|
© Vatican Media |
Câștigă cine se oprește: un proiect de combatere a jocurilor de noroc
Caritas Italia și Federația Italiană a Comunităților Terapeutice au lansat un proiect pentru a combate ceea ce a devenit o plagă socială care afectează indivizi și familii.
Jocurile de noroc scot din buzunarele italienilor aproape 85 de miliarde de euro pe an, cu cheltuieli care adesea depășesc cele pentru alimente, încălzire și îngrijire medicală. Pe banca acuzaților se află aparatele de tip "slot machine" ("păcănele", cum sunt cunoscute în România - n. trad.), lozurile răzuibile, pariurile și concursurile cu premii. O situație care continuă să nu găsească măsuri adecvate de combatere și prevenire. Despre acest lucru s-a discutat la Roma, cu ocazia prezentării proiectului "Câștigă cine se oprește".
Înșelăciunea jocurilor de noroc
Experții care au intervenit la prezentarea proiectului "Câștigă cine se oprește" au subliniat necesitatea de a distinge conceptul de joc de fenomenul jocurilor de noroc. Dacă jocul este o activitate recreativă și formativă, jocurile de noroc sunt, în schimb, o activitate în care scopul este profitul, unde câștigurile și pierderile sunt determinate exclusiv de noroc, fără nicio abilitate sau competență din partea jucătorului. Din 2013, jocurile de noroc sunt recunoscute ca o patologie, cu consecințe devastatoare nu doar pentru individ, ci și pentru familia și mediul său de lucru.
Declarațiile vorbitorilor
Pr. Marco Pagniello a explicat cum unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului este creșterea gradului de conștientizare a riscurilor asociate cu practicarea jocurilor de noroc, care nu este niciodată un joc. "A-i elibera pe oameni de dependențe înseamnă a le reda demnitatea", a spus el. Având în vedere necesitatea de a investi mai multe resurse pentru a contracara combate fenomenul jocurilor de noroc, sociologul Maurizio Fiasco speră la mai multe resurse pentru a combate această formă de dependență care "este strâns legată de alte forme de dependență".
Un apel la conștientizare
Ideea că jocurile de noroc sunt inofensive dacă sunt consumate în doze mici este înșelătoare - explică economistul Luigino Bruni, care reiterează că nu este vorba doar de o problemă patologică, ci și de o problemă economică, civică și spirituală. Și tocmai de aceea este necesar să se formeze o conștiință colectivă pentru a combate și preveni jocurile de noroc. Sensibilizarea opiniei publice este primul pas pentru a aborda o problemă care, fără intervenții adecvate, va continua să facă victime tăcute în societatea noastră.
Federico Azzaro
(După Vatican News, 24 februarie 2025)
Traducere de Ovidiu Bișog