Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Scrisoarea Sfântului Părinte Francisc adresată Colegiului Cardinalilor

Iubiți frați,

De zece ani am demarat reforma Curiei Romane și, prin constituția apostolică Praedicate Evangelium, s-a stabilit noua organizare a Sfântului Scaun, precizându-i principiile conducătoare și finalitățile. Ecclesia semper reformanda: acesta a fost spiritul care a animat reforma, cu scopul de a garanta ca întreaga Curie Romană să-l ajute pe Succesorul lui Petru în exercitarea funcției sale pastorale supreme pentru binele și slujirea Bisericii universale și a Bisericilor particulare.

Dacă această actualizare reprezintă o mărturie de vitalitate și de har, cunoaștem dedicarea și trudele femeilor și ale bărbaților angajați să se adapteze la această mișcare de reînnoire. Vouă, frați cardinali, în funcția de a-l asista pe Pontiful Roman în conducerea Bisericii universale, v-a revenit să-i însoțiți pe cei care au fost implicați în acest proces de transformare.

În pofida dificultăților și, uneori, a acelei tentații de imobilism și rigiditate în fața schimbării, multe au fost rezultatele obținute în acești ani. Vă mulțumesc pentru ajutorul pe care l-ați dat și continuați să-l dați. Cu aceste premise, vreau acum în mod deosebit să abordez din nou una dintre temele care a caracterizat mai mult congregațiile generale înainte de conclav: reforma economică a Sfântului Scaun. Anii care au trecut au demonstrat că cererile de reformă solicitate în trecut de atâția exponenți în Colegiul Cardinalilor au fost clarvăzătoare și au permis să se dobândească o conștientizare mai mare a faptului că resursele economice aflate în slujba misiunii sunt limitate și trebuie gestionate cu rigoare și seriozitate pentru ca eforturile celor care au contribuit la patrimoniul Sfântului Scaun să nu fie risipite.

Din aceste motive, este necesar acum un efort ulterior din partea tuturor pentru ca un "deficit zero" să nu fie numai un obiectiv teoretic, ci o țintă realizabilă efectiv. Reforma a pus bazele pentru realizarea de politici etice care să permită îmbunătățirea profitului economic al patrimoniului existent. La asta se adaugă exigența ca fiecare instituție să se străduiască pentru a repera resurse externe pentru propria misiune, devenind exemplu al unei gestionări transparente și responsabile în slujba Bisericii.

Pe versantul reducerii costurilor, trebuie dat un exemplu concret pentru ca slujirea noastră să fie realizată cu spirit de esențialitate, evitând superfluul și selecționând bine prioritățile noastre, favorizând colaborarea reciprocă și sinergiile. Trebuie să fim conștienți că astăzi suntem în fața unor decizii strategice de asumat cu mare responsabilitate, pentru că suntem chemați să garantăm viitorul misiunii.

Instituțiile Sfântului Scaun au mult de învățat de la solidaritatea familiilor bune. Așa cum în aceste familii cei care se bucură de o bună situație economică vin în ajutorul membrilor mai nevoiași, entitățile care înregistrează un progres ar trebui să contribuie la acoperirea deficitului general. Asta înseamnă a avea grijă de binele comunității noastre, acționând cu generozitate, în sensul evanghelic al termenului, ca fundament indispensabil pentru a cere generozitate și în exterior.

În concluzie, vă cer să primiți acest mesaj cu curaj, spirit de slujire și să susțineți cu convingere, lealitate și generozitate reformele care sunt în desfășurare, contribuind în mod propunător cu cunoștințele și experiențele voastre la procesul de reformă. Fiecare dintre instituțiile Sfântului Scaun formează cu toate celelalte un unic trup: prin urmare, colaborarea autentică și cooperarea spre unica țintă, binele Bisericii, reprezintă o condiție esențială a slujirii noastre.

Cu acest spirit și această conștiință vă cer să însoțiți cu fidelitate și încredere munca noastră.

Din Vatican, 16 septembrie 2024

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat