Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: Funeraliile părintelui Eugen Lucaci

Părintele Eugen Lucaci, care a trecut la Domnul miercuri, 30 octombrie 2024, a fost condus pe ultimul drum luni, 4 noiembrie 2024, în comunitatea natală din Butea, jud. Iași.

Liturghia de înmormântare s-a celebrat în Biserica "Preasfânta Treime" din Butea. Liturghia, care a început la ora 11.00, a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, alături fiind PS Petru Sescu și PS Petru Gherghel. În prezbiteriu erau prezenți pr. Iulian Năiță, nepot al părintelui răposat, pr. Iosif Dorcu, coleg și consătean al părintelui Eugen, care a ținut și cuvântul de învățătură, împreună cu alți 8 colegi dintre cei 30 colegi hirotoniți preoți în anul 1986 (dintre aceștia, 11 au trecut la Domnul ) și pr. Marcel Blaj, parohul comunității din Butea.

Biserica era arhiplină cu cei aproximativ 120 de preoți, persoane consacrate și mulți credincioși care au dorit să-i aducă părintelui Eugen un ultim omagiu în prezența trupului său neînsuflețit, din sicriul așezat în fața altarului. În jurul sicriului erau flori, ca un semn al prețuirii de care se bucură pr. Eugen. Alături era lumânarea pascală, semnul învierii Mântuitorului, în care a crezut cu tărie și care i-a dat speranța, iubirea și forța de a lucra cu sârguință în via Domnului și să poată purta crucea suferinței mai ales din ultimele zile. Lângă sicriu erau și rudele părintelui Eugen, printre care și 10 frați ai săi. Au fost prezenți mulți credincioși din Butea, comunitatea natală, dar și din comunitățile în care a slujit: Siret, Dărmănești, Oituz, Tețcani și Dancu.

Procesiunea cu diaconii, preoții și episcopii prezenți la celebrare a intrat în biserică în sunetul melodiei "Dintre atâtea hotare", intonată de corul mare al Parohiei Butea, dirijat și susținut la orgă de pr. Gabriel Balint, o melodie care a răscolit în suflet dorința de a deveni sfinți și de a ne întâlni cu chipul lui Dumnezeu, dorință manifestată deseori de părintele răposat.

La începutul Sfintei Liturghii, după cuvântul de salut al PS Iosif Păuleț, pr. cancelar Iulian-Gabriel Robu a prezentat datele biografice ale părintelui Eugen. Apoi a urmat cântarea psalmilor pentru defuncți și ascultarea cuvântului Domnului.

Pr. Iosif Dorcu a început predica adresând o întrebare: "Moartea este o catastrofă sau o împlinire; este o nenorocire sau o ajungere la țel?", iar pe parcursul predicii a arătat cum moartea "este o împlinire" și cum aceasta trebuie considerată ca atare și în viața părintelui Eugen, invitându-i pe toți la speranța pe care a adus-o în sufletul omului Cristos, prin suferința, moartea și învierea sa. Părintele predicator a structurat predica în trei părți: "o meditație despre speranță"; "o scurtă istorie" și "câteva dintre caracteristicile de bază ale părintelui Eugen Lucaci". În concluzie, părintele Iosif i-a invitat pe toți la speranță: "De ce să plângem astăzi? Pentru că Isus ne-a promis că va lua la el pe cei care îi sunt ai lui. De ce să plângem astăzi când avem atâta speranță, când suntem oameni credincioși? De ce să plângem când știm cu toții ce viață a avut părintele Eugen? Și, mai ales, de ce să plângem când știm că el își va revedea propria familie, tatăl, mama, pe Lucica, pe Iosif și pe toți ceilalți? Eu vă invit astăzi la speranță. La speranța că într-o zi și noi ne vom întâlni - dă, Doamne! - și ne vom reîntâlni cu părintele Eugen".

La finalul Sfintei Liturghii au luat cuvântul un nepot al părintelui Eugen, dar și reprezentanți din comunitățile în care a slujit părintele, rostind un cuvânt de mulțumire față de cel care a plecat dintre noi, scoțând în evidență prețuirea și recunoștința pe care le au aceste comunități pentru cel care a fost păstorul lor, pentru un timp mai lung sau mai scurt. Pr. Iulian Năiță, nepotul părintelui răposat, și-a exprimat recunoștința pentru exemplul oferit de unchiul său preot, a mulțumit tuturor pentru participarea la celebrarea funeraliilor, pentru sprijinul pe care l-a primit pr. Eugen din partea atâtor persoane pe unde și-a împlinit misiunea sa, amintind câteva gânduri transmise de părintele Eugen în testamentul său.

În final, PS Iosif Păuleț și-a exprimat recunoștința față de părintele Eugen "pentru slujirea sa preoțească exemplară, așa cum toți l-am cunoscut pe părintele Eugen"; a mulțumit și tuturor celor care i-au fost alături părintelui Eugen de-a lungul activității sale preoțești. De asemenea, PS Iosif a felicitat comunitatea din Butea în frunte cu părintele paroh și a mulțumit pentru modul în care au pregătit celebrarea funeraliilor.

După Sfânta Liturghie, sicriul cu trupul neînsuflețit al pr. Eugen Lucaci a fost purtat în procesiune spre cimitirul din Butea, unde a fost îngropat lângă doi dintre preoții dragi ai acestei comunități: pr. Gheorghe Peț și pr. Alois Dămoc. Aici, părintele Eugen așteaptă învierea de apoi.

Domnul să primească toată ofranda slujirii părintelui Eugen pe care a oferit-o Bisericii și să-l primească alături de slujitorii săi credincioși din cer!

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 noiembrie: Butea: Funeraliile părintelui Eugen Lucaci

*

A trecut la Domnul pr. Eugen Lucaci




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat