|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Audiența jubiliară de sâmbătă, 1 februarie 2025
A spera înseamnă a se întoarce. Maria Magdalena
Iubiți frați și surori,
Jubileul este pentru persoane și pentru Pământ un nou început; este un timp în care totul trebuie regândit înăuntrul visului lui Dumnezeu. Și știm că termenul "convertire" indică o schimbare de direcție. Totul se poate vedea, în sfârșit, dintr-o altă perspectivă, și astfel și pașii noștri merg spre destinații noi. Astfel apare speranța care nu înșală niciodată. Biblia relatează asta în multe moduri. Și pentru noi experiența credinței a fost stimulată de întâlnirea cu persoane care în viață au știut să se schimbe și au intrat, ca să spunem așa, în visele lui Dumnezeu. De fapt, chiar dacă în lume există atât de mult rău, noi putem distinge pe cel care este diferit: măreția sa, care coincide adesea cu micimea, ne cucerește.
În evanghelii, de aceea figura Mariei Magdalena iese în evidență peste toate celelalte. Isus a vindecat-o cu milostivirea (cf. Lc 8,2) și ea s-a schimbat. Surorilor și fraților, milostivirea schimbă, milostivirea schimbă inima. Și pe Maria Magdalena milostivirea a dus-o din nou în visele lui Dumnezeu și a dat noi destinații drumului său.
Evanghelia după Sfântul Ioan relatează întâlnirea sa cu Isus înviat într-un mod care ne face să ne gândim. De mai multe ori este repetat că Maria s-a întors. Evanghelistul alege bine cuvintele! În lacrimi, Maria privește mai întâi în mormânt, apoi se întoarce: Cel Înviat nu este de partea morții, ci de partea vieții. Poate să fie confundat cu una dintre persoanele pe care le întâlnim în fiecare zi. Apoi, când aude rostindu-se propriul nume, evanghelia spune că Maria se întoarce din nou. În felul acesta crește speranța sa: acum vede mormântul, dar nu ca mai înainte. Apoi șterge lacrimile sale, pentru că a ascultat propriul nume: numai Învățătorul îl rostește așa. Lumea veche pare că încă există, dar nu mai există. Când noi simțim că Duhul Sfânt acționează în inima noastră și simțim că Domnul ne cheamă pe nume, știm să distingem glasul Învățătorului?
Iubiți frați și surori, de la Maria Magdalena, pe care tradiția a numit-o "apostolă a apostolilor", învățăm speranța. Intrăm în lumea nouă convertindu-ne de mai multe ori. Drumul nostru este o invitație constantă de a schimba perspectiva. Cel Înviat ne duce în lumea sa, pas după pas, cu condiția să nu pretindem că știm deja totul.
Astăzi să ne întrebăm: Eu știu să mă întorc ca să privesc lucrurile în mod diferit, cu o privire diferită? Am dorința de convertire?
Un eu prea sigur, prea orgolios ne împiedică să-l recunoaștem pe Isus înviat: de fapt, și astăzi aspectul său este cel al persoanelor obișnuite care rămân cu ușurință în urma noastră. În loc să privim în întunericul trecutului, în golul unui mormânt, să învățăm de la Maria Magdalena să ne întoarcem spre viață. Acolo Învățătorul nostru ne așteaptă. Acolo numele nostru este rostit. Pentru că în viața reală există un loc pentru noi, mereu și pretutindeni. Există un loc pentru tine, pentru mine, pentru fiecare. Nimeni nu-l poate lua, pentru că a fost gândit dintotdeauna pentru noi. Este urât, cum se spune în vorbirea vulgară, este urât a lăsa scaunul gol. Acest loc este pentru mine, dacă eu nu merg... Fiecare poate spune: eu am un loc, eu sunt o misiune! Gândiți-vă la asta: Care este locul meu? Care este misiunea pe care mi-o dă Domnul? Fie ca acest gând să ne ajute să luăm o atitudine curajoasă în viață. Mulțumesc.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
* * *
Știrile, interviurile și reflecțiile dedicate Jubileului Speranței sunt grupate în secțiunea specială Jubileul Speranței