|
© Vatican Media |
Papa Francisc cu iezuiții din Indonezia, Spadaro: impresionat de atâția tineri
de Salvatore Cernuzio
Mai întâi autoritățile politice și civile ale țării, apoi membrii Societății lui Isus locale. Printre primele întâlniri ale lui Francisc la Jakarta, capitala indoneziană primă etapă a călătoriei lungi în sud-estul asiatic și în Oceania (2-13 septembrie) nu putea lipsi întâlnirea cu ușile închise cu confrații iezuiți, tradiție de mulți ani din fiecare călătorie apostolică. Papa a primit 200, din cei 320 prezenți în tot arhipelagul, astăzi pe la 11.30 în salonul din nunțiatura apostolică, unde ieri a îmbrățișat săraci, orfani, refugiați și bătrâni.
Întrebări și răspunsuri, destăinuiri, glume
Întâlnirea a durat o oră și, ca întotdeauna, a fost ritmată de un dialog spontan cu întrebări și răspunsuri, destăinuiri personale și câteva glume. "O întâlnire relaxată, profundă și acută" o sintetizează părintele Antonio Spadaro, sub-secretar al Dicasterului pentru Cultură și Educație și membru al suitei papale, prezent la întâlnire. "A fost un moment familial, ca în general", explică iezuitul, jurnalistul și teologul, la mass-media vaticane. "Papa Francisc este mereu foarte relaxat, se simte în familie, așadar este în măsură să dea primele feedback-uri ale vizitei". Cu confrații indonezieni, îndeosebi, a exprimat surprinderea și bucuria sa văzând atâția tineri: "Este probabil lucrul care m-a impresionat mai mult, Sfântul Părinte a observat cât de tineri sunt iezuiții prezenți în formare în Indonezia".
Temele dialogului, înculturării, discernământului și rugăciunii
Au fost numeroase temele tratate în colocviu: "Papa a vorbit despre Societate, despre importanța discernământului și a rugăciunii. Cei mai tineri l-au întrebat unde găsește timpul pentru a se ruga și el a relatat câteva anecdote", explică Spadaro. Teme care sunt toate împletite cu alte teme importante în această țară "cum ar fi dialogul interreligios sau înculturarea, asupra căreia a insistat foarte mult". Nu au lipsit aluzii la propriile experiențe personale și glume de bun gust; ca aceea rostită de pontif la încheierea întâlnirii: "Iată, a venit poliția să mă ia".
Program închis
"Papei îi place să vorbească împreună cu confrații, cu destindere și în mod liber și spontan, dar are ritmuri precise". După activitățile de dimineață la Palatul prezidențial Istana Negara, după-amiază Francisc va trăi de fapt alte două întâlniri prevăzute de program: la 16.30 cea cu episcopii, preoții, diaconii, consacrații, seminariștii și cateheții în catedrale "Stăpâna Noastră Ridicată la Cer"; la 17.35 îi va vedea pe tinerii din rețeaua Scholas Occurrentes în Casa Tineretului "Grha Pemuda".
Importanța tinerilor și contribuția creștinilor
Tocmai tinerii și contribuția lor la binele comun și la prezentul și la viitorul lumii sunt una din temele cheie ale întregii călătorii apostolice a 45-a. Primul contact al lui Jorge Mario Bergoglio cu noile generații indoneziene a avut loc așadar prin intermediul iezuiților care sunt în formare: "O Societate a lui Isus tânără care spune și o Biserică tânără", comentează părintele Spadaro. "Francisc - adaugă el - iubește acele Biserici pe care eu le definesc zero virgulă (0,...%). Aici suntem la 3%, așadar un procent mic din populație, însă sunt 8 milioane și există o prezență semnificativă în cadrul țării. Obiectivul creștinului - mai subliniază el - este oricum să contribuie la creșterea țării, să fie ca drojdia amestecată cu aluatul, acest lucru este cu adevărat important pentru papa. Mesajul pentru creștini este ca să colaboreze pe deplin la binele comun, dincolo de numere; pentru Sfântul Părinte ceea ce contează este vivacitatea, capacitatea generativă".
Privire la realitate și la căutarea viitorului
Din toată întâlnirea - prima din cele trei cu Societatea lui Isus programate în călătorie (celelalte două se vor ține la Dili și Singapore) - ceea ce a rămas mai imprimat pentru părintele Antonio Spadaro este "privirea" lui Francisc. "Fie în această întâlnire de azi dimineață dar și în celelalte avute până acum. Papa Francisc vede în această țară o posibilitate, posibilitatea armoniei în cadrul unui context pluralist. Și președintele vorbea astăzi despre armonie și pluralism. Cred că aici este o speranță pentru un viitor așa de amenințat, într-un moment în care lumea este împărțită și despicată. Așadar, sunt ochi, cei ai papei foarte deschiși la realitate și la căutarea unui viitor".
(După Vatican News, 4 septembrie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu