|
© Vatican Media |
Încheierea întâlnirii ecumenice de spiritualitate ortodoxă la Bose
Vasile din Cezareea, un om de comuniune
de Charles de Pechpeyrou
"De ce Vasile a fost definit «cel Mare»? Pentru scrierile sale teologice? Pentru trăinicia pe care a demonstrat-o în exercitarea slujirii sale episcopale? Pentru numeroasele comunități pe care le-a condus cu înțelepciune? Pentru nenumăratele raporturi pe care le-a întreținut cu Bisericile? Poate că și pentru asta, dar în realitate, cred că Vasile este mare pentru că s-a făcut mic în fața Cuvântului": aceasta a subliniat sora Lisa Cremaschi la sfârșitul celui de-a XXX-a Întâlniri ecumenice internaționale de spiritualitate ortodoxă, încheiată vineri, 6 septembrie 2024, la Comunitatea din Bose, dedicată tocmai lui Vasile din Cezareea. În comunicarea sa finală, călugărița a reparcurs "drumul acestor patru zile de studiu intens și confruntare între creștini care provin din Biserici diferite" - focalizate îndeosebi asupra învățăturii spirituale a Părintelui Bisericii, asupra angajării sale ecleziale și asupra activității sale în domeniul social - propunând un rezumat al contribuțiilor participanților.
Părintele Agapie Corbu, a afirmat îndeosebi călugărița din Bose, "ne-a descris elementele fundamentale pentru a trăi în prezența Domnului: ne-distragerea, amintirea neîncetată, aducerea de mulțumire, elemente care au caracterizat viața lui Vasile în anii tinereții".
La rândul său, arhimandritul Filaret (Voloshyn) a repropus problema raportului dintre singurătate și comunitate. "Știm bine - a subliniat în această privință sora Cremaschi - mai ales noi care trăim viața monastică cenobitică, faptul că nu există viață comunitară fără dimensiunea singurătății. Dacă Vasile în foarte vestita Regula lungă 7 denunță inconvenientele vieții solitare, se ridică în realitate împotriva unei forme de eremitism extrem. Dacă este adevărat că scopul vieții comunitare este înmulțirea iubirii care este depusă ca germen în noi încă de la zămislirea noastră, Regula lungă 6 prezintă un elogiu al vieții «deoparte»".
În timpul lucrărilor, maica Filofteea Ioannidou a schițat cele care ar trebui să fie caracteristicile proprii ale celui care desfășoară slujirea de a prezida o comunitate: blândețea modurilor, umilință, milostivire, capacitate de discernământ, vigilență. "Dar mai ales - a reafirmat sora Lisa - priorul/priora trebuie să devină un exemplu luminos, mărturie a prezenței lui Cristos, care învață mai mult cu viața sa decât cu cuvintele. Nu este un maestru sau un director spiritual, ci un părinte, o maică ce generează la viața în Cristos".
"Comunitatea trăiește în lume, în această lume, într-un context istoric și social precis. Vasile recurge la cuvânt (să ne gândim la omiliile adresate bogaților) și la gesturi concrete față de cei din urmă din timpul său: bolnavi, orfani, săraci", a afirmat de asemenea călugărița. Despre aceasta a vorbit o altă raportoare, sora Marie Ricard. Vasile urmează exemplul altora care deja au organizat în bisericile lor ospicii pentru săraci. El însuși, în acea perioade a foametei mari care a lovit Capadocia, și-a luat un șorț și a început să împartă supă celor săraci.
"În fața autorităților din această lume, ne-a arătat părintele Nicu Dumitrașcu, Vasile trăiește libertatea celui care nu are nimic de pierdut pentru că a părăsit deja toate pentru a-l urma pe Domnul", a amintit de asemenea sora Lisa Cremaschi. Părintele Bisericii "nu se lasă înfricoșat de puterea umană pentru că trăiește în frica de Dumnezeu și sub călăuzirea Duhului găsește curajul lui parresia, al unui cuvânt adevărat, autentic, sincer".
La rândul său, părintele Amfilochios s-a întrebat "cum poate activitatea ecumenică a lui Vasile cel Mare să lumineze problema diviziunii și drumul spre unitatea și comuniunea euharistică deplină". În această privință a găsit în opera lui Vasile câteva idei fundamentale pentru a regăsi unitatea creștinilor: acordul în credința ortodoxă, sinodalitatea și dialogul carității.
Comunicarea finală a episcopului Maxim (Vasilijeviæ) a încercat să schițeze aportul lui Vasile pentru Biserici și pentru lumea de astăzi. "Desigur, provocările pe care noi trebuie să le înfruntăm sunt diferite față de cele din secolul al IV-lea - a comentat călugărița din Bose - dar înțelepciunea și discernământul acestui mare Părinte în abordarea diferitelor domenii ale științei, inclusiv științele naturale și umane, insistența sa asupra dimensiunii comunitare ca antidot la individualism și la o viață centrată pe propriul eu au încă multe să ne învețe".
În sfârșit, sora Lisa Cremaschi a aplaudat conținuturile conferințelor, evidențiind că "a exista mereu o deschidere la ceea ce trăim sau ceea ce am putea să trăim noi creștinii în acest timp al nostru. Ascultarea față de Cuvânt, imitarea lui Cristos și viața în Duh, păstrarea amintirii lui Dumnezeu și vigilența toate sunt elemente ale vieții spirituale pentru fiecare credincios în orice situație și în orice timp".
(După L'Osservatore Romano, 6 septembrie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu