|
© Vatican Media |
Mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Alimentației 2024
Excelenței Sale
domnul Qu Dongyu
director general al FAO
Domnule director general,
Cea de-a 44-a Zi Mondială a Alimentației ne invită să reflectăm asupra dreptului la alimente pentru o viață și un viitor mai bun. Aceasta este o prioritate, deoarece satisface una dintre nevoile de bază ale ființei umane, adică să mănânce pentru a trăi în conformitate cu standarde calitative și cantitative adecvate, care garantează existența demnă a persoanei umane. Cu toate acestea, vedem acest drept adesea subminat și neaplicat în mod echitabil, cu consecințele dăunătoare pe care aceasta le presupune.
În interesul promovării dreptului la alimentație, FAO propune ferm să se ia în considerare o transformare a sistemelor alimentare care să țină cont de pluralitatea și varietatea alimentelor nutritive, accesibile, sănătoase și durabile, ca mijloc de a obține siguranța alimentară și diete sănătoase pentru toată lumea.
Pentru a face acest lucru, este necesar să nu uităm dimensiunea socială și culturală intrinsecă a actului de a se hrăni. În acest sens, liderii politici și economici de la nivel internațional trebuie să asculte cerințele celor din partea de jos a lanțului alimentar, precum micii fermieri, și ale formațiunilor sociale intermediare, precum familia, care sunt direct implicate în hrănirea persoanelor.
Soluțiile energice pentru a înfrunta și a rezolva problemele alimentare ale vremurilor noastre necesită să considerăm principiile subsidiarității și solidarității ca fundamente ale programelor și proiectelor noastre de dezvoltare, astfel încât să ascultăm cu adevărat nevoile care vin de jos, de la muncitori și fermieri, de la cei săraci și înfometați și de la cei care trăiesc cu dificultăți în zone rurale izolate. Isus Cristos ne-a învățat: "Tot ce vreți ca oamenii să facă pentru voi, faceți și voi pentru ei, căci aceasta este Legea și Profeții" (Mt 7,12).
Omenirea, rănită de atâtea nedreptăți, cere, cu o urgență deosebită, măsuri eficiente pentru a duce o viață mai bună, acționând împreună animați de același spirit de fraternitate și știind că această planetă pe care ne-a dat-o Dumnezeu trebuie să fie o grădină deschisă conviețuirii senine. La asta mă gândeam când propuneam să luăm în considerare paradigma ecologiei integrale, astfel încât nevoile fiecărui om și ale tuturor oamenilor să fie luate în considerare, astfel încât demnitatea lor să fie protejată în relația cu ceilalți și în strânsă legătură cu îngrijirea creației. Doar dacă luăm idealul dreptății drept ghid pentru acțiunea noastră, necesitățile oamenilor pot fi satisfăcute.
Acest lucru necesită, de asemenea, să ne lăsăm provocați și mișcați de condiția celuilalt și ca solidaritatea să devină partea principală a deciziilor noastre. În acest fel, protecția generațiilor viitoare va merge mână în mână cu ascultarea și acțiunea în favoarea cerințelor generațiilor prezente, printr-o alianță intra și inter generațională care ne cheamă pe toți la fraternitate și dă un nou sens, mai autentic, cooperării internaționale, o cooperare care trebuie să încurajeze această organizație și întregul sistem multilateral.
Pe acest drum, plin de obstacole și dificultăți, dar în același timp incitant și plin de provocări, comunitatea internațională va avea încurajarea Sfântului Scaun și a Bisericii Catolice, care nu încetează să-și ofere contribuția tenace pentru ca toți să poată avea alimente în cantitate și calitate adecvate pentru sine și pentru familiile lor, pentru ca fiecare persoană să poată duce o viață demnă și pentru ca flagelul dureros al mizeriei și foametei din lume să fie definitiv învins.
Cu aceste sentimente și urări, asupra voastră a tuturor și a celor care lucrați pentru această cauză nobilă, invoc binecuvântarea lui Dumnezeu Atotputernicul, care nu încetează niciodată să-i susțină pe cei care au în inimă binele întregii omeniri.
Vatican, 16 octombrie 2024
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu