Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Comunitatea din Taizé a publicat programul celei de-a 47-a Întâlniri a tinerilor

La Tallinn pentru a se ruga pentru Europa

de Charles de Pechpeyrou

O țară cu mare și cu păduri, a cărei economie este întemeiată în mare parte pe noile tehnologii. O țară multiculturală, în care un sfert din populație este rusofonă, și de primire, cu peste 65.000 de refugiați ucraineni la o populație de 1,4 milioane de persoane, cel mai ridicat raport într-un stat din Uniunea Europeană. Sunt câteva caracteristici ale Estoniei, țară care găzduiește următoarea Întâlnire europeană a tinerilor organizată de comunitatea din Taizé, al cărei program provizoriu a fost publicat cu puține zile în urmă.

Această a patruzeci și șaptea ediție a ceea ce este numit și "Pelerinaj de încredere pe Pământ" se va desfășura oficial la Tallinn, capitala Estoniei, de la 28 decembrie 2024 la 1 ianuarie 2025, dar încă din 26 decembrie vor sosi voluntarii și vor fi formate diferite équipe dedicate slujirii (distribuirii mâncării, transportul), sprijinirii comunităților gazde și animării cu coriștii și muzicienii. Sosirea participanților este prevăzută la 28 decembrie dimineață: tinerii vor fi primiți direct în comunitățile locale și familiile alocate lor în precedență. Zilele următoare vor fi marcate de întâlnirile tradiționale care caracterizează fiecare Pelerinaj de încredere pe Pământ: rugăciunea de dimineață în comunitățile care găzduiesc, rugăciunea de la amiază în bisericile centrale urmată de laboratoare de după-amiază cu temă în centrul din Tallinn, adunarea în grupuri mici seara. Culmea întâlnirii tinerilor europeni în Estonia, la 31 decembrie se va desfășura marea veghe de rugăciune pentru pace, condusă de fratele Matthew, prior al comunității din Taizé, urmată de Festivalul națiunilor în comunitățile care găzduiesc. Ziua următoare, după rugăciunea de dimineață și celebrarea Euharistiei pentru cei care doresc, tinerii creștini europeni vor împărtăși o ultimă masă cu familiile și comunitățile care îi vor fi primit.

Estonia - amintește comunitatea ecumenică din Taizé - a fost unul din ultimele colțuri din Europa care a fost încreștinată, în secolul al XII-lea. De când țara a aderat la Reformă în secolul al XVI-lea, cultura locală este înrădăcinată în tradițiile luterane și, din secolul al XIX-lea, și în cele ortodoxe. Astăzi în Estonia 80% dintre tineri declară că nu aderă la nicio religie. 70% dintre tinerii adulți declară că nu se roagă niciodată. În acel context, afirmă comunitatea din Taizé, "a participa la întâlnirea de la Tallinn va fi o oportunitate pentru a-l căuta pe Cristos înviat și a-l mărturisi. Așa cum femeile la mormântul gol au fost invitate să-l caute pe Isus care «merge înaintea voastră în Galileea», nu suntem oare invitați astăzi să părăsim zonele noastre de confort și să-i căutăm pe cei care trăiesc spiritul iertării, al păcii, al dreptății la marginile instituțiilor ecleziastice? La Tallinn vom întâlni și vom asculta persoane de speranță care se angajează să slujească pe ceilalți, să construiască solidaritate, să facă frumoasă viața celorlalți".

"Țara noastră - a spus la rândul său pastorul estonian Ove Sander - este o țară mică, dar cu multe persoane cu inimă mare. Estonia este considerată o țară destul de laică, dar se pot găsi multe persoane cu o credință profundă și o angajare spre Cristos".

Pentru Triin Salmu, responsabil al pastorației tineretului din Biserica evanghelică luterană estoniană, a fi tineri și creștini în Estonia astăzi "înseamnă a se distinge de ceilalți. Poate însemna să se simtă excluși și izolați de ceilalți tineri care ne înconjoară la școală, dar dă și posibilitatea de a fi un exemplu al lui Isus pentru ceilalți. A fi o minoritate în societate creează și un sentiment de unitate cu ceilalți creștini, depășind liniile confesionale, mai ales între tineri".

Raporturile dintre comunitatea ecumenică din Taizé și creștinii estonieni dăinuie din anii '70, când Anna-Maija Raittila-Nieminen, o poetă finladenză, îi vizita pe creștinii estonieni și îi ținea informați despre ceea ce se întâmpla la Taizé. În acei ani, tinerii ruși aflați în contact cu Taizé puteau participa la campusuri de vară organizate de Institutul teologic luteran din Tallinn. Tinerii estonieni au început să viziteze în mod obișnuit comunitatea în sediul din Franța și să participe la întâlnirile europene începând din 1989. În mai 1990, 250 de tineri estonieni au fost prezenți la întâlnirea nord-europeană organizată de frații din Taizé la Linköping, în Suedia.

(După L'Osservatore Romano, 10 august 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat