Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Zi de formare pentru comitetele parohiale din Acțiunea Catolică

Sâmbătă, 5 octombrie 2024, în Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău s-au adunat membri ai comitetelor parohiale din Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași, 100 de responsabili parohiali din 28 de parohii, pentru un moment de cunoaștere și de reflectare asupra responsabilităților pe care și le-au asumat în cadrul grupului parohial din care fac parte.

Tema zilei este și tema noului an asociativ: "Acțiunea Catolică: Misionari ai speranței", însoțită de motoul: "Iar Dumnezeul speranței să vă umple de toată bucuria și pacea în credință, ca să prisosiți în speranță prin puterea Duhului Sfânt!" (Rom 15,13), i-a invitat pe cei aproximativ 100 de responsabili parohiali din 28 de parohii să aprofundeze rolul și misiunea lor astfel încât să își poată îndeplini cât mai bine misiunea de evanghelizare, să fie acel ferment în mijlocul membrilor asociației parohiale.

Ziua a debutat cu o rugăciune, urmată de salutul părintelui decan, Benone Lucaci, paroh al parohiei gazde. Acesta ne-a îndemnat să urmăm îndemnul Acțiunii Catolice și să fim cu adevărat misionari ai speranței, căci, dacă Domnul ne-a ales pentru această misiune, are un plan cu noi. În completarea acestui mesaj a urmat momentul de formare susținut de pr. Felix Roca, asistent general al Acțiunii Catolice, care a subliniat patru aspecte ce ne pot ajuta în cultivarea speranței, și anume: umilința, entuziasmul, răbdarea și dezvoltarea unor așteptări înalte. Fiecare în parte contribuie la ancorarea într-o credință stabilă și sănătoasă. De asemenea, pentru un creștin este esențial să adopte decizii concrete în mai multe privințe, cum ar fi: rugăciunea, studiul, generozitatea și evanghelizarea. Nu putem să iubim necunoscutul, așadar iubirea pentru Dumnezeu necesită implicare și dorința de a aprofunda misterele credinței.

A urmat momentul "Misiunea mea, misiunea noastră", desfășurat sectorial, în care președinții parohiali, responsabilii sectorului copii, tineri și adulți s-au întâlnit pentru ca în maniera lor specifică să-și însușească atribuțiile și îndatoririle ce decurg din misiunea primită.

În cadrul grupului președinților parohiali, vicepreședinților, secretarilor și administratorilor parohiali, prin activitatea interactivă desfășurată, s-a aprofundat rolul și responsabilitățile fiecărui membru al comitetului director parohial, subliniindu-se importanța președintelui în coordonarea echipei, a colaborării și valorizării fiecărui responsabil. De multe ori, președintele parohial se poate simți copleșit de sarcini, fapt ce se poate rezolva prin implicarea responsabililor parohiali și delegarea sarcinilor ce le revin, un rol important având consiliile parohiale de evaluare și programare a activităților grupului parohial.

În cadrul întâlnirii sectorului copii responsabilii parohiali ai acestora au avut ocazia să își îmbunătățească cunoștințele și abilitățile, concentrându-se în mod special pe comportamentul lor în echipă și pe modul în care pot gestiona evenimentele spontane neplăcute care pot apărea în timpul activităților cu cei mici. Activitatea a început cu un joc de Jenga, adaptat. De această dată, fiecare piesă extrasă avea înscrisă o calitate/defect care poate apărea în comportamentul unui responsabil parohial la copii.

Fiecare participant care trăgea o piesă era invitat să reflecteze asupra trăsăturii găsite și să împărtășească experiențele sau părerile personale legate de acel aspect. Această parte a jocului a fost nu doar o metodă de auto-reflecție, ci și un prilej de discuții deschise între participanți, care au analizat atât punctele forte, cât și provocările pe care le-au întâlnit de-a lungul timpului în activități. A doua parte a fost centrată pe capacitatea de a reacționa la situații neplăcute care pot apărea în mod spontan, s-au consolidat cunoștințele legate de gestionarea echipei și de cum pot reacționa eficient în situații provocatoare.

Sectorul tineri și-a propus ca la început să ofere participanților ocazia de a se cunoaște, folosindu-se de un mic joc interactiv. Într-un mod jovial am descoperit cu cine ne învecinăm sau la cine putem apela atunci când rămânem fără inspirație. În continuare ne-am dorit să parcurgem lumea unui responsabil printr-un kahoot special conceput pentru a dezvolta creativitatea și gândirea critică a tinerilor. Am aflat cât de importantă este legătura pe care o au responsabilii cu tinerii membri, cu asistentul spiritual, dar și cu consiliul diecezan. A menține o atitudine de colaborare este esențială, deoarece doar împreună putem forma comunități solide. "Noi suntem speranța lumii, toți o inimă și un gând" ne spune vestitul cântec, dar mai presus de toate toți formăm aceeași Biserică și iubim același Dumnezeu.

Și adulții au voie să se joace, așadar sectorul celor cu cea mai mare experiență s-a delectat cu un joc educativ plin de învățăminte. Concluziile acestui joc au dus către importanța umilinței. Suntem oameni și este firesc ca uneori să luăm deciziile mai puțin corecte, dar o inimă smerită acceptă greșeala și învață din erori. Înțelepciunea adulților vine tocmai din puterea pe care au avut-o de a integra lecțiile primite de la viață în experiențele ulterioare. De aceea și din acest joc am extras niște lecții sau mai bine zis câteva reguli pe care le putem aplica la începutul unei activități, care pot fi grupate în regula celor patru R: Rugăciune (prezentă la începutul oricărei activități), Recunoaște (că putem greși), Respectă (orice membru merită respectul nostru pentru ceea ce este, cu calități și defecte) și Reacționează (cu delicatețe în așa fel încât fiecare să se simtă prețuit).

A urmat apoi punctul central al întâlnirii noastre și anume Sfânta Liturghie, unde ne-am adunat cu mic și mare în jurul altarului pentru a-l lăuda pe Dumnezeu și a-i mulțumi pentru ocazia de a fi împreună, dar și pentru darul nemărginit al Acțiunii Catolice. "Unde doi sau trei se adună în numele meu sunt și eu prezent", așadar ne-am bucurat să-l primim pe Isus în inimile noastre.

Ziua a continuat cu un moment de discuții și împărtășire, dar de data aceasta pe zone. Membrii au avut ocazia să transmită din realizările parohiale, dar și ocazia să lămurească sau să găsească soluții la anumite probleme. De asemenea, s-a prezentat calendarul asociativ și propunerile de activități pentru anul care urmează. Ziua s-a încheiat cu un moment de concluzii, fără bineînțeles să uităm de rugăciunea de final prin care să mulțumim Domnului pentru roadele primite.

Un gând de recunoștință se îndreptă către parohia gazdă care ne-a întâmpinat și primit cu atâta bunăvoință și căldură! Mulțumim păstorilor Parohiei "Sfântul Nicolae" Bacău, părintele paroh Benone Lucaci și părintele Anton Tancău, pentru toată implicarea și generozitatea de care au dat dovadă, grupului Acțiunii Catolice din parohia gazdă pentru că ne-au făcut să ne simțim "acasă". Mulțumim tuturor celor prezenți, ați demonstrat cu adevărat că "suntem o familie cu tine, o, Doamne, Acțiunea Catolică e-n slujba ta mereu!".

Andreea Vințilă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 octombrie: Bacău: Zi de formare pentru comitetele parohiale din Acțiunea Catolică




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat