Luncani: Exerciții spirituale pentru tineri, despre prietenia cu Isus
În perioada 18-22 august 2024, la Mănăstirea Carmelitană din Luncani s-au desfășurat exercițiile spirituale pentru tineri cu tema: "V-am numit pe voi prieteni" (In 15,15). Exercițiile au fost propuse de echipa vocațională a CRSM (Conferința Română a Superioarelor Majore) în colaborare cu CSMR (Conferința Superiorilor Majori din România).
Aceste zile de rugăciune le-au permis tinerilor prezenți să aprofundeze tema rugăciunii din trei perspective: rugăciunea ca întâlnire, cunoaștere și transformare. Sub îndrumarea mentorilor spirituali, sr. Lucia Vârgă, SP, sr. Cornelia Vîrgă, FCJ, și pr. Lucian Dumea, OFMCap, tinerii au pornit într-o călătorie a cunoașterii de sine purtând în inimă cuvintele Mântuitorului: "V-am numit pe voi prieteni" (In 15,15).
Primele meditații au avut la bază întâlnirea cu Cristos în rugăciune, continuând cu o serie de reflecții cu trimitere la viața cotidiană. Tinerii au avut drept model personaje din Sfânta Scriptură, precum Zaheu sau Bartimeu, în ale căror ipostaze aceștia s-au putut regăsi în parcursul lor spiritual. Pentru a aprofunda ideea de rugăciune așa cum ne-o revelează cuvântul, participanții au avut ocazia, pornind de la două versete, să se lase atinși de puterea relației dintre om și Creator.
Următoarea oprire a fost asupra rugăciunii drept cale de cunoaștere, având întâmplarea lui Naaman ca model de reflecție asupra dualității regăsite în fiecare persoană - prezența calităților și a slăbiciunilor chiar și în viața de rugăciune. Ca în orice experiență de cunoaștere, și în acest parcurs folosim simțurile, care ne pot aduce mai aproape sau ne pot îndepărta de o rugăciune autentică. Interiorizarea devine, astfel, o unitate a întregii ființe - trup, suflet, minte - care se concretizează într-o relație cu Dumnezeu. Un mic popas a fost în fața rugăciunii Psalmilor, care fac trecerea de la gândirea umană la cea a Creatorului și ne pun în comuniune cu ceilalți oameni. Având aceste idei în minte, tinerii au răspuns cu bucurie la invitația de a adresa o scrisoare prietenului lor, Isus, și de a compune un psalm urmând cele patru direcții vizate: adresarea către Dumnezeu, lauda, prezentarea situației personale, cererea.
După întâlnirea și cunoașterea lui Isus în ipostaza de prieten, urmează transformarea, drept rod al rugăciunii ca prezență. Tinerii au avut în față imaginea lui Dumnezeu care creează și reînnoiește omul prin suflarea lui de viață. O idee esențială este că adevărul despre noi înșine îl putem cunoaște doar în Duhul care ne locuiește, demontând prejudecățile despre noi și despre ceilalți. Așa cum, la evrei, Dumnezeu încheie o alianță pentru a-i elibera de sub sclavia Egiptului, prin Fiul, creștinii vor fi eliberați de iluzia atotcunoașterii. A fost realizată și o rugăciune sub formă de meditație ghidată cu scopul de a ne ancora în relația fiecăruia cu Isus.
O practică spirituală ce a acompaniat acest parcurs a fost dansul meditativ cu diferite modalități de laudă adresată Domnului. Deosebite au fost și momentele de împărtășire a psalmilor creați de fiecare tânăr în cadrul rugăciunii Taizé, precum și adorația euharistică, liturghiile și momentele de comuniune. La sfârșitul fiecărei zile, tinerii au împărtășit într-un colocviu cu însoțitorii spirituali cele trăite de-a lungul zilei. Suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru aceste zile de har și pentru bogăția întâlnirii cu el în rugăciune!
Andreea Ghinescu și Andreea Tamaș
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
18-22 august: Luncani: Exerciții spirituale pentru tineri, despre prietenia cu Isus