Ciofliceni: Pe drum cu Ilie. Exerciții spirituale pentru preoți la mănăstirea carmelită
Mănăstirea carmelită de la Ciofliceni poate fi comparată cu o oază de pace și de liniște, tulburată, totuși, din când în când de sunetul avioanelor care decolează sau aterizează la Otopeni, ca semn și îndemn că și sufletul omului, al preotului ar trebui să-și desfacă aripile pentru a se avânta spre culmea Muntelui Carmel, spre Dumnezeu, pentru ca apoi să coboare în sine și acolo, după spusele Sfântului Augustin, să-l descopere pe Dumnezeu și să fie cât mai aproape de Creator. În această atmosferă plină de divin au avut loc, în perioada 23-27 septembrie 2024, exercițiile spirituale pentru preoți care au creat o comuniune fraternă între păstorii de suflete din Arhidieceza de București, Dieceza de Iași și Dieceza de Chișinău, predicator fiind pr. Daniel Iacobuț, parohul Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași.
Pe drumul de întâlnire cu Dumnezeu care ni se revelează în "sunet de liniște adâncă" (1Rg 19,12), părintele predicator ni l-a propus drept însoțitor pe profetul Ilie, cel "plin de zel pentru Domnul Dumnezeul Sabaot" (1Rg 19,10.14), în persoana căruia am avut posibilitatea să ne descoperim pe noi înșine, cu toate speranțele și dezamăgirile noastre, cu temerile și curajul de care dăm dovadă în activitatea noastră zilnică, fiind îndemnați, în același timp, ca, indiferent de starea noastră sufletească și trupească, să rămânem mereu alături de Dumnezeu, cel care ne vorbește în cuvântul său, în tainele sale, în semenii noștri, singurul care nu dezamăgește niciodată. Dar și să urcăm pe munte ca, împreună cu Moise și Ilie, cu Petru, Iacob și Ioan, să contemplăm dumnezeirea Fiului lui Dumnezeu, strălucirea lui, sau să ieșim din peștera confortului nostru, din somnul oboselii noastre, pentru a simți din plin prezența lui Dumnezeu în viața noastră și a comunităților noastre.
Programul zilnic a fost astfel conceput încât să favorizeze acel "rămâi cu noi, Doamne" (Lc 24,22) al ucenicilor de pe drumul spre Emaus și să alterneze momentele de odihnă a trupului cu cele de înălțare a sufletului spre Dumnezeu în rugăciunea comunitară și personală, mai ales în Sfânta Liturghie de la miezul zilei, în meditații, în conversații și împărtășiri ale experiențelor din viața noastră de oameni și preoți.
Mă învăluie un profund sentiment de recunoștință față de Dumnezeu pentru aceste zile de har, pentru fiecare cuvânt ascultat și meditat - merinde pentru suflet - și pentru toate darurile primite de la bunătatea divină în aceste exerciții spirituale. Îi mulțumesc - și sunt sigur că fiecare dintre cei peste 30 de preoți care au avut parte de aceste exerciții spirituale fac același lucru - și pr. Daniel Iacobuț pentru că l-a adus în mijlocul nostru pe profetul Ilie prin meditațiile propuse și pentru ajutorul oferit cu iubire, inclusiv în predicile de la Sfânta Liturghie, în a-l simți cât mai aproape pe Dumnezeu.
Pr. Petru Ciobanu