|
© Vatican Media |
Cardinalul Pizzaballa: Pacea este dificilă astăzi, este urgentă încetarea focului
de Benedetta Capelli
"Nu se poate vorbi în acest moment despre pace." Cuvintele cardinalului Pierbattista Pizzaballa, patriarh latin de Ierusalim, fotografiază cu claritate situația care se trăiește în Țara Sfântă cu conflictul care merge înainte de multe luni între Hamas și Israel. Intervenind la microfoanele mass-media vaticane înainte de deschiderea Meeting-ului de la Rimini - pe care cardinalul îl inaugurează cu conferința cu titlul: "O prezență pentru pace" -, patriarhul subliniază necesitatea de "a lucra pentru încetarea focului, de a întrerupe operațiunile militare pentru a începe un proces de vindecare, pentru a crea încredere unul cu altul".
"Drumul există - afirmă cardinalul Pizzaballa -, dar lipsește dorința de a-l parcurge la nivel instituțional, cere o leadership politică și religioasă care este în criză." Este important, subliniază el, să se facă tot posibilul chiar pornind de jos.
"Micile speranțe"
Speranța este un cuvânt care este de folos în acest moment, dar, afirmă cardinalul, nu trebuie confundată semnificația cuvintelor. "Speranță - afirmă el - nu înseamnă că lucrurile urmează să se termine, perspectivele nu sunt pozitive pe termen scurt. Speranța este o atitudine interioară care face capabili să se vadă cu ochii Duhului ceea ce ochii umani nu văd." Micile speranțe care animă Biserica locală, angajată în Gaza și în Cisiordania în sprijinul micii comunități de circa 600 de persoane cu distribuirea de hrană. Patriarhul latin din Ierusalim amintește angajarea de a deschide clinici, o școală care este închisă de un an, de a redemara dinamicele de relații "normale", "dar care ajută - afirmă el - să se iasă dintr-o acoperire de oprimare pentru a crea ocazii de lucru chiar dacă lipsește".
Pacea este o cultură
Concluzând interviul său, cardinalul Pizzaballa amintește că toți pot face ceva pentru a crea pacea. "Pacea este o cultură, nu este ceva ce trebuie să facă unul, este politică, este educație, este angajarea mass-media, înseamnă a lucra la 360 de grade, într-o lume globalizată unde nimeni nu este o insulă. Pacea este o cultură."
Negocierile, ultimul tren
Pe scena Meeting-ului, în dialogul cu președintele Fundației Bernard Scholz, întâlnire care de fapt a inaugurat a 45-a ediție, cardinalul Pizzaballa a reconstruit cei 35 de ani ai săi de viață în Țara Sfântă și creșterea sa în dialogul interreligios. De nelipsit referința la actualitate, "suntem într-un moment decisiv, dirimant, cu dialoguri care sunt în desfășurare - afirmă el -, războiul se va termina, sper să se rezolve ceva, cu negocierile: am îndoielile mele, dar este ultimul tren". Patriarhul de Ierusalim nu ascunde riscul unei "degenerări". "Limbajul de refuz din partea unuia sau al celuilalt - adaugă el - a devenit materie cotidiană care se respiră în mass-media și este ceva cu adevărat dramatic." Îndemnul său este de a ne ruga mai ales pentru a contrasta "acele atitudini de ură, neîncredere, dispreț profund" care se observă. În reconstruirea zilei de mâine va fi necesară angajarea tuturor.
Cu privire la dialogul interreligios nu ascunde dificultățile în acest moment deosebit. "Această situație - afirmă cardinalul Pizzaballa - este o cumpănă a apelor, nu există întâlniri publice, la nivel instituțional cu greutate ne vorbim. Nu reușim să ne întâlnim." Invitația finală este în favoarea unui dialog care să fie mai mult de comunități și nu de elite, liderii religioși au o mare responsabilitate în a crea comunități care să nu se închidă, ci, în schimb, să ridice privirea.
(După Vatican News, 20 august 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu