Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Documentul Sfântului Părinte Francisc cu privire la instituirea Comitetului Pontifical pentru Ziua Mondială a Copiilor

Status-ul social al copilului, de-a lungul istoriei omenirii, a fost obiect de numeroase reelaborări teoretice și practice. În timpul lui Isus, copiii nu se bucurau de mare considerație, fiind niște "încă nu oameni". Mai mult, îi deranjau pe rabinii ocupați să explice misterele Împărăției.

În evanghelie, și apostolii se tem că ei, copiii, pot să-l deranjeze pe Învățător care, în schimb, demonstrează simpatie enormă față de ei. Nu numai că nu este deranjat de ei, ci îi propune ca modele ale uceniciei, pentru că "a unora ca aceștia este împărăția lui Dumnezeu" (Mc 10,14). Discipolii sunt chemați să-i imite pe copii nu în a avea atitudini infantile, lucru pe care Isus îl reproșează, ci în uimirea cu care copilul, și astăzi, se raportează la viață, deoarece "cine nu primește împărăția lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea" (Mc 10,15). Privirea copilului este o privire deschisă larg spre mister, care vede ceea ce adulții nu reușesc să vadă. De aceea discipolul este chemat să crească în încredere, în abandonare, în uimire, în minunare: toate sunt caracteristici pe care vârsta și deziluzia, adesea, le sting în om.

Revelația creștină face Biserica să fie conștientă că și copiii sunt răscumpărați de Sângele lui Cristos și cu harul său au devenit fii și prieteni ai lui Dumnezeu și moștenitori ai gloriei veșnice. De aceea ei valorează înainte de toate prin ei înșiși, în perioada de viață pe care o trăiesc, și nu numai în vederea a ceea ce în viitor vor putea da familiei, societății, Bisericii și statului. Familia, Biserica, statul sunt pentru copii și nu copiii pentru instituții. Ființa umană deja de copil este subiect cu drepturi inalienabile, inviolabile și universale.

Biserica, în numele lui Dumnezeu, cu autoritate se face glas al drepturilor celor "negarantați", care sunt și astăzi mulți copii. În fața răspândirii violenței și a pericolelor care calcă în picioare viața și demnitatea copilăriei, cu și mai multă forță ea se face interpretă a exigențelor lor în fața tuturor națiunilor.

De fapt, tutelarea drepturilor copiilor este responsabilitate gravă a părinților, a comunității civile și a Bisericii ca o comunitate educatoare. Tutelarea drepturilor copiilor este obligație și primă formă de caritate a Bisericii.

Așa cum învață Sfântul Ioan Paul al II-lea: "Omul nu poate trăi fără iubire. El rămâne prin sine însuși o ființă incomprehensibilă, dacă nu-i este revelată iubirea [...], dacă n-o experimentează și [...] nu participă la ea în mod viu" (Scrisoarea enciclică Redemptor hominis, 4 martie 1979, 10). De aceea copiii au nevoie și drept:

- de a fi recunoscuți, primiți și înțeleși de mamă, de tată și de familie, pentru a avea încredere;

- de a fi înconjurați de afecțiune și a se bucura de o siguranță afectivă, fie că trăiesc sau nu cu părinții, pentru a descoperi propria identitate;

- de a avea un nume, o familie și o naționalitate, respect și bună reputație, pentru a se bucura de siguranță și stabilitate afectivă în condițiile lor de viață și de educație.

Dreptul copilului de a crește implică și responsabilitatea Bisericii împreună cu părinții și comunitatea civilă. Copiii au nevoie să găsească, în Biserică, expresia lui Isus Bun Păstor pe fața celui care asumă educația și formarea ca misiune și apostolat, conștient de propria angajare educativă.

În lumina celor revelate până acum și cu scopul de a da o realizare concretă angajării Bisericii față de copii, am decis să institui Ziua Mondială a Copiilor cu finalitățile de:

a) a da glas drepturilor copiilor și a pune în centrul acțiunii pastorale a Bisericii aceeași atenție pe care a avut-o Isus față de ei, repornind de la "glasul copiilor și al pruncilor" (Ps 8,3) pentru a afirma puterea și gloria lui Dumnezeu (cf. ivi);

b) a promova o experiență de Biserică universală care se exprimă în dimensiunile diecezane și naționale, așa încât toată comunitatea creștină să devină tot mai mult o comunitate educatoare capabilă, înainte de toate, de a se lăsa evanghelizată de glasul celor mici;

c) a permite Bisericii universale să se îmbrace în sentimentele celor mici amintite de Mântuitorul (cf. Mt 18,1-5), ca să se despoaie de "semnele puterii și să se îmbracă cu puterea semnelor" (Ven. Antonio Bello, Scrieri de pace, vol. IV, 146, nr. 130), pentru a deveni casă primitoare și trăibilă pentru toți, începând de la copii;

d) a-l face mai bine cunoscut, iubit și slujit pe Domnul nostru Isus Cristos copiilor pe fața sa de Prieten și Bun Păstor și a înrădăcina credința lor în tradiția copiilor sfinți pe care Biserica a avut-o în dar și pe care o păstrează ca patrimoniu spiritual, de transmis celor mici, familiilor lor și educatorilor lor;

e) a scoate în evidență, fie în pregătirea catehetică, fie în celebrare, Biserica drept mamă.

Doresc ca această Zi să fie celebrată fie la nivelul Bisericii universale, fie în Bisericile particulare și la nivelul grupărilor lor regionale și naționale. Încredințez pregătirea Zilei Mondiale a Copiilor Conferințelor Episcopale regionale și naționale, care vor institui Comitete de organizare locale.

Pentru ca această inițiativă să poată găsi o ancorare instituțională în cadrul Curiei Romane, cu acest Document înființez Comitetul Pontifical pentru Ziua Mondială a Copiilor, recunoscându-i personalitatea juridică publică, în conformitate cu art. 241 al constituției apostolice Praedicate Evangelium și aprobându-i în același timp Statutul. Desemnez acest organism drept coordonator și promotor al inițiativelor Comitetelor de organizare naționale și regionale.

Pentru ca Ziua Mondială a Copiilor să nu rămână un eveniment izolat și prin urmare pastorația pentru copii să devină tot mai mult o prioritate calificată în termeni evanghelici și pedagogici, Comitetul Pontifical va fi disponibil să colaboreze cu Oficiile pastorale competente din Bisericile particulare și din Conferințele Episcopale.

Poruncesc ca acest Document și Statul atașat să fie promulgate prin publicarea în L'Osservatore Romano, intrând imediat în vigoare, și apoi publicate în comentariul oficial Acta Apostolicae Sedis.

Din Vatican, 20 noiembrie 2024

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat