Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": A te ruga astăzi. O provocare de depășit

La Editura "Sapientia" a apărut de curând cartea A te ruga astăzi. O provocare de depășit, scrisă de cardinalul Angelo Comastri și tradusă în limba română de Paula Bordei. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", în formatul 14Ś20 cm, are 80 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Acesta este primul volum din seria de 8 care vor apărea în seria "Note despre rugăciune", ediție îngrijită de Dicasterul pentru Evanghelizare, Secțiunea pentru problemele fundamentale ale evanghelizării în lume. Toate volume sunt prefațate de Papa Francisc.

Redăm în continuare prefața pontifului.

Rugăciunea este suflul credinței, este expresia sa cea mai proprie. Ca un strigăt tăcut care iese din inima celor care cred și se încredințează lui Dumnezeu. Nu este ușor să găsim cuvinte pentru a exprima această taină. Cât de multe definiții ale rugăciunii putem culege de la sfinții și maeștrii spiritualității, precum și din reflecțiile teologilor! Totuși, ea se lasă întotdeauna descrisă numai în simplitatea celor care o trăiesc. Domnul, pe de altă parte, ne-a avertizat că, atunci când ne rugăm, nu trebuie să risipim cuvintele, amăgindu-ne că vom fi auziți. El ne-a învățat mai degrabă să preferăm tăcerea și să ne încredințăm Tatălui, care știe de ce avem nevoie chiar înainte să i-o cerem (cf. Mt 6,7-8).

Jubileul ordinar din 2025 bate la ușă. Cum ne putem pregăti pentru acest eveniment atât de important pentru viața Bisericii dacă nu prin rugăciune? Anul 2023 a fost rezervat pentru redescoperirea învățăturilor conciliare, cuprinse mai ales în cele patru Constituții ale Conciliului al II-lea din Vatican. Este un mod de a păstra vie recomandarea pe care Părinții reuniți în Conciliu au dorit să o pună în mâinile noastre, astfel încât, prin punerea ei în aplicare, Biserica să își întinerească fața și să proclame frumusețea credinței bărbaților și femeilor din timpul nostru într-un limbaj adecvat.

Acum este momentul să ne pregătim pentru anul 2024, care va fi dedicat în întregime rugăciunii. Într- adevăr, în timpurile noastre, se simte tot mai mult nevoia cultivării unei spiritualități adevărate, capabilă să răspundă marilor întrebări care apar în fiecare zi în viața noastră, provocate și de un scenariu mondial care nu este cu siguranță senin. Criza ecologico-economico-socială, agravată de recenta pandemie; războaiele, în special cel din Ucraina, care seamănă moarte, distrugere și sărăcie; cultura indiferenței și a lepădării de ceea ce nu mai e util, care tinde să înăbușe aspirațiile de pace și solidaritate și să-l dea la o parte pe Dumnezeu din viața personală și socială... Aceste fenomene se combină pentru a genera un climat greu, care îi împiedică pe atât de mulți oameni să trăiască cu bucurie și seninătate. De aceea, este necesar ca rugăciunea noastră să se ridice cu mai multă insistență către Tatăl, pentru ca el să audă glasul celor care se îndreaptă către el cu încrederea de a fi ascultați.

Acest an dedicat rugăciunii nu afectează în niciun fel inițiativele pe care fiecare Biserică în parte consideră că trebuie să le planifice pentru angajamentul său pastoral cotidian. Dimpotrivă, reamintește fundamentul pe care diferitele planuri pastorale ar trebui să se dezvolte și să-și găsească consistența. Este un timp în care, atât personal, cât și comunitar, se poate redescoperi bucuria rugăciunii în varietatea formelor și expresiilor. Un timp semnificativ pentru a crește certitudinea credinței noastre și încrederea în mijlocirea Fecioarei Maria și a sfinților. Pe scurt, un an în care să experimentăm aproape o "școală de rugăciune", fără a lua nimic de la sine înțeles sau evident, mai ales în ceea ce privește modul nostru de a ne ruga, dar însușindu-ne în fiecare zi cuvintele ucenicilor când i-au cerut lui Isus: "Doamne, învață-ne să ne rugăm!" (cf. Lc 11,1).

În acest an suntem invitați să devenim mai umili și să facem loc rugăciunii care se revarsă de la Duhul Sfânt. El este cel care știe cum să pună cuvintele potrivite în inimile noastre și pe buzele noastre pentru a fi auzite de Tatăl. Rugăciunea în Duhul Sfânt este cea care ne unește cu Isus și ne permite să aderăm la voința Tatălui. Duhul Sfânt este Maestrul interior care ne arată calea; datorită lui, rugăciunea unei singure persoane poate deveni rugăciunea întregii Biserici și viceversa. Nimic nu-i face pe creștini să se simtă uniți ca familia lui Dumnezeu precum rugăciunea în Duhul Sfânt, care știe să recunoască nevoile fiecăruia pentru a le face să devină invocarea și mijlocirea tuturor.

Sunt sigur că episcopii, preoții, diaconii și cateheții vor găsi în acest an modalitățile cele mai potrivite pentru a pune rugăciunea la baza proclamării speranței pe care Jubileul 2025 intenționează să o facă să răsune în aceste timpuri tulburi. Contribuția persoanelor consacrate, în special a comunităților de viață contemplativă, va fi foarte valoroasă în acest sens. Sper ca în toate sanctuarele lumii, locuri privilegiate pentru rugăciune, să crească inițiativele pentru ca fiecare pelerin să poată găsi o oază de seninătate și să plece cu inima plină de mângâiere. Fie ca rugăciunea personală și comunitară să devină neîncetată, fără întrerupere, conform voinței Domnului Isus (cf. Lc 18,1), pentru ca împărăția lui Dumnezeu să se extindă și evanghelia să ajungă la fiecare persoană care cere iubire și iertare.

Pentru a facilita acest An al Rugăciunii, au fost elaborate o serie de texte scurte care, prin simplitatea limbajului lor, vor ajuta la pătrunderea în diferitele dimensiuni ale rugăciunii. Le mulțumesc autorilor pentru contribuția lor și pun cu bucurie aceste "Note" în mâinile dumneavoastră, pentru ca fiecare să redescopere frumusețea de a se încredința Domnului cu smerenie și bucurie. Și nu uitați să vă rugați și pentru mine.

Papa Francisc

*

Lista celor 8 volume din seria "Note despre rugăciune"

1. A te ruga astăzi, o provocare de depășit, scrisă de cardinal Angelo Comastri, arhipreot emerit al Bazilicii Papale "Sfântul Petru" din Vatican și vicar general emerit al Sanctității Sale pentru Cetatea Vaticanului.

2. Rugăciunea cu Psalmii, scrisă de cardinal Gianfranco Ravasi, unul dintre cei mai renumiți scriitori internaționali pe teme biblice. Fost președinte al Consiliului Pontifical pentru Cultură, el prezidează Curtea Neamurilor.

3. Rugăciunea lui Isus, scrisă de Juan López Vergara, biblist, fost președinte al Asociației Bibliștilor din Mexic, profesor la Instituto B?blico Católico din Guadalajara și membru al Echipei Naționale de Animație Biblică.

4. Rugăciunea cu sfinții și păcătoșii, scrisă de părintele Paul Brendan Murray, dominican irlandez, teolog și profesor de literatură mistică la Universitatea Pontificală "Sfântul Toma de Aquino" din Roma.

5. Parabolele rugăciunii, scrisă de Monseniorul Antonio Pitta, biblist și profesor la Universitatea Pontificală Lateran. Specialist în Noul Testament, este și președinte al Asociației Biblice Italiene.

6. Biserica în rugăciune, scrisă de călugări certozini care trăiesc în diferite mănăstiri din Brazilia, Argentina, Coreea de Sud și Statele Unite. Fondată de Sfântul Bruno în 1084, acești călugări consacrați sunt dedicași rugăciunii, în tăcere, în comunitate.

7. Rugăciunea Mariei cu sfinții care au întâlnit-o, scrisă de sora Catherine Aubin, dominicană, licențiată în psihologie și teologie.

8. Rugăciunea pe care ne-a învățat-o Isus: "Tatăl nostru", scrisă de părintele Ugo Vanni, teolog și exeget, unul dintre cei mai mari experți în Apocalips. A predat exegeza Noului Testament la Universitatea Pontificală Gregoriană și la Institutul Biblic Pontifical.

* * *

A te ruga astăzi. O provocare de depășit
Angelo Comastri, Ed. "Sapientia", 2024, ISBN 978-606-578-562-5, 14Ś20 cm, 80 p., 15 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

*

De la Librăria "Sapientia":

  • prin poștă: Librăria "Sapientia", Str. Th. Văscăuțeanu, nr. 6; 700462-Iași
  • prin e-mail: sapientia@itrc.ro
  • prin telefon: 0754.826.814
  • prin website (online): www.editurasapientia.ro sau www.librariasapientia.ro
  • direct din Librăria "Sapientia" din Iași (incinta Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)
  • sau la librăriile catolice partenere

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat