-ul care a re-creat lumea, determinând această mișcare de valuri care de două milenii cuprinde lumea noastră umană, "până la marginile pământului" (Fap 1,8).

Modul cu care se manifestă acest "curent uman" izvorât astfel la Ierusalim este întocmai al alergării, al ștafetei mai exact. Nu este un maraton, nu este o alergare pentru fondiști, ci pentru sprinteri. De fapt, timpul uman este scurt, și "secerișul este mare" (Mt 9,37), așadar este o muncă pentru lucrători harnici, capabili și de sprinturi neprevăzute dacă o cer condițiile lumii și ale istoriei. A înțeles totul poetul polonez Twardowski în cea mai vestită poezie: Să ne grăbim să iubim. Este un fapt de iubire, nimic altceva. Și nimeni nu merge lent la logodnica sa / logodnicul său, merge alergând. Așa cum face Petru când îl recunoaște pe Isus din barcă și se aruncă în apă pentru a ajunge acolo pe mal unde îi aștepta, pentru că Domnul primerea, ne precedă, ne anticipează.

Așadar, o ștafetă, nu o muncă pentru singuratici, ci un joc de echipă. Atleții de ștafetă aleargă pe o distanță scurtă, dar fundamentală, decisivă pentru că au o misiune în fața lor: a înmâna ștafeta celui care vine după ei. Ștafeta, viața lor ca mărturie. Această flacără care trece din mână în mână este mai importantă decât identitatea și decât valoarea coridorului, este focul credinței care trebuie să se propage în lume, Isus ne amintește asta în Evanghelie, cu un strigăt: "Am venit să aduc focul pe pământ; și cum aș vrea ca să fie deja aprins!" (Lc 12,49). Am aprins focul pe pământ? Aceasta este întrebarea pe care și-o pune fiecare creștin, în fiecare zi. Și continuă cu acest spirit alergarea sa. Și astăzi.

Petru și Paul, coloanele portante ale alergării lungi a Bisericii, citind cuvintele lor în Biblie, aleargă mereu. Paul aleargă spre destinație "uitând cele din urmă și avântându-se către cele dinainte" (Fil 3,13). Creștinul are o destinație, știe că istoria are un scop și un sfârșit. Că este un nou început. Acel nou început pe care Petru îl intuiește în mod confuz în duminica de Paște alergând spre mormânt. În acea alergare în lumina dimineții Petru nu ajunge primul. Odată era obișnuit să ajungă mereu primul, să fie primul, așa a făcut cu fratele Andrei, cu ceilalți apostoli, și cu Isus însuși, dându-i sfaturi care sunau ca porunci până când Învățătorul l-a certat și i-a amintit că misiunea sa era "să meargă în spate", să urmeze. Că alergarea sa nu este "a sa", ci este un fragment, oricât de important ar fi el, dintr-o infinită ștafetă compusă din toată omenirea și că "Dumnezeu nu este părtinitor" (Fap 10,34). În acea dimineață la mormânt Petru ajunge în urmă, primul ajunge Ioan. Apostolul iubit de Domnul, misticul Ioan, autorul celei de-a patra Evanghelii, capodoperă spirituală și teologică. Și totuși Isus a încredințat îngrijirea Bisericii, a acelei ștafete, nu rapidului Ioan, ci lui Petru, care adesea tinde să se împiedice. Petru, adică un om. Pentru că așa cum intuiește un genial scriitor englez, "toate imperiile și toate regatele s-au prăbușit, prin această slăbiciune intrinsecă și constantă, că au fost întemeiate de oameni puternici pe oameni puternici. Dar acest unic lucru, istorica Biserică creștină, a fost întemeiată pe un om slab, și pentru acest motiv este indestructibilă. Pentru că niciun lanț nu este mai puternic decât veriga lui cea mai slabă".

Andrea Monda

(După L'Osservatore Romano, 8 mai 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat