Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Luxemburg și Belgia
(26-29 septembrie 2024)

Întâlnire cu comunitatea catolică

Catedrala "Notre-Dame" (Luxemburg), joi, 26 septembrie 2024

Cuvintele Sfântului Părinte după mărturii

Aș vrea să reiau ceea ce ați spus dumneavoastră despre drama migrației. Să nu uităm un refren care în Biblie, în Vechiul Testament, revine, revine, revine: văduva, orfanul și străinul.

A avea compasiune - spune Domnul, deja în Vechiul Testament - despre cei abandonați. În acel timp văduvele erau abandonate, precum și orfanii și tot așa străinii, migranții. Migranții fac parte din interiorul revelației. Multe mulțumiri poporului și guvernului luxemburghez pentru ceea ce fac pentru migranți, mulțumesc!

* * *

Alteță regală,

Domnule cardinal și frați episcopi,

Dragi surori, dragi frați!

© Vatican Media
Sunt foarte bucuros să fiu aici cu voi, în această catedrală magnifică. Sunt recunoscător marelui duce și celor din familia sa pentru prezența lor; și îi mulțumesc cardinalului Jean-Claude Hollerich pentru cuvintele respectuoase, precum și lui Diogo, Christine și sora Maria Perpetua pentru mărturii.

Întâlnirea noastră are loc concomitent cu un important Jubileu marian, cu care Biserica luxemburgheză amintește patru secole de devoțiune către Maria mângâietoarea mâhniților, patroana țării. Cu acest titlu este în ton tema pe care ați ales-o pentru această vizită: "Pentru a sluji". De fapt, a mângâia și a sluji sunt două aspecte fundamentale ale iubirii pe care Isus ni le-a dăruit, pe care ni le-a încredințat ca misiune (cf. In 13,13-17) și pe care ni le-a indicat ca singură cale a bucuriei depline (cf. Fap 20,35). Pentru aceasta, imediat, în rugăciunea de deschidere a Anului marian, vom cere Mamei lui Dumnezeu să ne ajute să fim "misionari, gata să mărturisim bucuria evangheliei", conformând inima noastră cu a sa "pentru a ne pune în slujba fraților noștri". Așadar putem să ne oprim pentru a reflecta tocmai asupra acestor trei cuvinte: slujire, misiune și bucurie.

Înainte de toate slujirea. Puțin mai înainte a fost spus că Biserica luxemburgheză vrea să fie "Biserică a lui Isus Cristos, care nu a venit pentru a fi slujit, ci pentru a sluji" (cf. Mt 20,28; Mc 10,45). Și a fost amintită și imaginea Sfântului Francisc care îl îmbrățișează pe lepros și îi îngrijește rănile. Eu, despre slujire, aș vrea să vă recomand un aspect foarte urgent astăzi: cel al primirii. Fac asta aici, între voi, în mod deosebit, pentru că țara voastră are și menține vie, în acest domeniu, o tradiție seculară, așa cum ne-a amintit sora Maria Perpetua, și așa cum a reieșit de mai multe ori, și în celelalte mărturii, în strigătul: "todos, todos, todos!", "toți, toți, toți!", repetat în diferite ocazii. Da, spiritul evangheliei este spirit de primire, de deschidere la toți, și nu admite niciun tip de excludere (cf. Exortația apostolică Evangelii gaudium, 47). Vă încurajez, așadar, să rămâneți fideli față de această moștenire a voastră, față de această bogăție pe care voi o aveți, continuând să faceți din țara voastră o casă prietenă pentru oricine ar bate la ușa voastră cerând ajutor și ospitalitate.

Este o datorie de dreptate mai înainte de a fi o datorie de caritate, așa cum spunea deja Sfântul Ioan Paul al II-lea atunci când amintea rădăcinile creștine ale culturii europene. El îi încuraja tocmai pe tinerii luxemburghezi să traseze drumul pentru "o Europă nu numai a mărfurilor și a bunurilor, ci a valorilor, a oamenilor și a inimilor", în care evanghelia să fie împărtășită "în cuvântul vestirii și în semnele iubirii" (Discurs adresat tinerilor din Marele Ducat de Luxemburg, 16 mai 1985, 4), ambele lucruri. Subliniez asta pentru că este important: o Europă, și o lume, în care evanghelia să fie împărtășită în cuvântul vestirii unit cu semnele iubirii.

Și asta ne duce la a doua temă: misiunea. Cardinalul arhiepiscop, puțin mai înainte, a vorbit despre o "evoluție a Bisericii luxemburgheze într-o societate secularizată". Mi-a plăcut această expresie: Biserica, într-o societate secularizată, evoluează, se maturează, crește. Nu se concentrează asupra sieși, tristă, resemnată, descurajată, nu; acceptă mai degrabă provocarea, în fidelitate față de valorile de totdeauna, de a redescoperi și a revaloriza în mod nou căile de evanghelizare, trecând tot mai mult de la o simplă apropiere de grijă pastorală la cea de vestire misionară - și este nevoie de curaj. Și pentru a face asta este pregătită să evolueze: de exemplu - așa cum ne-a amintit Christine - în împărtășirea de responsabilități și slujiri, mergând împreună ca o comunitate care vestește și făcând din sinodalitate un "mod durabil de a se relaționa" între membrii săi.

Și ne-au arătat o imagine foarte frumoasă a valorii acestei creșteri tinerii prieteni care au interpretat, puțin mai înainte, câteva scene din muzicalul Laudato si'. Bravi, au făcut bine! Mulțumesc pentru darul pe care ni l-ați oferit! Munca voastră, rod al unui efort comunitar care a implicat pe mulți în arhidieceză, este pentru noi toți un semn dublu profetic! În primul rând, ne amintește responsabilitățile noastre față de "casa comună", ai cărei păzitori și nu despoți suntem. Însă apoi ne face să reflectăm și asupra modului în care această misiune, trăită împreună, constituie în sine un minunat instrument coral pentru a spune tuturor frumusețea evangheliei. Și acest lucru este important, este important pentru noi toți: de fapt, ceea ce împinge la misiune nu este nevoia de "a face număr", de a face "prozelitism", ci dorința de a face cunoscut la cât mai mulți frați și surori posibili bucuria întâlnirii cu Cristos. Și aici aș vrea să amintesc o expresie frumoasă a lui Benedict al XVI-lea: "Biserica nu crește prin prozelitism, ci prin atracție".

Iată așadar, dincolo de dificultăți, dinamismul viu al Duhului Sfânt care acționează în noi! Iubirea ne determină să vestim evanghelia deschizându-ne la ceilalți și provocarea vestirii ne face să creștem ca o comunitate, ajutându-ne să învingem frica de a întreprinde căi noi și determinându-ne să primim cu recunoștință aportul tuturor. Este o dinamică frumoasă, sănătoasă, bucuroasă, care ne va face bine s-o cultivăm în noi și în jurul nostru.

Și astfel ajungem la al treilea cuvânt: bucuria. Diogo, vorbind despre experiența Zilei Mondiale a Tineretului, amintea fericirea simțită în ajunul sărbătorii, așteptând, împreună cu cei de vârsta sa de orice proveniență și națiune, momentul întâlnirii noastre, precum și emoția de a se trezi, în dimineața următoare, înconjurat de atâția prieteni; de asemenea, entuziasmul simțit în timpul pregătirii făcute împreună în Portugalia și bucuria, după un an, reunindu-se cu ceilalți aici în Luxemburg. Vedeți? Credința noastră este așa: este bucuroasă, "dansantă", pentru că ne spune că suntem fii ai unui Dumnezeu prieten al omului, care ne vrea fericiți și uniți, și că nu este mulțumit de nimic mai mult decât de mântuirea noastră (cf. Lc 15,4-32; Sf. Grigore cel Mare, Omilii despre Evanghelii, 34,3). Și cu privire la asta, vă rog: Bisericii îi fac rău acei creștini triști, plictisiți, cu față lungă. Nu, aceștia nu sunt creștini. Vă rog, să aveți bucuria evangheliei: asta ne face să credem și să creștem mult.

În această privință, aș vrea să închei amintind o altă tradiție frumoasă a țării voastre, despre care mi-au vorbit: procesiunea de primăvară - Springprozession -, care la Rusalii se desfășoară la Echternach, ca amintire a operei misionare neobosite a Sfântului Willibrord, evanghelizator al acestor ținuturi. Întregul oraș se revarsă dansând pe străzi și prin piețe, împreună cu atâția pelerini și vizitatori care vin, și procesiunea devine un dans foarte mare, unic. Ne amintim că regele David dansa în fața Domnului și aceasta este o exprimare de fidelitate. Mari și mici, toți dansează împreună spre catedrală - anul acesta chiar sub ploaie, am aflat -, mărturisind cu entuziasm, în amintirea sfântului păstor, cât de frumos este a merge împreună și a ne întâlni cu toții frați în jurul mesei Domnului nostru. Și aici, numai un cuvințel: vă rog, nu pierdeți capacitatea de iertare. Știți că toți trebuie să iertăm, dar știți de ce? Pentru că toți am fost iertați și toți avem nevoie de iertare.

Dragi surori, dragi frați, este frumoasă misiunea pe care Domnul ne-o încredințează: a mângâia și a sluji, după exemplul și cu ajutorul Mariei. Vă mulțumesc vouă, consacrați și consacrate, pentru munca pe care o faceți, seminariști, preoți, toți; precum și pentru ajutorul generos pe care ați voit să-l împărtășiți cu cei nevoiași. Unde este un nevoiaș este Cristos. Vă binecuvântez și mă rog pentru voi. Și voi, vă rog, rugați-vă pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat