|
© Vatican Media |
A fost deschisă Poarta Sfântă de la Lateran, cardinalul Reina: Într-un timp sfâșiat, să întindem brațele către toți
În sărbătoarea Sfintei Familii, cardinalul vicar pentru Dieceza de Roma ne invită să ne rugăm în special pentru familiile încercate de dificultăți și suferințe. Dumnezeu nu este dușmanul libertății noastre, ci izvorul iubirii și al speranței de nezdruncinat: nu contează cât de departe am mers, sau ce am făcut, am risipit, am distrus; ceea ce contează este să primim îmbrățișarea Tatălui pentru a "construi relații de fraternitate autentică", cea pe care trebuie "să o cultivăm până la limita puterilor noastre".
"A veni aici pentru a ne elibera de toate poverile noastre și de cele pe care ni le pune lumea." Este dorința comună care îi animă pe pelerinii veniți dis-de-dimineață, cu aerul proaspăt și cerul luminos, în bazilica papală "Sfântul Ioan din Lateran" pentru a participa la ritul de deschidere a Porții Sfinte care marchează începutul anului jubiliar în toate diecezele. Este prezent și primarul de Roma care ieri a inaugurat piața din față și zona care se află la Scara Sfântă, revenite la strălucire grație lucrărilor de refacere a pavimentului, cu fâșii mari de iarbă și marile fântâni rotunde arteziene. Călugărițe și călugări, mame bătrâne și copii, familii tinere, credincioși, studenți și turiști din diferite regiuni ale lumii. Este o inimă pulsantă care se bucură și freamătă pentru destinele planetei și care speră. "Este o mare onoare să putem fi aici", ne spune o femeie care o însoțește pe mama sa. Și o tânără se face purtătoare a tuturor celor care ar fi voit să fie aici și nu pot. "Este fundamental să fim aici, pentru a schimba viața, pentru că suntem chemați la sfințenie", spune o soră din Mexic. "Este important pentru noi pentru că fără Dumnezeu nu se face nimic", spune un cuplu newyorkez cu patru copii. "Ca să ne dăruiască speranța și de a putea duce cuvântul său în mijlocul persoanelor", este dorința unei femei din nordul Italiei. Vocea emoționată a unei distinse doamne: "Ar fi frumos să ne eliberăm de toate lațurile și legăturile noastre."
În comuniune cu papa, se deschide larg "catedrala sa"
Da, eliberarea devine posibilă în acest timp oportun pe care Domnul ni-l oferă pentru "sentimente și alegeri de milostivire, bunătate și dreptate". Este coadă la confesionale, scaunele pregătite sunt deja toate ocupate, mulți rămân afară. Se înalță rugăciunea rostită de cardinalul vicar Baldo Reina pentru a invoca asupra tuturor celor care trec prin această poartă să fie însoțiți de harul Tatălui: "ca turma care se adună în unicul staul să poată trăi cu rod acest an jubiliar". În tăcere se deschid larg ușile de bronz ale Porții Sfinte, o pauză în rugăciune și apoi clopotele care răsună în "mama tuturor bisericilor" pe notele imnului Jubileului. Mâinile vicarului care împing, pe basorelieful foarte frumos al lui "Cristos mort" și Sfânta Fecioară Maria cu pruncul Isus de o plasticitate splendidă. În profundă comuniune cu Papa Francisc, în catedrala sa, se face invitația de a simți sprijinul păstorului căruia îi este asigurată rugăciunea.
Apropiere de cei care îndură durere, singurătate, sărăcie și eșec
Gândul cardinalului vicar se îndreaptă "cu deosebită compasiune spre cei care se simt departe și nevrednici" și cei care poartă în inimă "povara de amărăciuni profunde". Bolnavi, deținuți, cei care sunt marcați de durere, singurătate, sărăcie, eșec: sunt persoanele dragi astăzi în inima celui care conduce trecerea prin poarta bazilicii. Să nu se simtă abandonat "cel care a lăsat să-i cadă brațele din cauza descurajării sau a lipsei de sens", cel care nu are speranță sau cel care a încetat să caute brațele Tatălui, pentru că este "închis în el însuși sau în siguranța lucrurilor din lume". Răsună implorarea: "În această lume sfâșiată de războaie, discordii și inegalități să întindem brațele către toți."
Rugăciunea pentru familiile aflate în dificultate
Prin "coincidență providențială" astăzi este sărbătoarea Sfintei Familii de la Nazaret, "model al oricărei comunități familiale și oglindă a comuniunii trinitare", amintește card. Reina care invită tocmai să ne recunoaștem toți ca familie a lui Dumnezeu, chemată să crească în unitate și în caritate reciprocă. Rugăciunea sa este însoțită îndeosebi de gândul față de nucleele încercate de dificultăți și suferințe. Într-una dintre intențiile de rugăciune în timpul Liturghiei, va fi explicită cererea pentru familiile aflate în lipsuri: "să fie în centrul atenției responsabililor vieții civile și să primească susțineri adecvate pentru un viitor mai demn". De altfel, familiile de astăzi asumă o vizibilitate specială exprimată de gestul simbolic al unora dintre ele care au trecut prin Poarta Sfântă alături de concelebranți: este mărturia unei singure misiuni împărtășite, simțită "urgentă în timpul nostru", spune cardinalul în omilie.
A trece prin poarta casei pentru a-l duce acolo pe Dumnezeu
"Poarta Sfântă prin care am trecut evocă acel gest zilnic pe care-l facem trecând pragul locuințelor noastre. Această poartă, acum deschisă larg, ne-a introdus nu numai în casa Domnului, ci în interiorul inimii sale". În rugăciunea pentru familii, înainte de liturgia euharistică, invocația adresată Duhului ca să orienteze acțiunile soților, așa încât creșterea umană și creștină a copiilor să găsească sprijin în comunitatea familială și pentru ca iubirea, consacrată de legătura căsătoriei, să se demonstreze mai puternică decât orice slăbiciune și decât orice criză. Va fi recomandarea reafirmată la sfârșitul omiliei: ca, trecând prin poarta casei, să se încerce "de a-l duce pe Dumnezeu în familiile noastre, în relațiile zilnice, în raportul cu copiii, în legăturile conjugale, în atenția și grija față de bătrâni".
A fi fii ai lui Dumnezeu este un dar, a construi fraternitate autentică
Cardinalul Reina se inspiră pe larg din parabola Tatălui milostiv pentru a redescoperi ce anume înseamnă a trăi filiația și pentru a evidenția cât de deformată este adesea percepția paternității lui Dumnezeu din partea noastră. Nu este vorba de a-i contrapune pe cei doi frați, explică el, ci de a percepe aceeași trudă pe care o trăiesc amândoi. Ei perseverează într-un echivoc, o înțelegere greșită: pe de o parte, cel de-al doilea pentru care "Dumnezeu ar fi dușmanul libertății noastre, obstacolul de înlăturat pentru a ne simți în sfârșit artizani ai existenței noastre", pe de altă pare cel pentru care Dumnezeu ar fi o figură despotică care cere o ascultare servilă, fără iubire. Relația pe care Domnul vrea s-o stabilească este, prin urmare, aceea în care "a fi fii nu este o condiție câștigată sau meritată, ci este un dar".
Brațele deschise ale Tatălui sunt poarta sfântă
Este îmbrățișarea fără reticențe, cea a Tatălui, întemeiată pe duioșie, compasiune și "speranță neclintită", capabilă să restituie demnitate, insistă cardinalul. Mereu în lumina relatării despre cei doi fii, în Evanghelia după Sfântul Luca, card. Reina afirmă cu mângâiere mare: "Acele brațe deschise sunt poarta sfântă. Nu contează cât de departe am mers, nu este relevant ce anume am făcut, am irosit sau am ruinat. În momentul în care am hotărât să ne întoarcem, nu vom găsi niciodată o poartă închisă, ci o îmbrățișare care primește și binecuvântează." Și continuă el: "De la acele brațe deschise învățăm să fim Biserică, să devenim sacrament al ei, familie a Dumnezeului care eliberează libertatea noastră spre bine." Așadar, îndemnul de a intra cu încredere, pentru a gusta și a contempla bunătatea Domnului, a experimenta bucuria sa și a deveni "neobosiți semănători de speranță și constructori de fraternitate".
Antonella Palermo
(După Vatican News, 29 decembrie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu