Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc
în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore

(2-13 septembrie 2024)

Sfânta Liturghie

(Platoul Taci Tolu, Dili, 10 septembrie 2024)

© Vatican Media
"Un copil ni s-a născut, un fiu ni s-a dat nouă" (Is 9,5).

Acestea sunt cuvintele cu care profetul Isaia se adresează, în prima lectură, locuitorilor din Ierusalim, într-un moment prosper pentru cetate, caracterizat însă, din păcate, și de o mare decadență morală.

Există atâta bogăție, dar bunăstarea îi orbește pe cei puternici, îi înșală că sunt suficienți pentru ei înșiși, că nu au nevoie de Domnul, iar prezumția lor îi face să fie egoiști și nedrepți. Pentru aceasta, chiar dacă sunt atâtea bunuri, săracii sunt abandonați și îndură foamea, infidelitatea se răspândește și practica religioasă se reduce tot mai mult la pură formalitate. Fațada înșelătoare a unei lumi la prima vedere perfecte ascunde astfel o realitate mult mai întunecată, mult mai dură și cruntă, în care există atâta nevoie de convertire, de milostivire și de vindecare.

De aceea profetul vestește concetățenilor săi un orizont nou, pe care Dumnezeu îl va deschide în fața lor: un viitor de speranță, un viitor de bucurie, unde samavolnicia și războiul vor fi înlăturate pentru totdeauna (cf. Is 9,1-4). Va face să răsară pentru ei o lumină mare (cf. v. 1) care îi va elibera de întunericul păcatului de care sunt oprimați și va face asta nu cu puterea armatelor, a armelor sau a bogățiilor, ci prin darul unui fiu (cf. v. 5-6).

Să ne oprim să reflectăm asupra acestei imagini: Dumnezeu face să strălucească lumina sa care mântuiește prin darul unui fiu.

În orice loc nașterea unui copil este un moment luminos, un moment de bucurie și de sărbătoare, și uneori trezește și în noi dorințe bune, să ne reînnoim în bine, să ne întoarcem la puritate și la simplitate. În fața unui nou-născut, chiar și inima cea mai împietrită se încălzește și se umple de duioșie. Fragilitatea unui prunc aduce mereu un mesaj așa de puternic, încât atinge și sufletele cele mai împietrite, aducând cu sine mișcări și propuneri de armonie și de seninătate. Este minunat, fraților și surorilor, ceea ce se întâmplă la nașterea unui copil!

Apropierea lui Dumnezeu este printr-un copil. Dumnezeu se face prunc. Și nu numai pentru a ne uimi și a ne înduioșa, ci și pentru a ne deschide la iubirea Tatălui și a ne lăsa plăsmuiți de ea, ca să poată vindeca rănile noastre, a rezolva disensiunile noastre, a repune ordine în existența noastră.

În Timorul de Est este frumos, pentru că sunt atâția copii: sunteți o țară tânără în care în fiecare colț se simte pulsând, explodând viața. Și acesta este un cadou, un dar mare: de fapt, prezența atâtor tineri și a atâtor copii reînnoiește constant energia noastră și viața noastră. Dar și mai mult este un semn, pentru că a face spațiu copiilor, celor mici, a-i primi, a-i îngriji și a ne face și noi mici în fața lui Dumnezeu și unii în fața altora sunt tocmai atitudinile care ne deschid la acțiunea Domnului. Făcându-ne copii, permitem acțiunea lui Dumnezeu în noi.

Astăzi o venerăm pe Sfânta Fecioară Maria ca Regină, adică mama unui Rege, Isus, care a voit să se nască mic, să se facă fratele nostru, cerând "da"-ul unei tinere umile și fragile (cf. Lc 1,38).

Maria a înțeles asta, până acolo încât a ales să rămână mică toată viața, să se facă tot mai mică, slujind, rugându-se, dispărând pentru a-i face loc lui Isus, chiar și atunci când acest lucru a costat-o mult.

De aceea, dragi frați, dragi surori, să nu ne fie frică să ne facem mici în fața lui Dumnezeu și unii în fața celorlalți, să nu ne fie frică să pierdem viața noastră, să dăruim timpul nostru, să revedem programele noastre și să redimensionăm atunci când este necesar și proiectele noastre, nu pentru a le diminua, ci pentru a le face și mai frumoase prin dăruirea de noi înșine și prin primirea celorlalți.

Toate acestea sunt simbolizate foarte bine de două coliere tradiționale foarte frumoase din această țară: Kaibauk și Belak. Amândouă sunt din metal prețios. Înseamnă că sunt importante!

Primul simbolizează coarnele bivolului și lumina soarelui și se pune sus, ca ornament al frunții, precum și în vârful locuințelor. El vorbește despre forță, despre energie și despre căldură și poate reprezenta puterea lui Dumnezeu, care dăruiește viața. Dar nu numai atât: de fapt, pus la nivelul capului și în vârful caselor, ne amintește că, având lumina cuvântului Domnului și forța harului său, și noi putem coopera cu alegerile și acțiunile noastre la marele plan al răscumpărării.

Apoi, al doilea, Belak, care se pune pe piept, este complementar la primul. Amintește strălucirea delicată a lunii, care reflectă cu umilință, noaptea, lumina soarelui, învăluind fiecare lucru cu o fluorescență ușoară. Vorbește despre pace, despre fertilitate, despre dulceață și simbolizează duioșia mamei, care cu reflexiile delicate ale iubirii sale face ceea ce atinge luminos de aceeași lumină pe care o primește de la Dumnezeu.

Kaibauk și Belak, forță și duioșie de Tată și de Mamă: așa manifestă Domnul regalitatea sa, făcută caritate și milostivire.

Și atunci să cerem împreună, în această Euharistie, fiecare dintre noi, ca femei și bărbați, ca Biserică, societate, să știm să reflectăm în lume lumina puternică, lumina duioasă a Dumnezeului iubirii, a acelui Dumnezeu care, așa cum ne-am rugat în psalmul responsorial, "ridică pe cel slab din țărână, înalță din mizerie pe cel sărac, pentru a-l așeza printre principi [...]" (Ps 113,7-8).

* * *

Iubiți frați și surori,

M-am gândit mult: Care este cel mai bun lucru pe care îl are Timor? Santalul? Pescuitul? Nu acesta este cel mai bun lucru. Cel mai bun lucru este poporul său. Nu pot să uit oamenii de la marginile străzii, cu copiii. Câți copii aveți! Poporul, care cel mai bun lucru pe care-l are este zâmbetul copiilor săi. Și un popor care îi învață pe copii să zâmbească este un popor care are viitor.

Dar fiți atenți! Pentru că mi-au spus că în unele plaje vin crocodilii; crocodilii vin înotând și au mușcătura mai puternică decât ne putem aștepta. Fiți atenți! Fiți atenți la acei crocodili care vor să vă schimbe cultura, care vor să vă schimbe istoria. Rămâneți fideli. Și nu vă apropiați de acei crocodili, pentru că mușcă, și mușcă mult.

Vă urez pacea. Vă urez să continuați să aveți mulți copii: ca zâmbetul acestui popor să fie copiii săi! Îngrijiți-vă de copiii voștri; dar îngrijiți-vă și de bătrânii voștri, care sunt amintirea acestei țări.

Mulțumesc, multe mulțumiri pentru caritatea voastră, pentru credința voastră. Mergeți înainte cu speranță!

Și acum să-i cerem Domnului să ne binecuvânteze pe toți și apoi vom cânta un cântec la Fecioara Maria.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat