Sărbătorită la 15 august în misterul adormirii și ridicării ei la cer, Preasfânta Fecioară Maria este contemplată ca Regină a cerului și a pământului în ziua de 22 august a fiecărui an. Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" și-a sărbătorit hramul prin celebrarea unei Liturghii solemne, prezidate de PS Iosif Păuleț. Au fost prezenți la momentul liturgic PS Petru Sescu, episcop auxiliar, PS Petru Gherghel, episcop emerit, preoți din Iași și credincioși. Corul Juvenes Ecclesiae a interpretat Missa în Do major, compusă de L.B. Est (Stefan Stocker).
În salutul său, episcopul diecezan a amintit tuturor că în calendarul roman este trecută pentru ziua de 22 august memoria obligatorie "Sfânta Fecioară Maria Regină". Însă această memorie este solemnitate pentru mai multe parohii din dieceză, care își sărbătoresc hramul. I-a salutat pe cei prezenți, pe ascultătorii ERCIS FM și pe cei care erau conectați prin internet la Liturghie: "Îi mulțumim lui Dumnezeu, îl preamărim pentru această făptură minunată, Preasfânta Fecioară Maria, căreia astăzi îi sărbătorim regalitatea. Să punem la picioarele mamei cerești toate intențiile bune", a fost îndemnul PS Iosif pentru toți participanții la sărbătoare.
După proclamarea lecturilor de către diferiți tineri și a evangheliei de către pr. rector al Seminarului Mare Ștefan Lupu, s-a îndreptat spre amvon pentru a ține predica pr. Daniel Iacobuț, paroh și decan de Iași. I-a îndemnat pe cei prezenți să-și "piardă" privirea pe mozaicul din altar, care o reprezintă pe Fecioara Maria încoronată în slava cerească: "O armonie a culorilor, o vibrație a inimii deschide tuturor celor care au inima sensibilă bucuria unei întâlniri, bucuria întâlnirii cu slava Sfintei Fecioare Maria". Profesor de liturgică, predicatorul le-a amintit credincioșilor că titlul acestei sărbători înainte de reforma liturgică a fost "Sfânta Fecioară Maria, Regina tuturor sfinților și Mama iubirii frumoase". "Ceea ce sărbătorim nu este un titlu, ci o stare, o condiție a Sfintei Fecioare Maria", a precizat pr. Daniel.
Cum este Maria regină? Prin faptul că ne învață să întâlnim iubirea frumoasă care este Isus Cristos. Ea este femeia care a zdrobit capul șarpelui, arătând o mare mobilitate. Ea este regină în măsura în care ajută pe fiecare să evite blocajul păcatului. Etimologic, "păcatul" are la bază doi termeni latini: pes ("picior") și captum ("captiv"). Maria ajută pe fiecare să se ridică din căderi și să meargă spre Isus. Ea este regină de asemenea pentru că e ucenica lui Isus. Condiția ei de regină reiese și din identitatea pe care o are, cea de slujitoare a Domnului. E slujitoare-regină, nu pentru că împarte porunci, ci pentru că ține comunitatea împreună.
După rugăciunea euharistică și împărtășirea credincioșilor, înainte de binecuvântarea finală, episcopul a ținut să mulțumească episcopilor pentru participare, predicatorului, preoților oaspeți. S-a adresat corului, exprimând recunoștință pentru cântările înălțătoare și pentru interpretarea unei Misse noi, care îl are de compozitor pe L.B. Est. "Ne încredințăm cu totul ocrotirii Preacuratei Fecioare Maria și-l rugăm pe Dumnezeu să ne asculte întotdeauna rugăciunile noastre" au fost cuvintele finale ale păstorului diecezei.
Fiecare creștin se bucură să aibă în Sfânta Fecioară Maria o regină. O regină care nu domină și nu aservește pe nimeni, dar care e mereu disponibilă și răbdătoare să poarte pe fiecare spre Fiul ei, spre mântuire.
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 * * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat