Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Poarta Sfântă care se deschide la Crăciun ne invită să facem o trecere

În postarea pe X pentru deschiderea Anului Sfânt, în noaptea solemnității Nașterii Domnului, Papa Francisc ne îndeamnă "să intrăm în acea viață nouă care ne este oferită de întâlnirea cu Cristos".

A trece pragul, a trece dincolo. Crăciunul din acest an deschide larg propria Poartă pentru Jubileul Speranței. În această zi, în care lumea primește nașterea Mântuitorului, este primul rod al misterului central al mântuirii și culmină în pătimirea, în moartea și în învierea lui Isus. Noaptea de Crăciun este profund legată de veghea de Paște și, așa cum amintesc și unele icoane ale Nașterii, în tradiția orientală, Isus prunc este reprezentat în timp ce este înfășat în scutece și depus într-o iesle cu forma unui mormânt. În ziua în care se deschide Anul Sfânt din 2025, legătura între Crăciun și Paște este în centrul postării în contul X @Pontifex. "Poarta Sfântă care se deschide, în noaptea de #Crăciun - scrie Papa Francisc - este invitația de a face o trecere, un paște de reînnoire, de a intra în acea viață nouă care ne este oferită de întâlnirea cu Cristos."

O Poartă de deschis

Paștele este o trecere. Pentru creștini este drumul spre o viață nouă, spre mântuire. Și Jubileul este o poartă de deschis. Un prag de trecut pe urma iertării. Deschiderea Porții Sfinte, semn al trecerii deschise de Cristos, este, așadar, începutul Anului Sfânt. Pentru prima dată a fost deschisă de Papa Martin al V-lea, în Jubileul extraordinar din 1423, pentru a avea acces la Bazilica Laterană. Apoi Papa Alexandru al VI-lea a fost cel care a deschis pentru prima dată, la Crăciunul din 1499, Poarta Sfântă de la Bazilica Vaticană. Ritul a rămas aproape neschimbat, în decursul secolelor, până în Anul Sfânt din 2000. Deja în 1983, cu ocazia Jubileului extraordinar al Răscumpărării, înlăturarea zidului de cărămizi a fost înlocuită de deschiderea celor două părți ale porții de bronz.

Francisc deschide Poarta Sfântă

Celebrarea din această seară se inserează pe drumul jubiliar început în 1300 prin voința Papei Bonifaciu al VIII-lea. Papa Francisc prezidează ritul deschiderii Porții Sfinte și Liturghia din noaptea solemnității Nașterii Domnului. Imaginile, transmise în toată lumea, vor compune o secvență de momente care vor fi imprimate în istorie. Sunt momentele în care Papa Francisc se apropie de Poarta Sfântă. Apoi pontiful deschide Poarta în tăcere. Papa stă în rugăciune. Sună clopotele Bazilicii "Sfântul Petru". După Francisc, trec prin Poarta Sfântă cardinalii, episcopii și unii reprezentanți ai poporului lui Dumnezeu, provenind din cele cinci continente. În acest Jubileu al Speranței, trecerea poporului lui Dumnezeu prin pragul Porții Sfinte lansează un mesaj de pace și reînnoire pentru toată omenirea.

Jubileul și Conciliul din Niceea

Jubileul din anul 2025 coincide cu o aniversare semnificativă pentru toți creștinii: a 1700-a aniversare a celebrării primului Conciliu Ecumenic, cel din Niceea. Un Conciliu - se amintește în nota Dicasterului pentru Promovarea Unității Creștinilor - care a încercat "să păzească unitatea Bisericii, amenințată de negarea, din partea unora, a divinității depline a lui Isus Cristos și, prin urmare, și a consubstanțialității sale cu Tatăl". Părinții de la Conciliul din Niceea "au aprobat în unanimitate Crezul pe care îl recităm și astăzi". Poarta Sfântă este semnul proeminent al Jubileului. Credincioșii sunt invitați "să treacă prin Poarta Sfântă cu credință", acea credință pe care "toți creștinii pot s-o mărturisească folosind cuvintele Crezului Nicen". Ritul de deschidere a Porții Sfinte cuprinde proclamarea unei lecturi din capitolul 10 al Evangheliei după Sfântului Ioan, care include versetul: "Eu sunt poarta. Dacă cineva intră prin mine, va fi mântuit. Va intra și va ieși și va găsi pășune" (v. 9).

Creștini uniți în lauda adusă lui Dumnezeu

Gestul de a intra în bazilică prin Poarta Sfântă "trebuie interpretat în lumina acestui text" evanghelic. A intra prin Poarta Sfântă "exprimă voința de a urma și de a fi conduși de Fiul Unicul Născut al lui Dumnezeu". Deși Jubileul ordinar este o celebrare proprie a Bisericii Catolice, coincidența Jubileului cu aniversarea primului Conciliu Ecumenic - se mai citește în notă - oferă "oportunitatea de a include în celebrare frați și surori din alte Biserici și comuniuni creștine". În bula de convocare a Jubileului, Spes non confundit, Papa Francisc amintește că aniversarea Conciliului din Niceea "invită pe creștini să se unească în lauda și în mulțumirea adusă Preasfintei Treimi și îndeosebi lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, «de o ființă cu Tatăl», care ne-a revelat acest mister de iubire".

A împărtăși bucuria Bisericii Catolice

În acest Crăciun, ca de obicei - se subliniază în sfârșit în nota Dicasterului pentru Promovarea Unității Creștinilor -, vor fi prezenți în Bazilica "Sfântul Petru", pentru Liturghia din Noaptea Sfântă, "oaspeți din unele din celelalte Biserici și comuniuni creștine prezenți la Roma". Unii dintre acești reprezentanți ecumenici "au fost invitați să fie între cei care vor trece pragul Porții Sfinte după Sfântul Părinte". Această invitație este un gest de ospitalitate, care invită "să se împărtășească bucuria Bisericii Catolice la deschiderea Jubileului". Trecerea lor, prin Poarta Sfântă, "este un semn vizibil al credinței pe care toți creștinii o împărtășesc în Isus Cristos, Cuvântul făcut trup - credința pe care o mărturisim în Crezul Nicen - și al credinței noastre comune că același Isus este Poarta prin care intrăm la viață".

Amedeo Lomonaco

(După Vatican News, 24 decembrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat