Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© www.eparhiaclujgherla.ro
Cluj: Întâlnirea Națională a Operatorilor din Mass-Media Catolice

La Întâlnirea Națională a Operatorilor din Mass-Media Catolice desfășurată la Cluj, în zilele de 28 și 29 octombrie 2024, Dieceza de Iași fost reprezentată de o delegație formată din pr. Adrian Blăjuță, directorul Oficiului pentru Comunicații Sociale, pr. Claudiu Bulai, Alexandra Măriuț și Silviu Dogariu.

Redăm știrea publicată de Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla pe site-ul propriu.

Eparhia de Cluj-Gherla a organizat în zilele de 28 și 29 octombrie 2024 o nouă ediție a Întâlnirii Naționale a Operatorilor din Mass-Media Catolice (INOMC). După pandemie a avut loc o întâlnire pe Zoom, dar ultima întâlnire fizică a avut loc în 2012, la Ciofliceni, Snagov, în organizarea Arhidiecezei de București. Noua ediție a fost organizată la Mănăstirea "Manresa" a Ordinului Iezuit, în Cluj-Napoca, fiind convocată de PS Claudiu Lucian Pop, episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla și președintele Comisiei pentru Comunicații Sociale din cadrul Conferinței Episcopilor din România (CER).

Au participat 25 de reprezentanți ai tuturor diecezelor și eparhiilor catolice din România, programul începând luni după-amiaza și încheindu-se a doua zi după-amiaza. Astfel, întâlnirea a început pe 28 octombrie, la ora 16:00, cu salutul PS Claudiu, care a invitat la o prezentare pe scurt a fiecăruia dintre participanți, iar apoi la o prezentare mai detaliată a activității media din fiecare dieceză și eparhie. După pauza de 12 ani, peisajul mediatic catolic s-a îmbunătățit fără îndoială, în special prin apariția posturilor de radio și de televiziune catolice, iar echipa s-a înnoit, majoritatea participanților fiind pentru prima oară la o INOMC. Au fost analizate și problemele cu care se confruntă astăzi mass-media catolice, cum ar fi de exemplu scăderea interesului pentru revistele tipărite, al căror viitor cere o reflecție serioasă.

PS Claudiu a subliniat și prioritățile mediatice multiple pentru anul viitor: mai întâi, în Biserica Catolică va fi Jubileul ce marchează 2025 de ani de la nașterea Mântuitorului, un Jubileu pus sub semnul speranței. Episcopul a amintit în acest context că în 1Petru 3,15-16 suntem îndemnați să dăm mărturie despre speranța noastră cu blândețe, subliniind importanța practicării milostivirii în acțiunile noastre, inclusiv în mass-media. Desigur, sarcina comunicatorilor este să spună adevărul, dar acesta trebuie spus cu milostivire, a subliniat el. Un alt eveniment major în 2025, pentru Biserica creștină în general, este aniversarea a 1700 de ani de la Conciliul de la Niceea, de unde avem prima formă a Crezului recitat și astăzi de nenumărați creștini, de diferite confesiuni. În fine, la nivel național anul următor va fi Anul Cardinal Iuliu Hossu, succesorul cardinalului Hossu în scaunul de Cluj-Gherla invitând ca diecezele și eparhiile să pună în evidență figura fericitului beatificat în 2019 de Papa Francisc, la Blaj, alături de alți 6 episcopi greco-catolici martiri. Programul primei zile a continuat cu rugăciunea Orei a IX-a și cu cina.

Ziua a doua a început cu Sfânta Liturghie, prezidată de pr. Daniel Avram, directorul Biroului pentru Comunicații Sociale al eparhiei gazdă, și cel care s-a ocupat de partea logistică a evenimentului. După micul dejun, de la ora 11 participanții au ascultat prelegerea prof. univ. dr. Flaviu Călin Rus, prorector responsabil cu Comunicare, PR și Relații Internaționale, în Universitatea "Babeș-Bolyai". Invitatul a oferit o serie de noțiuni de bază din teoria comunicării, subliniind, printre altele, cât de important este modul cum comunicăm ceea ce dorim să transmitem, dar și greutatea comunicării non-verbale. A vorbit și despre inteligența artificială, un subiect fierbinte în ultimii ani, oferind unele sfaturi privind utilizarea ei. După prezentarea propriu-zisă au urmat o serie de întrebări, la care invitatul a răspuns cu sinceritate și deschidere. La conferință a participat și PS Claudiu.

După masa de amiază a avut loc ultima întâlnire din program, moderată de pr. Francisc Ungureanu, secretarul Comisiei pentru Comunicații Sociale din cadrul CER. În această întâlnire au fost analizate unele realizări din media din diferite dieceze și eparhii și totodată s-au împărtășit planuri de viitor. S-a discutat și despre viitoarea INOMC și despre relația dintre INOMC și Comisia pentru Comunicații Sociale. Participanții au căzut de comun acord că INOMC trebuie să continue, ca ocazie de cunoaștere și strângere a legăturilor între operatorii din mass-media catolice, dar și ca oportunitate de formare. În 2025 urmează așadar să aibă loc o nouă întâlnire. Data și locația ei vor fi comunicate ulterior.

Preluare www.eparhiaclujgherla.ro




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat