Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Custodele Țării Sfinte: Maria, profeție a unei lumi noi în care să trăim în pace

de Adriana Masotti

Maria ridicată la cer ca profeție a lumii noi, aceea "pe care Dumnezeu dorește s-o realizeze", o lume în care cei umili "să poată trăi în pace și ostaticii și prizonierii să se întoarcă la familiile proprii", unde nimeni să nu trebuiască să sufere nedreptate și foame și pământul în loc să fie "obiect de ceartă și de război", să fie primit ca un dar de care să ne îngrijim. Omilia părintelui Francesco Patton, custodele Țării Sfinte, la Liturghia celebrată în dimineața de 15 august 2024, solemnitatea Ridicării la Cer, în Bazilica Agoniei pe Muntele Măslinilor la Ierusalim, nu poate să nu resimtă consecințele dramatice pe care țara sa o trăiește de zece luni. Implorarea adresată Mariei este pentru pace și pentru "o omenire în sfârșit reconciliată".

Tentativa Celui Rău de a sabota o lume nouă

Părintele Patton amintește textul din Apocalips pe care Biserica îl repropune în fiecare an cu această ocazie: viziunea în cer a Femeii care în deșert urmează să-l nască pe copilul său, "căreia i se opune un dragon, înzestrat cu o forță distrugătoare violentă și teribilă, dar totuși mereu limitată", gata să-l devoreze pe cel nou-născut. Sunt multe interpretările, afirmă părintele Patton: Femeia este imaginea Bisericii, dar și a Fecioarei Maria, în timp ce în figura dragonului se poate vedea "Răul în toate personificările sale și cu toate numele cu care este numit". Lupta descrisă de Ioan între Femeie și dragon nu este altceva decât "tentativa continuă - de altfel frustrată - pe care Cel Rău o face de a sabota nașterea acelei lumi noi voite de Dumnezeu", nașterea unei omeniri care să nu mai fie sclavă "a violenței, a războiului, a pieței, a colonizării culturale, a transformării persoanelor în marfă".

Maria, profeție a destinului nostru ultim

În Maria ridicată în cer cu sufletul și trupul, continuă custodele Țării Sfinte, citim și destinul nostru ultim, care nu este acela "de a fi trași în jos și distruși de conflicte", ci de a fi ridicați în sus spre Dumnezeu și spre noul Ierusalim în care este loc pentru toate popoarele, limbile și culturile. În acest sens, susține Patton, Maria este profeție și a fost astfel în diferitele momente ale vieții sale în care a trăit numai voința Tatălui, de când s-a încrezut în Dumnezeu la vestea îngerului, până la "rămânerea sa în picioare sub cruce fără a se lăsa distrusă de scandalul răului gratuit, al suferinței nevinovate, al morții nedrepte".

Pământul să nu mai fie obiect de ceartă și de război

Cântând Magnificat, Maria a fost profeție și pentru istoria noastră, continuă franciscanul, când a cerut "ca cei mândri să fie risipiți în cugetul inimii lor; ca cei puternici să fie dați jos de pe tronuri, și în sfârșit să fie înălțați cei umili...", așa cum a fost profeție Isus în Fericiri. A cere astăzi darul păcii înseamnă a cere să se realizeze acea profeție, și anume să nu mai aibă putere cei care "vor să impună altora cu violență propria politică, propria economie, propria cultură, propria religie", dar ca "cei mici să poată trăi în pace și ostaticii și prizonierii să se poată întoarce la familiile proprii". Să nu mai existe "cei care folosesc economia pentru a-i reduce pe alții în sclavie" și "ca aceia care lucrează pentru pace să nu mai fie considerați naivi și înșelați". În sfârșit, ca pământul "să nu mai fie obiect de ceartă și de război, ci să-l poată primi în dar cei blânzi, care știu să-l primească ca un dar și sunt dispuși să se îngrijească de el în loc să-l ocupe și să-l cucerească".

Invitația de a recita Implorarea pentru pace către Cea Ridicată la Cer

La 10 august, cu o scrisoare, părintele Patton a adresat fraților din Custodie invitația de a dedica ziua Solemnității Ridicării la Cer a Mariei implorării pentru pace în Orientul Mijlociu și în întreaga lume, "utilizând și formula de rugăciune pentru care - scrie el - am cerut corespunzătoarea aprobare ecleziastică". Același text pe care, în același timp, cardinalul Pierbattista Pizzaballa, patriarh latin de Ierusalim, a invitat să se recite în ziua de azi și pe care el însuși o va utiliza pentru a cere darul păcii în vederea colocviilor pentru încetarea focului care se țin în Qatar chiar în data de 15 august. Într-o scrisoare adresată credincioșilor din Țara Sfântă, Pizzaballa scrie: "Părem toți striviți de acest prezent amestecat cu așa de multă violență și, desigur, și cu furie. (...) După ce am spus atâtea cuvinte și după ce am făcut posibilul pentru a ajuta să fim aproape de toți, îndeosebi de cei care sunt loviți mai dur, nu ne rămâne decât să ne rugăm".

(După Vatican News, 15 august 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat