Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tarcău: Formare despre "entuziasmul vincențienilor de ieri și de azi"

În perioada 26-28 iulie 2024, la Tarcău, județul Neamț a avut loc formarea vincențienilor din Dieceza de Iași cu tema "Entuziasmul vincențienilor de ieri și de azi".

Îndrumați de pr. Mihai Gălățanu și de președinta Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România, doamna Ana Doboș, 40 de persoane din parohiile "Coborârea Sfântului Duh" din Adjudeni, "Adormirea Maicii Domnului", "Sfântul Anton" și "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, "Coborârea Sfântului Duh" din Bălțați, "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman și "Sfântul Anton" din Târgu Frumos și au participat cu multă deschidere la acest timp de formare.

Programul a început vineri, 26 iulie cu tema care a vizat implicarea laicilor în slujirea săracilor după viziunea Sfântului Vincențiu. Am analizat o parte din primul regulament al Confreriei din Chatillon, unde era precizat cât de bine erau organizate persoanele care mergeau zi de zi la săraci. Toate activitățile le-au făcut împreună, de comun acord și aveau ca scop ajutorarea săracilor atât sufletește, cât și trupește. Munca lor au pus-o sub ocrotirea Sfintei Treimi și a Maicii Domnului.

Sfânta Liturghie celebrată de părintele Mihai, uniți în rugăciune, ne-a ajutat ca să trăim intens cuvântul Domnului.

Părintele Mihai Gălățanu ne-a prezentat două dintre virtuțile vincențiene, umilința și blândețea. Trebuie să ne deschidem mereu inima în fața lui Dumnezeu și să fim recunoscători pentru ceea ce reușim să facem pentru săracii din jurul nostru.

În cadrul temei despre nașterea și dezvoltarea Conferințelor de Caritate, Cătălin Zăpodeanu ne-a prezentat viața și activitatea Fericitului Frederic Ozanam. Acesta este creștinul care a știut să prioritizeze conform voinței lui Dumnezeu acțiunile din viața sa, astfel încât să îmbine credința cu viața de familie, cu ajutorarea săracilor și cu cariera de profesor universitar. Doamna Ana Doboș ne-a ajutat să înțelegem rolul pe care l-a avut domnul Bailly în formarea primei conferințe de caritate prin susținerea și încurajarea primilor studenți care doreau nu doar să vorbească despre caritate, ci să o și înfăptuiască. Iar domnișoara Celina Romila ne-a prezentat rolul pe care l-a avut sora Rosalie Rendu în transmiterea vocației vincențiene studenților care făceau parte din conferința de caritate. Sora a organizat activitatea de întrajutorare a săracilor formând o rețea de caritate, implicând de la prietenii și cunoștințele cele mai apropiate până la autoritățile statului. Și astfel, chiar dacă nu dispunea personal de resurse financiare, a reușit sa sensibilizeze conștiințele multor oameni pentru a putea schimba situația celor care se aflau în nevoie.

Formarea a avut și două ateliere care au fost momente de împărtășire a experiențelor și activităților din conferințele locale. Deși nevoile celor din jur s-au schimbat și sărăcia prezintă mai multe forme, entuziasmul membrilor vincențieni a rămas, ducând la îndeplinire multe proiecte locale.

Vincențienii și-au propus să rămână cât mai aproape de cei aflați în nevoie prin rugăciune, vizita la domiciliu și ajutor material, implicându-se cu dăruire realizând că în săracul de lângă noi întâlnim chipul lui Cristos.

"Caritatea este superioară tuturor celorlalte reguli, și toate trebuie să se raporteze la aceasta. Ea este o mare doamnă: trebuie să facem ceea ce ne poruncește. Toți cei care îi vor iubi pe cei săraci în viața lor nu vor avea nicio frică în fața morții. Să-i slujim deci cu reînnoită iubire pe săraci și să-i căutăm pe cei mai abandonați. Ei sunt domnii și stăpânii noștri", spunea Sfântul Vincențiu de Paul.

Cristina Florea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26-28 iulie: Tarcău: Formare despre "entuziasmul vincențienilor de ieri și de azi"




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat