Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Luxemburg și Belgia
(26-29 septembrie 2024)

Întâlnire cu autoritățile, cu societatea civilă și cu corpul diplomatic

"Cercle Cité" (Luxemburg), joi, 26 septembrie 2024

Altețe regale,
Domnule prim-ministru,
Stimați reprezentanți ai societății civile,
Iluștri membri ai corpului diplomatic,
Doamnelor și domnilor,
Eminențe!

© Vatican Media
Sunt bucuros să fac această vizită în Marele Ducat de Luxemburg; mulțumesc din inimă Alteței Voastre Regale și primului-ministru pentru expresiile cordiale de bun-venit pe care mi le-ați adresat. Precum și pentru primirea așa de familială cu familia voastră, mulțumesc!

Din cauza poziției sale geografice deosebite, la granița diferitelor zone lingvistice și culturale, Luxemburgul a ajuns adesea să fie la răscrucea celor mai relevante evenimente istorice europene; de două ori, în prima jumătate a secolului trecut, a trebuit să îndure invazia și privarea libertății și a independenței.

Învățată de istoria sa - istoria este învățătoarea vieții -, începând de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, țara voastră s-a remarcat în angajarea pentru construirea unei Europe unite și solidare, în care fiecare țară, mică sau mare cum ar fi ea, să aibă propriul său rol, lăsând în sfârșit în urmă diviziunile, contrastele și războaiele, provocate de naționalisme exasperate și de ideologii vătămătoare. Ideologiile sunt întotdeauna un dușman al democrației.

Trebuie recunoscut și că atunci când prevalează logici de ciocnire și de contrapoziție violentă, locurile care se află la granița dintre puteri care se luptă ajung să fie - fără vina lor - implicate în mod apăsător. În schimb, atunci când spiritele regăsesc în sfârșit căi de înțelepciune și înlocuiesc contrapoziția cu cooperarea, atunci tot aceste locuri devin cele mai adaptate să indice, nu numai simbolic, exigențele unei noi epoci de pace și căile de parcurs.

Nu face excepție de la această regulă Luxemburgul, membru fondator al Uniunii Europene și al comunităților care au precedat-o, sediu a numeroase instituții europene, între care Curtea de Justiție a Uniunii, Curtea de Conturi și Banca de Investiții. Și asta se face mereu cu pace, să nu uităm că războiul este mereu o înfrângere. Pacea - Luxemburgul are o istorie de construire a păcii - este necesară. Este foarte trist că astăzi într-o țară din Europa investițiile care dau mai mult profit sunt cele ale fabricilor de arme. Este foarte trist.

La rândul său, structura democratică solidă a țării voastre, care are la inimă demnitatea persoanei umane și apărarea libertăților sale fundamentale, este premisa indispensabilă pentru un rol așa de semnificativ în contextul continental. De fapt, nu extinderea teritoriului sau numărul de locuitori este condiția indispensabilă pentru ca un stat să desfășoare o parte importantă pe plan internațional, sau ca să poată deveni un centru nevralgic la nivel economic și financiar. În schimb, este construirea răbdătoare de instituții și legi înțelepte, care, disciplinând viața cetățenilor după criterii de echitate și respectând statul de drept, pun în centru persoana și binele comun, prevenind și contrastând pericolele de discriminare și de excludere. Luxemburg este o țară cu porțile deschise, o mărturie frumoasă de non-discriminare și non-excludere.

În această privință, rămân actuale cuvintele rostite de Sfântul Ioan Paul al II-lea când, în 1985, a vizitat Luxemburgul: "Țara voastră - a spus el - rămâne fidelă vocației sale de a fi, în această importantă răscruce a civilizațiilor, un loc de schimburi și de cooperare intense între un număr tot mai mare de țări. Doresc cu ardoare ca această voință de solidaritate să unească tot mai mult comunitățile naționale și să se extindă la toate națiunile din lume, îndeosebi la cele mai sărace" (Discurs la ceremonia de bun-venit, 15 mai 1985). Însușindu-mi aceste afirmații, îndeosebi reînnoiesc apelul ca să se instaureze relații solidare între popoare, în așa fel încât toate să poată deveni părtașe și protagoniste ale unui proiect ordonat de dezvoltare integrală.

Doctrina socială a Biserică arată caracteristicile acestui progres și căile pentru a ajunge la el. Și eu m-am inserat pe urma acestui magisteriu aprofundând două tematici mari: îngrijirea creației și fraternitatea. De fapt, dezvoltarea, pentru a fi autentică și integrală, nu trebuie să jefuiască și să degradeze casa noastră comună și nu trebuie să lase la margini popoare sau grupuri sociale: toți, toți frați. Bogăția - să nu uităm asta - este o responsabilitate. Pentru aceasta cer să fie mereu trează atenția de a nu neglija națiunile mai dezavantajate, dimpotrivă, ca ele să fie ajutate să se ridice din condițiile lor de sărăcire. Aceasta este o cale maestră pentru a face în așa fel încât să se diminueze numărul celor care sunt constrânși să emigreze, adesea în condiții inumane și periculoase. Luxemburg, cu istoria sa specială, cu poziția sa geografică la fel de specială, cu mai puțin de jumătate din locuitori care provin din alte părți ale Europei și ale lumii, să fie ajutor și de exemplu în a indica drumul de întreprins pentru a primi și a integra migranți și refugiați. Și voi sunteți un model pentru acest lucru.

Din păcate, trebuie să se constate și să se ia în considerare reapariția, și în continentul european, de fracturi și de dușmănii care, în loc să se rezolve pe baza bunăvoinței reciproce, a tratativelor și a muncii diplomatice, ajung în ostilități deschise, cu rezultatul lor de distrugere și de moarte. Pare chiar că inima umană nu știe să păstreze mereu amintirea și că periodic se rătăcește și ajunge să parcurgă din nou căile tragice ale războiului. Suntem uituci în asta. Pentru a vindeca această scleroză periculoasă, care face să se îmbolnăvească grav națiunile și măresc conflictele și riscă să le arunce în aventuri cu costuri umane imense, reînnoind măceluri inutile, trebuie ridicată privirea în sus, trebuie ca viața zilnică a popoarelor și a guvernanților lor să fie animată de valori spirituale înalte și profunde. Aceste valori vor împiedica înnebunirea rațiunii și întoarcerea iresponsabilă de a face aceleași greșeli din timpurile trecute, agravate în plus de puterea tehnică mai mare de care se folosește acum ființa umană. Luxemburg este tocmai în centrul capacității de a face prietenie și de a evita aceste căi. Eu aș spune: este una dintre vocațiile voastre.

Ca Succesor al apostolului Petru, în numele Bisericii care - așa cum spunea Paul al VI-lea - este expertă în umanitate, sunt trimis și aici să mărturisesc că această limfă vitală, această forță mereu nouă de reînnoire personală și socială este evanghelia. Ea ne face să găsim simpatie printre toate națiunile, printre toate popoarele: simpatie, a simți la fel, a pătimi la fel. Evanghelia lui Isus Cristos, care singur este în măsură să transforme în profunzime sufletul uman, făcându-l capabil să realizeze binele și în situațiile cele mai dificile, să stingă urile și să reconcilieze părțile aflate în conflict. Fie ca toți, fiecare bărbat și fiecare femeie, în libertate deplină, să cunoască evanghelia lui Isus, care a reconciliat în Persoana sa pe Dumnezeu și pe om și care, cunoscând ce anume este în inima umană, poate să-i vindece rănile. Mereu pozitiv.

Alteță Regală, doamnelor și domnilor,

Luxemburg poate să arate tuturor avantajele păcii față de ororile războiului, ale integrării și ale promovării migranților față de segregarea lor - și, cu privire la asta, vă aduc multe mulțumiri: acel spirit de primire a migranților, precum și a le da o inserare în societatea voastră, asta îmbogățește -, binefacerile cooperării între națiuni în fața consecințelor nefaste ale împietririi pozițiilor și urmăririi egoiste și mioape sau chiar violente a propriilor interese. Și îmi permit să adaug un lucru. Am văzut procentul de nașteri: vă rog, mai mulți copii, mai mulți copii! Este viitorul. Nu spun mai mulți copii și mai puțini căței - asta o spun în Italia -, ci mai mulți copii!

De fapt, este o nevoie urgentă ca aceia care sunt investiți cu autoritate să se angajeze cu statornicie și răbdare în tratative oneste în vederea soluționării contrastelor, cu sufletul dispus să găsească niște compromisuri onorabile, care nu prejudiciază nimic și care în schimb pot construi pentru toți siguranță și pace.

"Pour servir", "Pentru a sluji": cu acest moto am venit între voi. El se referă direct și eminent la misiunea Bisericii, pe care Cristos, Domn făcut servitor, a trimis-o în lume așa cum Tatăl l-a trimis pe el. Dar permiteți-mi să vă amintesc că asta, slujirea, este și pentru fiecare dintre voi titlul înalt de noblețe. Slujirea este pentru voi misiunea principală, stilul de asumat în fiecare zi. Bunul Dumnezeu să vă dea să faceți asta mereu cu suflet bucuros și generos. Și cei care nu au credință să lucreze pentru frați, să lucreze pentru patrie, să lucreze pentru societate. Acesta este un drum pentru toți, mereu pentru binele comun!

Maria Mutter Jesu, Consolatrix afflictorum, Patrona Civitatis et Patriae Luxemburgensis să vegheze asupra Luxemburgului și asupra lumii și să dobândească de la Isus, Fiul său, pacea și orice bine.

Dumnezeu să binecuvânteze Luxemburgul! Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat