Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Scrisoare pastorală

"Locurile de pelerinaj din Dieceza de Iași și condițiile pentru indulgențe pe durata Jubileului speranței"

Iubiți frați și surori în Domnul, dragi pelerini ai speranței,

Duminică, 29 decembrie 2024, în catedrala din Iași, am celebrat Sfânta Euharistie ca deschidere solemnă a Anului jubiliar la nivel de Biserică particulară. Pelerinajul dinspre catedrala istorică "Adormirea Maicii Domnului" spre catedrala nouă, mai încăpătoare și care a permis o participare activă a poporului credincios, a fost semnul drumului de speranță care îi unește pe credincioși. Înaintea noastră a mers crucea jubiliară, ancoră a speranței care nu înșală, și Evangheliarul, cuvântul Domnului Cristos viu între noi.

După cum ne recomandă Papa Francisc în Bula de convocare a jubileului intitulată Spes non confundit, în timpul Anului Sfânt ne vom strădui ca poporul lui Dumnezeu să poată primi cu participare deplină vestirea de speranță a harului lui Dumnezeu și semnele care atestă eficacitatea sa. În acest sens, un loc important pe durata Jubileului îl vor ocupa pelerinajele și practicile ce intenționează dobândirea indulgențelor.

Faptul de a merge împreună într-un pelerinaj, invocând milostivirea lui Dumnezeu, ne amintește că împreună suntem un popor peregrin, o familie, care se îndreaptă cu speranță către Dumnezeu Tatăl. În această peregrinare nu suntem singuri, ci însoțiți de frații și surorile noastre în credință, într-o caravană a fraternității și a speranței. Trăind credința în comuniune cu ceilalți simțim că avem o apartenență. Suntem ai lui Dumnezeu Tatăl; suntem ai lui Cristos, cel care ne trimite ca discipoli misionari ai săi.

Având în vedere Normele Penitențiariei Apostolice din 13 mai 2024, privind dobândirea indulgențelor în timpul Jubileului ordinar din anul 2025, care cer ca printre locurile de pelerinaj sacru, în circumscripțiile ecleziastice altele decât Roma și Țara Sfântă, să fie "biserica catedrală sau alte biserici și locuri sfinte desemnate de ordinariul locului", dând curs apelului din același document, de a se ține cont "de nevoile credincioșilor, precum și de oportunitatea de a păstra intact sensul pelerinajului cu toată puterea sa simbolică, capabilă să manifeste nevoia arzătoare de convertire și reconciliere", prin decretul numărul 3115, din data de 29 decembrie 2024, am hotărât ca pe durata Anului Sfânt, de la 29 decembrie 2024 (deschiderea Anului Jubiliar la nivel diecezan) și până la 28 decembrie 2025 (închiderea Anului Jubiliar la nivel diecezan), următoarele trei biserici să fie considerate locuri jubiliare în Dieceza de Iași:

- Catedrala istorică "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, unde se află și crucea jubiliară;

- Sanctuarul marian - Bazilica Minor de la Cacica;

- Sanctuarul "Fericitul Ieremia Valahul" de la Onești.

În bisericile menționate mai sus, va fi posibil să se primească darul indulgenței jubiliare în condițiile obișnuite: celebrarea spovezii sacramentale, împărtășania euharistică și rugăciunea după intențiile Sfântului Părinte Papa.

După cum specifică Normele Penitențiariei Apostolice, credincioșii cu adevărat căiți care nu vor putea participa la sărbători solemne, pelerinaje și vizite pioase din motive serioase (cum ar fi, în primul rând, toate călugărițele și călugării de clauzură, bătrânii, bolnavii, cei închiși, precum și cei care, în spital sau în alte locuri de îngrijire, oferă servicii continue bolnavilor), vor putea obține indulgența jubiliară, în aceleași condiții dacă, uniți, în spirit cu credincioșii prezenți, în special în momentele în care cuvintele suveranului pontif sau ale episcopilor diecezani vor fi transmise prin mijloacele de comunicare socială, vor recita în propria casă ori acolo unde se află din cauza impedimentelor (de exemplu, în capela unei mănăstiri, a unui spital, a unui azil de bătrâni, a unei închisori etc.) rugăciunea Tatăl Nostru, Crezul în orice formă aprobată și alte rugăciuni în conformitate cu obiectivele Anului Sfânt, oferindu-și suferințele sau greutățile vieții lor.

Indulgența jubiliară poate fi obținută și prin practicarea faptelor de milostenie și de penitență, prin participarea la misiuni populare, exerciții spirituale sau întâlniri de formare pe baza textelor Conciliului Vatican II și ale Catehismului Bisericii Catolice, prin fapte de milostenie corporală și spirituală, vizitarea fraților și surorilor aflați în nevoie sau în dificultate (bolnavi, deținuți, bătrâni în singurătate, persoane cu diverse dizabilități), prin acte de penitență (observarea abstinenței de la carne vinerea) și prin fapte cu caracter religios sau caritativ.

În pofida regulii conform căreia se poate acorda o singură indulgență plenară pe zi, credincioșii care au făcut actul de caritate pentru sufletele din purgatoriu, dacă se apropie legitim de sacramentul Împărtășaniei a doua oară în aceeași zi, pot obține indulgența plenară de două ori în aceeași zi, care se aplică numai persoanelor decedate.

Multe explicații foarte utile ne sunt oferite de Penitențiaria apostolică, în Documentul Despre acordarea indulgenței în timpul jubileului ordinar din anul 2025 proclamat de Sanctitatea sa Papa Francisc. Recomand aprofundarea acestui document, pentru ca în Anul jubiliar credincioșii să poată obține toate harurile pe care milostivirea lui Dumnezeu dorește să le reverse asupra noastră în acest timp atât de special. Acest document este pus la dispoziția tuturor pe site și trimis preoților din dieceză.

Recomandăm preoților din oficiile diecezane, preoților și persoanelor consacrate care lucrează în activitatea pastorală, responsabililor cu pelerinajele, credincioșilor implicați în activitatea catehetică să îi învețe pe credincioși cu privire la roadele și beneficiile indulgențelor și al pelerinajelor la locurile special desemnate.

Invocăm lumina Duhului Sfânt asupra preoților care vor însoți sau primi grupurile de pelerini în bisericile jubiliare, pentru a-i ajuta pe credincioși să se dispună sufletește pentru a putea beneficia de indulgențe și să trăiască o întâlnire transformatoare cu milostivirea lui Dumnezeu care ne atrage și ne trimite ca misionari ai săi.

Recomandăm preoților să folosească, atunci când normele liturgice și contextul permit, rugăciunile, formularele pentru Liturghie și Liturghia pentru Anul jubiliar și pentru pelerinaj, așa cum prevăd Normele amintite mai sus. Liturghia pentru Anul jubiliar poate fi folosită, cu culoarea proprie zilei sau timpului liturgic, acolo unde au loc celebrări speciale în timpul Anului Sfânt, cu excepția solemnităților, duminicilor și sărbătorilor, a zilelor din Săptămâna Sfântă, a Triduumului pascal, a zilelor din Octava Paștelui, a zilelor din Advent de la 17 la 24 decembrie inclusiv, a zilelor din Octava Crăciunului, a Comemorării tuturor credincioșilor răposați, a Miercurii Cenușii. În Timpul Adventului, Crăciunului, Postului Mare și Paștelui, pentru Liturgia cuvântului se vor folosi lecturile zilei. Mai multe informații ne sunt oferite de documentul Dicasterului pentru Evanghelizare, Jubileu 2025.

Împreună cu Preasfințitul Petru Sescu și cu Preasfințitul Petru Gherghel, vă transmitem tuturor, dragi confrați preoți, dragi persoane consacrate, iubiți frați și surori în Domnul, mesajul nostru de speranță și binecuvântarea noastră, dorindu-ne pentru toate parohiile un An jubiliar rodnic și binecuvântat.

Iași, 29 decembrie 2024

✠ Iosif Păuleț
episcop de Iași

* * *

Norme cu privire la Acordarea Indulgenței în timpul Jubileului Ordinar al anului 2025 convocat de Sanctitatea Sa Papa Francisc (13 mai 2024)

Deschiderea Anului Sfânt 2025 în Dieceza de Iași (29 decembrie 2024)




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat