Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Interviul Papei Francisc cu provincia chineză a Societății lui Isus

Un mesaj de speranță pentru poporul chinez

de Isabella Piro

Sunt "un mesaj de speranță" și o binecuvântare pentru tot poporul chinez inima interviului acordat de Papa Francisc părintelui Pedro Chia, director al oficiului de presă al provinciei chineze a Societății lui Isus, în Biblioteca din Palatul Apostolic. Interviul - publicat în respectivele canale social - a fost realizat la 24 mai 2024, comemorarea Sfintei Fecioare Maria Ajutorul creștinilor, patroană a sanctuarului din Sheshan, la Shanghai. Și tocmai în acest sanctuar papa dorește să meargă, așa cum afirmă el în colocviu, caracterizat de o puternică amprentă spirituală și presărat de amintiri personale ale pontifului și de reflecțiile sale pentru viitorul Bisericii.

În țara asiatică, afirmă el, ar vrea să-i întâlnească pe episcopii locali și "poporul lui Dumnezeu care este așa de credincios". "Este un popor credincios - adaugă el. Au trăit atâtea lucruri și au rămas fideli". Tinerilor catolici chinezi, în mod deosebit, pontiful le reafirmă conceptul speranței unui popor care este maestru de speranță" și "de răbdare în așteptare". Și aceasta, evidențiază, "este un lucru foarte frumos". Cel din China este "un mare popor" care "nu trebuie să irosească patrimoniul său", adaugă Papa Francisc, dimpotrivă: "Trebuie să ducă înainte cu răbdare moștenirea sa".

În cursul interviului, papa se oprește și asupra pontificatului său, condus - explică el - cu colaborarea, ascultarea și consultarea conducătorilor dicasterelor și a tuturor. "Criticile ajută mereu, chiar dacă nu sunt constructive", precizează el, pentru că "sunt mereu utile, fac să se reflecte asupra modului de a acționa". Și "în spatele unei rezistențe poate să fie o critică bună". Uneori trebuie "așteptat și suportat" și "cu durere" ca atunci când se găsesc rezistențe "împotriva Bisericii, așa cum se întâmplă în acest moment" din partea unor "grupuri mici". "Momentele de dificultate sau de dezolare - reafirmă totuși pontiful - se rezolvă mereu cu mângâierea" Domnului.

Cât privește multele "provocări" trăite până acum pe scaunul lui Petru, papa amintește în mod deosebit "provocarea enormă" a pandemiei, precum și "provocarea actuală" a războiului, mai ales în Ucraina, Myanmar și Orientul Mijlociu. "Încerc mereu să rezolv cu dialogul - explică el -. Și când nu funcționează, cu răbdarea precum și cu simțul umorului", conform învățăturilor sfântului Toma Morus.

La nivel personal, pontiful amintește că a trăit câteva "crize" în timpul vieții sale călugărești ca iezuit. Un fapt normal, explică el, "altminteri n-aș fi uman". Dar crizele se depășesc în două moduri: se parcurg și se străbat "ca un labirint", din care se ieșim "prin vârf", și apoi "nu ieșim niciodată singuri, ci ajutați, însoțiți", pentru că "a ne lăsa ajutați este foarte important". Domnului, mai spune Papa Francisc, "îi cer harul de a fi iertat, ca el să fie răbdător cu mine".

Pontiful se oprește și asupra celor patru preferințe apostolice universale ale iezuiților, indicate în 2019 pentru următorii zece ani: să promoveze exercițiile spirituale și discernământul, să meargă cu săracii și cu cei excluși, să-i însoțească pe tineri în crearea unui viitor de speranță și să se îngrijească de casa comună. Este vorba de patru principii "integrate" care "nu pot să fie separate", afirmă el, remarcând în afară de asta că însoțirea, discernământul și misionaritatea sunt punctele fundamentale ale Societății lui Isus.

Apoi, privind la viitorul Bisericii, papa amintește că, după unii, ea va fi "tot mai mică" și va trebui "să fie atentă să nu cadă în plaga clericalismului și a mondenității spirituale" care reprezintă, în cuvintele cardinalului de Lubac citat de pontif, "răul cel mai rău care poate lovi Biserica, mai rău chiar decât timpul papilor concubinari". În sfârșit, Papa Francisc amintește celui care va fi succesorul său pe scaunul lui Petru importanța de a se ruga, pentru că "Domnul vorbește în rugăciune".

(După L'Osservatore Romano, 9 august 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat