Icoana anului pastoral 2024-2025
Tema noului an pastoral, "Discipoli misionari ai lui Cristos", este exprimată într-o manieră cu totul deosebită de icoana pictată de sr. Mădălina Toma de la Mănăstirea Clariselor din Roman. Imaginea plină de lumină și căldură a lui Cristos cel Înviat care înainte de a se înălța la dreapta Tatălui își binecuvântează discipolii și îi trimite în misiune va însoți nu numai deschiderea anului pastoral prin iconițele ce vor fi distribuite credincioșilor, ci și adunările liturgice din dieceza noastră prin afișul care va fi prezent în biserici. Pictura are cu siguranță mai multe niveluri de interpretare și mai multe perspective din care poate fi contemplată. Dorim să descoperim în aceste rânduri textele biblice la care face trimitere și care pot alimenta rugăciunea celor care o privesc.
Primul text biblic important este mandatul misionar al Domnului Înviat din finalul Evangheliei după Matei 28,18-20: "Apropiindu-se, Isus le-a vorbit: "Mi-a fost dată toată puterea în cer și pe pământ. Așadar, mergând, faceți discipoli din toate neamurile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-i să țină toate câte v-am poruncit! Și iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii!". Isus cel Înviat le-a dat ucenicilor săi întâlnire în Galileea pe muntele stabilit de el pentru a le încredința mandatul său misionar. El este Domnul cerului și a pământului pentru că a primit prin pătimirea, moartea și învierea sa puterea Tatălui său, pe Duhul iubirii și al vieții. Chipul senin și bucuros al lui Isus din icoană ilustrează minunat plinătatea iubirii și a vieții redobândite prin Înviere. Precum odinioară discipolilor, el ne dă și nouă astăzi aceeași misiune: de a merge asemenea lui spre frații săi și spre frații noștri pentru a le vesti bucuria evangheliei, pentru a le spune că sunt fii iubiți ai Tatălui și că pot deveni discipoli trăind din plin botezul lor. Această misiune nu îi privește doar pe apostoli sau pe urmașii lor, episcopii, sau pe colaboratorii lor, preoții și diaconii, ci este misiunea tuturor celor botezați. Iar împlinirea acestei misiuni este strâns legată de prezența continuă a lui Cristos între noi: "Iată eu sunt cu voi!". Isus cel Înviat este "Dumnezeu cu noi", care ne asigură de însoțirea sa pe drumul misiunii noastre. Lumina care izvorăște din rănile mâinilor Domnului ne trimite cu gândul tocmai la puterea harului sfințitor care este dăruit în Biserică tuturor celor care cred și își trăiesc botezul și, implicit, misiunea. Mâinile Domnului sunt ridicate atât în semn de rugăciune cât și de binecuvântare, oferind ocrotire Bisericii sale dar și indicându-i orizontul vast al misiunii sale (cf. Luca 24, 50-51). De asemenea aceste mâini din icoană cuprind și traseul unui drum abia schițat, pentru a ne sugera astfel calea misiunii fiecărui discipol, o cale de-a lungul căreia va întâlni alți oameni căutători de Dumnezeu.
"Aduceți rod și fiți discipolii mei" (Ioan 15,8) este citatul evanghelic care însoțește tema noului an pastoral. Aceste cuvinte ale Mântuitorului provin din parabola viței de vie și a mlădițelor din evanghelia după Ioan și ne invită și pe noi să rămânem strâns uniți cu Domnul pentru a putea primi cu adevărat învățătura sa și pentru a aduce roade de credință și iubire în viața de zi cu zi. Icoana anului pastoral are în prim plan această imagine prin vița de vie care își află rădăcinile în persoana lui Isus și își ramifică mlădițele pline de rodul strugurilor spre ucenicii din jurul Mântuitorului. Textul biblic mai amplu ne poate ajuta să înțelegem mai bine misiunea primită de la Isus: "În aceasta a fost glorificat Tatăl meu, ca să aduceți rod și să fiți discipolii mei. Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine, așa v-am iubit și eu pe voi. Rămâneți în iubirea mea!" (Ioan 15, 8-9). Acest text ne arată ce înseamnă a deveni discipolii Domnului: a învăța de la el să fim fiii iubiți ai Tatălui ceresc și a le vesti celorlalți că sunt și ei chemați la această identitate de fii și frați în Domnul Isus.
"Secerișul este mare, însă lucrătorii sunt puțini. Rugați-l deci pe Domnul secerișului să trimită lucrători la secerișul lui!" (Matei 9,37-38). Aceste cuvinte ale Domnului reprezintă izvorul de inspirație pentru imaginea lanului de grâu din spatele figurii lui Isus din icoană. Îndemnul Mântuitorului la rugăciune ne dezvăluie că misiunea se înrădăcinează în relația profundă cu Domnul secerișului, într-o viață de ascultare și împlinire a voinței Tatălui ceresc. Cine se roagă privește lumea noastră ca un seceriș matur, observând grâul copt și bun pentru a fi cules și se bucură să participe la misiunea Domnului. Prima parte a anului pastoral corespunde cu anul rugăciunii pe care Biserica universală ni-l propune drept pregătire pentru Jubileul Speranței din 2025. De fapt, nu poate să existe o misiune rodnică fără să fie înrădăcinată în rugăciune. Iar imaginea din icoană a holdelor de grâu și a viței de vie ne sugerează rugăciunea prin excelență a creștinului prin care se înrădăcinează în Cristos, Sfânta Liturghie și Sfânta Împărtășanie.
Icoana noului an pastoral este așadar ca o fereastră luminoasă care ne permite să întrezărim bogăția Cuvântului lui Dumnezeu și puterea lui de a ne transforma în discipoli misionari ai evangheliei. Sperăm ca toți credincioșii care vor primi iconița sau vor admira icoana în bisericile noastre să găsească în ea hrană pentru viața și misiunea lor de creștini.
Sr. Iuliana Neculai, NDS
* * *
Afișul printabil pentru Anul pastoral 2024-2025 poate fi descarcăt de aici.