Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Recunoștința catolicilor din Orientul Mijlociu pentru scrisoarea pontificală din 7 octombrie

"Micul rest" de la care trebuie repornit

"În numele patriarhilor, al episcopilor, al ordinariilor și al întregii comunități creștine din regiune", ES Pierbattista Pizzaballa, cardinalul patriarh de Ierusalim al latinilor, prin intermediul coloanelor ziarului "L'Osservatore Romano" răspunde la scrisoarea adresată de Papa Francisc catolicilor din Orientul Mijlociu la 7 octombrie, aniversare a începutului conflictului din zonă.

Preafericite Părinte,

În numele patriarhilor, al episcopilor, al ordinariilor și al întregii comunități creștine din regiunea noastră, doresc să vă exprim mulțumirea noastră cea mai sinceră pentru scrisoarea pe care ne-ați trimis-o la 7 octombrie, pentru gestul foarte frumos de apropiere și de afect. Un mare mulțumesc, pentru că dumneavoastră sunteți unicul lider mondial care ține cont de suferința tuturor și ne amintiți necesitatea de a nu pierde, chiar și în aceste situații dramatice, umanitatea noastră.

Am primit cu bucurie scrisoarea dumneavoastră, în care, în afară de faptul de a exprima apropierea dumneavoastră, ne dați și indicații prețioase pentru a continua să trăim în această lungă noapte, care pare să nu se termine niciodată, dar care știm că se va termina într-o zi.

Scrisoarea dumneavoastră a stimulat unele reflecții, pe care le-am împărtășit între mulți dintre noi și pe care vi le prezint, făcându-mă deci, cu prezenta scrisoare, purtător de cuvânt al gândirii, al preocupării și al speranței episcopilor, preoților, călugărilor și credincioșilor.

Cu ziua de 7 octombrie a trecut un an în care spirala de violență, aprinsă de "fitilul urii", așa cum l-ați definit dumneavoastră, a aruncat din nou toate țările noastre într-un război care pare să nu aibă sfârșit și care seamănă moarte și distrugere, nu numai în structurile fizice, ci și în viața persoanelor, în relațiile la fiecare nivel.

Ziua de 7 octombrie a fost și ziua în care toate comunitățile noastre s-au reunit în post și rugăciune, în unire cu dumneavoastră, Sfinte Părinte, pentru a implora darul păcii pentru toate popoarele noastre. Sunt armele noastre, "armele iubirii". Sunt răspunsul nostru la neîncrederea care pare să se răspândească tot mai mult, nu numai în inima guvernanților, ci și printre noi.

În acest timp așa de dureros, vom continua nu numai să stăm aproape de poporul sfânt, de toate tipurile de suferință, ci și "să ne lăsăm atinsă inima", punând deoparte prioritățile noastre, pentru a continua să-i slujim în toate formele posibile pe oamenii noștri. De fapt, în acest context de ură așa de înrădăcinată este nevoie de empatie, de gesturi și cuvinte de iubire care, deși nu schimbă cursul evenimentelor, aduc însă întărire și mângâiere, de care toți avem necesitate extremă. În aceste luni, preoți, călugări și călugărițe au rămas alături de comunitățile și de persoanele încercate, chiar și în locurile mai periculoase. Sunt atâția voluntarii și voluntarele din comunitățile noastre care în pofida pericolului nu s-au cruțat pentru a-i ajuta pe frații și surorile lor.

Nu vom capitula în fața evenimentelor care par să ne îndepărteze pe unii de alții, ci vom căuta mereu să fim însetați constructori de pace și dreptate, fără a ceda în fața logicii răului, care vrea în schimb să ne dezbine. Nu ascundem că nu este omenește ușor în aceste circumstanțe să fim capabili să-i iubim pe dușmanii noștri și să ne rugăm pentru cei care ne persecută (cf. Mt 5,44), dar nu încetăm să cerem acest dar și această libertate de la Dumnezeu, în rugăciune. În asta suntem inspirați de atâtea exemple de bărbați și femei de orice credință care în aceste luni, deși au fost loviți personal de violență și de moarte, au avut forța interioară de a nu fi de acord cu logica urii, ci au fost capabili să spună cuvinte de iertare și de a face gesturi de înțelegere și de speranță. Sunt "micul rest" de la care trebuie repornit.

Dialogul dintre noi, credincioșii din diferitele credințe, a fost rănit. Suspiciunea pare să fi prevalat printre unii dintre noi. Dar ne vom angaja pentru a relua relațiile, pentru a reconstrui încrederea care pare să se fi deteriorat, de a face în așa fel încât credința să fie loc de întâlnire și nu pretext de dezbinare. De la acest moment dificil va trebui să învățăm să facem relațiile noastre în viitor și mai puternice și sincere, pentru a construi contexte autentice și serioase de pace și respect.

Nu vom înceta să devenim purtători de cuvânt ai multelor chemări ale dumneavoastră la încetarea ostilităților, ca premisă obligatorie pentru a putea demara după aceea procese reale și serioase, care să ducă într-o zi la echilibre noi și pașnice în Orientul Mijlociu. De fapt, această regiune a noastră are nevoie de călăuze cu o nouă viziune, de persoane care să fie capabile să dea exprimare bogăției și frumuseții care aici încă există și pe care războiul încă nu le-a desfigurat în totalitate. Ideea că strategiile militare pot aduce noutăți pozitive pentru regiunea noastră este o iluzie. Așa cum ne-ați amintit dumneavoastră pe bună dreptate: "Istoria demonstrează asta, și totuși ani și ani de conflicte par să nu fi învățat nimic". De fapt, violența va produce altă violență, va crea în tinerele generații altă ură, va promova și mai mult diferitele fundamentalisme, care de prea mult timp chinuiesc și blochează regiunea noastră.

În schimb, avem nevoie de dezvoltare, de a investi în formare, de a educa la pace, de a da tinerilor noștri un context senin de viață, pe care să poată întemeia speranța lor, aici, în aceste ținuturi ale noastre martirizate, dar care sunt mereu și Locul "despre care vorbesc mai mult Scripturile" și în care se înfig rădăcinile noastre.

În pofida multelor noastre limite, vom încerca, așadar, să fim o voce senină, fermă și liberă a celor mici care nu au voce. Ne vom angaja să nu abandonăm pe nimeni dintre cei care vor bate la ușile noastre și să devenim aproapele tuturor celor care astăzi sunt în durere, în nevoie și singuri.

Știm că nu suntem singuri și că dumneavoastră sunteți cu toți cei care "suferă din cauza nebuniei războiului". Vom duce la toți credincioșii noștri și la toate persoanele pe care le vom întâlni cuvântul dumneavoastră de pace, de apropiere și de mângâiere.

Mulțumim, Sfinte Părinte!

În rugăciune continuăm să implorăm pacea, având încredere în lucrarea lui Dumnezeu, Stăpân al timpului și al istoriei.

Cu mijlocirea Fecioarei Preasfinte, încredințăm lui Dumnezeu toate intențiile dumneavoastră și slujirea dumneavoastră prețioasă în slujba Bisericii universale, al cărei Păstor Suprem sunteți dumneavoastră.

(După L'Osservatore Romano, 10 octombrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Scrisoarea Sfântului Părinte Francisc către catolicii din Orientul Mijlociu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat