Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat Asociației Comunitatea Afgană din Italia (7 august 2024)

Stimați domni,

Sunt bucuros să vă întâlnesc pe voi care reprezentați Asociația Comunitatea Afgană din Italia.

Afganistanul, în ultimele decenii, a avut o istorie complicată și dramatică, caracterizată de o succesiune de războaie și de conflicte sângeroase, care au făcut destul de dificil pentru populație să ducă o existență liniștită, liberă și sigură. Instabilitatea, operațiunile războinice, cu încărcătura lor de distrugere și de moarte, diviziunile interne și impedimentele de a-și vedea recunoscute unele drepturi fundamentale, i-au determinat pe mulți să ia calea exilului. Eu am întâlnit câteva familii din Afganistan care au venit aici.

Trebuie amintită și o altă caracteristică importantă a societății afgane, precum și a celei pakistaneze, adică faptul că ele sunt constituite din multe popoare, fiecare mândru de cultura sa, de tradițiile sale, de modul său specific de a trăi. Această diferențiere marcată, în loc să fie ocazie pentru a promova o minimă denumire în apărarea tuturor specificurilor și a drepturilor fiecăruia, uneori este motiv de discriminări și excluderi, dacă nu chiar de adevărate persecuții. Pare tragic, dar voi ați trecut printr-un timp tragic, cu atâtea războaie...

Apoi toate acestea au o relevanță și mai mare în zona de graniță cu Pakistanul, unde împletirea de etnii și "porozitatea" extremă a granițelor determină o situație care nu este ușor de descifrat și în care este foarte greu a face efectivă o normativă care să fie concret receptată și aplicată de toți. Asemenea contexte pot provoca procese în care partea care este sau se simte mai puternică tinde să meargă dincolo de însăși prevederile legii sau să fie samavolnic față de minorități, invocând mai degrabă pretinsul drept al forței decât să se bazeze pe forța dreptului.

Factorul religios, din natura sa, ar trebui să contribuie la atenuarea asprimilor contrastelor, ar trebui să creeze spațiu pentru ca tuturor să le fie recunoscute drepturi depline de cetățenie pe un plan de paritate și fără discriminări. Totuși, de multe ori religia îndură manipulări și instrumentalizări și ajunge să slujească pentru planuri care nu sunt compatibile cu ea. În aceste cazuri religia devine factor de ciocnire și de ură care poate sfârși în acte violente. Și voi ați văzut asta, uneori. Eu îmi amintesc, acel moment dur, că am văzut filmări la știri: cu câtă duritate, cu câtă durere...

De aceea este indispensabil ca în toți să se matureze convingerea că nu se poate, în numele lui Dumnezeu, să se alimenteze disprețuirea celuilalt, ura și violența. Vă încurajez, așadar, să continuați în intenția voastră nobilă de a promova armonia religioasă și de a lucra ca să fie depășite neînțelegerile între diferitele religii pentru a construi astfel un parcurs de dialog încrezător și de pace. Este un drum care nu e simplu, care uneori are opriri, dar este unicul drum posibil, de urmat cu tenacitate și statornicie, dacă într-adevăr se dorește să se facă binele comunității și să se favorizeze pacea. Eu îmi amintesc că atunci când am fost în Republica Centrafricană eram cu comunitatea catolică și apoi am mers să vizitez comunitatea islamică, și m-am rugat în moschee. Și acolo era o întâlnire cu conducătorii, iar moscheea era un pic în față. Și eu am spus: "Dar pot să merg să mă rog?" - nu se așteptau la asta. "Da": m-am descălțat și am mers să mă rog acolo. Și apoi conducătorul comunității a urcat în papamobilul meu și am mers să vizităm toate comunitățile, fie cea islamică, fie cea protestantă, fie cea catolică. Și asta unește, asta unește mult.

În această privință, aș vrea să amintesc ceea ce, împreună cu marele imam de Al-Azhar, am declarat în Documentul despre Fraternitatea Umană pentru Pacea Mondială și Conviețuirea Comună, semnat la Abu Dhabi la 4 februarie 2019, și anume că "religiile nu incită niciodată la război și nu solicită sentimente de ură, ostilitate, extremism, nici nu invită la violență sau la vărsare de sânge. Aceste nenorociri sunt rod al devierii de la învățăturile religioase, al folosirii politice a religiilor precum și al interpretării grupurilor oamenilor de religie care au abuzat [...] de influența sentimentului religios asupra inimilor oamenilor pentru a-i determina să facă ceea ce nu are nimic de-a face cu adevărul religiei". Pentru aceasta am cerut tuturor să "înceteze să folosească numele lui Dumnezeu pentru a justifica acte de omucidere, de exilare, de terorism și de oprimare". Și am făcut asta tocmai prin credința în Dumnezeu, care i-a creat pe oameni ca să trăiască precum frații și "nu vrea ca numele său să fie folosit pentru a-i teroriza pe oameni". Cele spuse despre rolul religiei se pot aplica prin analogie la diferențele etnico-lingvistico-culturale, pentru a căror gestionare este la fel de necesar "să se adopte cultura dialogului drept cale; colaborarea comună drept conduită; cunoașterea reciprocă drept metodă și criteriu" (ibid.).

Iubiți frați, doresc din inimă ca aceste criterii să devină patrimoniu comun, așa încât să influențeze mentalități și comportamente, așa încât principiile să fie nu numai apreciate și împărtășite în mod abstract, ci în aplicate concret și punctual. Dacă se va întâmpla asta, și discriminările pe care Asociația voastră le deplânge în dauna etniei Pashtun în Pakistan se vor termina și va putea începe o epocă nouă, în care forța dreptului, compasiunea - acest cuvânt este cheie: compasiunea - și colaborarea în respectul reciproc vor crea spațiu pentru o civilizație mai dreaptă și umană. Eu am văzut în unele țări din Africa, de exemplu, unde sunt două religii importante - islamul și catolicismul -, cum pentru Crăciun islamicii merg să-i salute pe creștini și duc miei și alte lucruri, iar pentru Sărbătoarea Jertfei creștinii merg la musulmani și le duc lucruri pentru sărbătoare: aceasta este fraternitatea adevărată, și acest lucru este frumos. Luptați pentru asta.

Dumnezeul atotputernic și milostiv să-i asiste pe guvernanți și popoarele în construirea unei societăți unde să fie recunoscută tuturor cetățenie deplină în egalitatea drepturilor; unde fiecare să poată trăi după propriile obiceiuri și după propria cultură, într-un cadru care să țină cont de drepturile tuturor, fără samavolnicii sau discriminări.

Dragi prieteni, vă mulțumesc pentru vizita voastră. Urez tot binele pentru activitatea voastră și invoc asupra voastră și asupra familiilor voastre binecuvântarea lui Dumnezeu. Și voi rugați-vă pentru ca Dumnezeu să mă binecuvânteze. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat