|
© Vatican Media |
Dosar Fides: Numărul catolicilor din lume a crescut la 1,389 miliarde
Organul Operelor Pontificale Misionare publică, cu ocazia Zilei Mondiale a Misiunilor, Dosarul statistic anual privind situația Bisericii Catolice pe planetă, care indică o creștere a numărului de credincioși de 13,7 milioane față de anul trecut. De asemenea, numărul diaconilor permanenți și al misionarilor laici este în creștere, în timp ce numărul cateheților este în scădere. "Africa rămâne țara promisă a vocațiilor".
Când, în mai 2024, Emmanuel Rozario, episcop de Barishal, a hirotonit opt diaconi în Seminarul Mare "Holy Spirit" la Dacca, în Bangladesh, i-a definit "pilaștri ai Bisericii locale", pentru că diaconii "predică evanghelia și îi slujesc pe săraci cu fidelitate și iubire". Și deja în 2019, episcopii din Africa meridională au promulgat noi "Linii călăuzitoare pentru formarea diaconilor permanenți", recunoscându-i ca o "importantă îmbogățire" pentru apostolatul Bisericii, mai ales prin angajarea lor tradițională în evanghelizare. Creșterea globală a diaconilor permanenți este una dintre realitățile care ies în evidență în obișnuitul Dosar statistic pe care Agenția Fides, organ al Operelor Misionare Pontificale, îl publică în vederea Zilei Misionare Mondiale, care se celebrează duminică, 20 octombrie 2024. Raportul anual oferă o viziune de ansamblu cu privire la situația Bisericii Catolice în lume, incluzând un element de comparație față de trecut care permite să se găsească, în panorama eclezială, tendințe și fluxuri. Conform ultimei relevări anuale, diaconii permanenți din lume continuă să crească (+974) și au depășit cifra de 50.000. Creșterea este în Africa, Asia, precum și în Europa, în timp ce înregistrează o scădere în America și Oceania.
Crește numărul misionarilor laici
Alături de ei, într-o misiune care adesea se suprapune și se alătură, în special în Bisericile tinere în continente ca Africa și Asia, crește numărul misionarilor laici în lume, care este 413.286, cu o creștere globală de peste 2.800 de unități, mai ales în America. În schimb s-au diminuat ușor cateheții care actualmente, în numărătoarea globală, rămân oricum numărul considerabil de peste 2,8 milioane: o forță de apostolat care, mai ales în emisfera sudică, este un ajutor valoros pentru episcopi, preoți, consacrați în a vizita, a întâlni, "a frânge" Cuvântul lui Dumnezeu în micile sate din zone mai îndepărtate, în dieceze cu teritorii greu accesibile, deșertice, muntoase, rurale. Pentru aceasta în continentul african trendul este invers și cateheții din parohii, cărora adesea le este încredințat prima vestire creștină, au crescut cu circa 20.000 de unități.
Catolicii în creștere
Dosarul analitic al Agenției Fides (care prezintă cifre luate din Anuarul Statistic al Bisericii, la 31 decembrie 2022) pornește de la realitatea populației catolice mondiale, estimată la peste 1 miliard și 389 de milioane de persoane, cu o creștere în ansamblu de 13,7 milioane de catolici față de anul precedent. Creșterea catolicilor, confirmând o tendință în desfășurare în ultimii ani, interesează patru din cele cinci continente (în Africa este +7 milioane, în America +6 milioane, datele cele mai relevante) și numai în Europa înregistrează o scădere (-474.000 botezați). Procentual, față de populația mondială (peste 7,8 miliarde de persoane), credincioșii sunt 17,7% în ușoară creștere (+0.03%) față de anul precedent.
A scăzut numărul preoților
O a doua realitate demnă de observat: de cinci ani încoace, numărul total al preoților în lume continuă să scadă și se situează la 407.730 de unități (-142 în ultimul an). Diminuarea consistentă, încă o dată, se observă în Europa (-2.745 preoți), în timp ce semnificative creșteri se înregistrează în Africa (+1.676) și în Asia (+1.160). Și pentru prezența globală a consacratelor, raportul de la Fides atestă tendința în scădere aflată în desfășurare de mult timp: sunt 599.228, cu o scădere generală de peste 9.000 de unități. Însă, examinând realitatea continentală creșteri de călugărițe sunt, încă o dată, în Africa (+1.358) și în Asia (+74), în timp ce descreșterea este în America (-1.358) și în Europa (-7.012), unde tema îmbătrânirii populației și a iernii demografice se reflectă și în viața Bisericii.
Vocații la preoție și la viața consacrată
Tocmai pentru acest fenomen este interesant de luat în considerare datele despre vocațiile la preoție și la viața consacrată: numărul seminariștilor din Seminarul Mare este de 108.000 de unități, cu creșteri care se observă în Africa (+726) și Oceania (+12), în timp ce semnul minus se observă în America (-921), în Asia (-375) și în Europa (-859). Africa rămâne "țara promisă a vocațiilor" și pentru seminariștii din Seminarul Mic, adică acei tineri care intră în institut deja din școala medie, ca preadolescenți: acum în lume sunt peste 95.000 cu o creștere care există numai în Africa (+1.065), în timp ce o flexiune are loc în celelalte continente.
Și acolo unde, ca în Dieceza de Nsukka, în Nigeria, noile hirotoniri sacerdotale de tineri ajunși la sfârșitul parcursului de studii au făcut în așa fel încât dieceza să depășească 400 de preoți, dublând numărul de preoți în ultimul deceniu, episcopul Godfrey Igwebuike Onah a voit să remarce condiția lor de a fi "vase de lut care poartă o comoară prețioasă, pe Cristos Isus, pentru a o păstra cu grijă și a o dărui celor cărora le este sete". Nu numai în țara de origine, într-o missio domestica, ci și în misiunea ad gentes de care beneficiază, de exemplu, națiunile europene cu lipsă de preoți.
de Paolo Affatato
(După Vatican News, 17 octombrie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu