|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Discurs adresat seminariștilor din diecezele de Pamplona, Tudela, San Sebastián și Redemptoris Mater (16 noiembrie 2024)
Domnilor episcopi,
dragă soră - este unica -,
iubiți frați,
Bună ziua, vă urez bun-venit vouă, seminariști din Pamplona și San Sebastián. Arhiepiscopul vostru a fost foarte încântat de această audiență și mi-a spus că ați făcut apel la afecțiunea pe care o am față de închisori, în așa fel încât să vă acord și această audiență. Seminarul nu este o închisoare, este un loc unde se învață că un preot este un om, o ființă umană care vrea să răscumpere, ca arhiepiscopul vostru mercedar, un răscumpărător de captivi; pentru că un preot nu poate fi altceva decât o imagine vie a lui Isus, Răscumpărătorul cu majuscule.
Asta înseamnă multe lucruri, dar unul foarte precis este că trebuie să coborâm la închisori; la închisorile guvernamentale, cu siguranță, pentru a oferi celor care sunt în ele uleiul mângâierii și vinul speranței, dar și la toate acele închisori care închid bărbați și femei din societatea noastră: închisorile ideologice, cele morale, cele care ele creează exploatare, descurajare, ignoranță și uitare de Dumnezeu.
Mă întorc la închisori; vă rog, mergeți la închisori, mergeți, implicați-vă! De când sunt episcop, în Joia Sfântă, spălarea picioarelor o fac într-o închisoare. Ei sunt cei care au cea mai mare nevoie de noi să le spălăm picioarele, ca și cum le-am spune: "Uite, eu îți spăl picioarele, pentru că sunt mai rău decât voi, dar am avut noroc că nu m-au prins".
Îmi amintesc că, la o spălare a picioarelor - închisoarea aceea era pentru femei - spălam picioarele unei femei și când aveam de gând să trec la cealaltă, ea m-a prins de mână, s-a apropiat de urechea mea și a spus: "Părinte, eu mi-am ucis fiul": dramele interne din conștiința celor care trăiesc în închisoare. Când veți fi preoți, mergeți la închisori, este o prioritate. Și noi toți putem spune ceea ce simt: De ce ei și nu eu?
Veți primi ungerea preoțească și este pentru a elibera pe cei închiși, cei care sunt înlănțuiți, fără să vă dați seama (cf. Lc 4,18). Înlănțuiți de atâtea lucruri: de cultură, de societate, de vicii, de păcatele ascunse.
Ei bine, o să aveți scrierea asta. I-o las episcopului, ca s-o aducă la cunoștință. Astfel, nu pierd timpul cu ceva despre care nu vor mai auzi peste un timp. Mai bine puneți întrebări.
Partea a doua a discursului înmânată arhiepiscopului
În capitolul al patrulea al Evangheliei sale, Sfântul Luca face o bună meditație pentru pregătirea viitorilor preoți, pe care v-o propun: ne vorbește despre docilitatea față de Duhul, despre a face pustiu pentru a-l găsi pe Dumnezeu, golindu-ne de atâtea lucruri pe care le purtăm ca poveri. Ne încurajează să nu ne fie frică să înfruntăm ispita unei slujiri idolatre în care suntem în centru, căutând putere materială sau aplauze.
Capitolul continuă spunând că Isus a mers la Nazaret, localitatea sa, conștient că în ochii lumii nu era altcineva decât fiul lui Iosif, unul ca și noi. Nu uitați niciodată aceste rădăcini, nu uitați că sunteți fii ai poporului. Acest text din Luca ne învață și că în apostolatul nostru nu putem face distincții între persoane, chiar dacă sunt străini sau chiar dușmani, deoarece pentru Dumnezeu suntem cu toții copiii săi. Când ne uităm la fratele nostru, să recunoaștem în el dorința lui de a primi harul pe care i-l oferă Domnul.
Într-un alt pasaj, Domnul se întristează indignat de împietrirea inimii contemporanilor săi care nu înțeleg grija lui Isus de a elibera o femeie legată de un duh rău de mulți ani (cf. Lc 13,16). Voi, dimpotrivă, fiți mereu gata să binecuvântați, să eliberați, iar când simțiți că mâinile pe care el le-a uns sunt paralizate, întindeți-le cu încredere ca schilodul din Evanghelia după Sfântul Marcu (cf. 3,5). Așa a făcut Isus pe cruce, gravând rana noastră în Inima sa și în brațul său, distrugând cu iubirea sa moartea noastră și străbătând cu pătimirea sa abisul care ne despărțea de Dumnezeu (cf. Ct 8,6).
Astfel, fiți curajoși, altruiști și neobosiți să duceți milostivirea divină pe care Domnul a revărsat-o cu atâta generozitate asupra voastră, alegându-vă pentru această slujire. El să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară să aibă grijă de voi.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu